Представата ни за мармалад е сладкият краен продукт, който сме получили при изваряването на смлени плодовете. Голяма част от средното поколение помним вкусния соц мармалад от шипки, ябълки и сливи. Мармаладът се вари на същия принцип като сладкото и конфитюрите, но предимство при приготвянето му е, че не е 1/1 части със захар и не се стараем да запазим плодовете цели. Няма "внимателно бъркане", няма "захарен сироп", няма кипваме, отстраняваме, връщане да кипнем, пак охлаждане.... Просто е възможно най-лесния начин да си приготвим сладък ароматен разкош за намазване на филийка, палачинка, поничка..... Така правя и конфитюр от сини сливи, така може да се направи и от други плодове. Смесени от 2-3 вида плод става най-ароматен, но за съжаление съм правила в съвсем малки количества - да се разбират 1кг общо плод, за бърза консумация 2 малки бурканчета, които не са стигали до фотосесия.
Ето тази доза за мармалад от праскови - 5 бурканчета по 360г и 3 по 160г
3 кг праскови 0,5кг захар
1 пак. лимонтозу (10г)
Приготвяне:
* Прасковите се измиват, белят и почистват от костилките. Когато са добре узрели беленето е лесно, но когато са твърди, прасковите се цепват на дупето на кръст и пускат във вряща вода за 1 мин., след което охлаждат (както доматите за консервиране). Така ципата им се бели много лесно.
* Мелят се с месомелачка със средна решетка, или в блендер, но не до пюре.
* Поставят се в дълбока тава, в която ще се пекат във фурната и поръсват със захарта.
* Оставят се да постоят докато фурната се загрее на 250*С.
* Поставят се в най-долната част на фурната.
* Разбъркват се през 10 мин. - течността изплува отгоре, а гъстата част остава отдолу.
* За около 40-50 мин. водата се е изпарила и мармалада е достатъчно сгъстен: Пробва се като се извади лъжица от него (след хубаво разбъркване) и се постави в чиния. Когато изстине и се наклони чинията - не трябва да се разлива. Тук трябва да се внимава да не се превари, защото когато изстине ще стане много твърд (личен опит )
* Тавата се изважда; фурната се изключва; прибавя се лимонтозуто и хубаво разбърква.
* Пълни се в затоплените бурканчета***, които се затварят/запечатват добре и се обръщат на капачката и поставят върху скарата в топлата/гореща фурна, където се оставят да изстинат напълно.
***Бурканчетата се затоплят много лесно - поставят се отгоре на печката, в задната част, където излиза топлината от фурната, докато се изварява мармалада.
От тези дни имах за публикуване едно страхотно бонфиле и този мармалад. Тъй като това е публикация № 1000 в блога , докато белех изпечените чушки за лютеница имах над 2 часа време да взема решение коя от двете да пиша - месото, под чийто слоган е този блог, или сладичкото Ама тъй като този блог се оказа един голяяяяям мармалад от рецепти от всичко по малко, а месо много - реших да е мармалада. Пък за вечеря - глиганско с грах .
Поздравления за прекрасните 1000 публикации!Много здраве,сбъднати мечти и още 1000 по 1000 посетители желая от сърце!
ОтговорИзтриванеМного благодаря :)
ИзтриванеПоздравления! Да Илядиш много пъти.
ОтговорИзтриванеЖиви и здрави!
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванеправя подобно сладко, малко по - различен е начина.Просто засипвам обелените праскови със захар и ги пека във фурната.Става много хубаво сладко, бързо и много лесно.Чудесен е и твоят вариант.
Поздрави и лека седмица !
Със сигурност ще е хубаво, Ели, пък и с по-цели парченца плод ще е :) За себе си бих предпочела :)особено цели смокини как обичам.....
ИзтриванеПоздрави и спорна седмица и на теб!
Пепи, сега ми се отвори :) Видях пропорциите на плод и захар и това, че си го пекла във фурната. Аз варих на котлона на слабо, но ми остана по рядък и както вече ти писах, в известна степен потъмня. Може би плодовете трябва да се обработват веднага.
ОтговорИзтриванеПрочитайки публикацията ти разбирам, че това ти е 1000 -ната рецепта.
Поздравления, работна пчеличке ! :) Това си е една почетна и достойна за уважение цифра. Едно леееекичко предложение към теб :) Отбележи това, в името на публикацията за да се знае още от заглавието И :)
Цифрата си е достолепна и заслужава да бъде упомената там :) Тaка поне е според мен :) :P
Ваня, това с цифрата ни вълнува нас, хората, които ске знаем от форума :)) Ще видя как ще вмъкна, но не е толкова важно - аз се радвам повече на това, че хората приготвят рецептите и са доволни, поне от това ,което споделят.
ИзтриванеСверих с една стара книга за консервиране, която скоро получих от мама - наистина светлите плодове потъмняват при престой и дълго варене. Едва ли ще му се е отразило на вкуса, сигурна съм, че ще си го хапвате със здраве :)
Здравей Пепи, ще стане ли със смокини?
ОтговорИзтриванеЩе стане, стига да не държиш на целите плодове. И ще е готов много по_бързо от прасковите, защото смокините не са толкова водни.
ИзтриванеАз съм приготвила една тава смокини за фурната, след малко ще слагам.
Да доложа , останаха си съвсем цели. Пообелих ги, чисто 2 кг поръсих с 800 г захар, престояха 5-6 часа, сложих на дъното на фурната и за 40 мин бяха готови - омекнали, соса сгъстен и цели. Ще добавя при сладкото от смокини утре и снимка и този начин
ИзтриванеБлагодаря много, и аз ще опитам
ОтговорИзтриване'начи вместо да пиша дипломна, аз днес ще правя сладко :) Но смятам, че после ще ми върви повече...
ОтговорИзтриванеМоже, по сладко ще ти върви :)
ИзтриванеСладко, сладко, ма и да е успешнооооо... че крайни срокове ме стягат...
ИзтриванеСтискам палци да е! Каръшката седмица да ти приключва и скоро да не попадаш в нова :)
Изтриване