26 август 2017 г.
Брускети - циганската баница на италианските баби
Брускети - Bruschetta. На български - запечени филии, намазани със зехтин или масло и подправки и гарнирани. И точно това намазване със зехтина ги отличава от просто препечените филии.
Варианти за намазване - по вкус и по желание; за плънка - по желание и по вкус :). А ние брускети обичаме всякакви, дори такива с охлюви
Брускетите всички знаем се запичат и още горещи се заливат със струйка зехтин и натъркват със срязана скилидка чесън. Когато обаче правиш една тава с брускети си спестяваш време, като овкусиш зехтина със пасирана вътре скилидка чесън, или гранулиран чесън. Загрявам зехтина за кратко - колкото да се стопли, не за пържене и слагам в него лъжица чесън прах, или пасираната скилидка чесън, 2-3 щипки риган и оставям така за 15- на мин., да си пусне аромата.
В кръчмите в съседна Гърция още със сядането на масата заедно с водата поставят на масата и чиния с така препечен и полят със зехтин и подправки хляб. Често и в къщи с вечерята правя такива, особено ако вечерята е нещо набързо "избрано" от хладилника.
Най-добрите брускети се получават от хляб чабата, или франзела. Запичат се на скара, или грил тиган от двете страни и още горещи се намазват с четка с ароматния зехтин.
Следва разнообразното гарниране, според вкусовете на домашните - някои с домати, фета сирене и риган, други с повече песто и твърдо сирене, тип пармезан, или пекорино, други с тарама хайвер и маслини, някои само с лентички прошуто....
По време на екскурзията ни в Рим, всяка вечер ние си правихме брускети. Беше неминуемо, след като открихме прясно приготвяно песто долу в магазинчето. Приготвяме си ние значи брускетите - една огромна тава с филии чабата, съвсем тънко намазани с песто и чакаме фурната да загрее. През това време в кухнята влезе дама от другата групичка и с пренебрежение каза "А, циганска баница ли ще ядете" Хем ни обиди брускетите, хем е забравила, тъй като е връстница, че това е най-бързата и любима закуска на всяко хлапе преди години. Пошегувахме се с нея, че това е циганската баница на италианските баби. Пък у нас циганска баница до преди няколко години беше често срещано среднощно хранене дори :) Сега всеки път, когато си приготвяме брускети у дома се шегуваме, че пак ще ядем циганската баница на италианските баби.
ПП: С прошуто, яйца, домати, маслини, пекорино и босилеково песто
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Пепи,
ОтговорИзтриванебрускетите наистина се приготвят много бързо и лесно и могат да се използват различни продукти за гарниране.Циганската баница е постният вариант на италианските брускети, които обикновено се гарнират с песто, домати и прошуто или различни видове сирена.Чудесни са за из път, за екскурзии и пикник.
Поздрави и весело лято !
Да, Ели, чудесни са. Хем пъстри хем богато гарнирани и вкусни.
ИзтриванеПоздрави и на теб!