21 август 2017 г.

Маррррмалад :) от праскови . И на фурна

      Честичко казвам, че когато правиш нещо във фурната трудно ще ти изкипи. Или поне ще напълни само фурната, няма да го гониш по печката и около нея :) Това е и начин да се използват оставащите плодове, с които се зариваме през лятото, просто защото природата ни е дарила с тях в изобилие. Дозата може да бъде малка, или голяма, или две тави на фурната... според количеството плодове. Така се получава тази доза тук от 3кг праскови - малко количество, лесно за направа и неангажиращо с часове около огъня. 
      Представата ни за мармалад е сладкият краен продукт, който сме получили  при изваряването   на смлени плодовете. Голяма част от средното поколение помним вкусния соц мармалад от шипки, ябълки и сливи. Мармаладът се вари на същия принцип като сладкото и конфитюрите, но предимство при приготвянето му е, че не е 1/1 части със захар и не се стараем да запазим плодовете цели. Няма "внимателно бъркане",  няма "захарен сироп", няма кипваме, отстраняваме, връщане да кипнем, пак охлаждане.... Просто е възможно най-лесния начин да си приготвим сладък ароматен разкош  за намазване на филийка, палачинка, поничка..... Така правя и конфитюр от сини сливи,  така може да се направи и от други плодове. Смесени от 2-3 вида плод става най-ароматен, но за съжаление съм правила в съвсем малки количества - да се разбират 1кг общо плод, за бърза консумация  2 малки бурканчета, които не са стигали до фотосесия. 
Ето тази  доза  за мармалад от праскови   - 5 бурканчета по 360г и 3 по 160г 
3 кг праскови 
0,5кг захар 
1  пак. лимонтозу (10г) 

Приготвяне: 

* Прасковите се измиват, белят и почистват от костилките. Когато са добре узрели беленето е лесно, но когато са твърди, прасковите се цепват на дупето на кръст и пускат във вряща вода за 1 мин., след което охлаждат (както доматите за консервиране). Така ципата им се бели много лесно.  
* Мелят се с месомелачка със средна решетка, или в блендер, но не до пюре. 
* Поставят се в дълбока тава, в която ще се пекат във фурната и поръсват със захарта. 
* Оставят се да постоят докато фурната се загрее  на 250*С.
* Поставят се в най-долната част на фурната. 
* Разбъркват се през 10 мин. - течността изплува отгоре, а гъстата част остава отдолу. 
* За около 40-50 мин. водата се е  изпарила и мармалада е достатъчно сгъстен:  Пробва се като се извади лъжица от него (след хубаво разбъркване) и се постави в чиния. Когато изстине и се наклони чинията - не трябва да се разлива. Тук трябва да се внимава да не се превари, защото когато изстине ще стане много твърд (личен опит 
Laughing)  
* Тавата се изважда; фурната се изключва; прибавя се лимонтозуто и хубаво разбърква.
* Пълни се в затоплените бурканчета***, които се затварят/запечатват добре и се обръщат на капачката и поставят върху скарата в топлата/гореща фурна, където се оставят да изстинат напълно. 
***Бурканчетата се затоплят много лесно - поставят се отгоре на печката, в задната част, където излиза топлината от фурната, докато се изварява мармалада. 




      От тези дни имах за публикуване едно страхотно бонфиле и този мармалад. Тъй като това е публикация № 1000 в блога :heat: :yahoo:, докато белех изпечените чушки за лютеница имах над 2 часа време ;D да взема решение  коя от двете да пиша -  месото, под чийто слоган е този блог, или сладичкото :drinks:  Ама тъй като този блог се оказа един голяяяяям мармалад от рецепти ;D от всичко по малко, а месо много - реших да е мармалада. Пък за вечеря - глиганско с грах . 



16 коментара:

  1. Поздравления за прекрасните 1000 публикации!Много здраве,сбъднати мечти и още 1000 по 1000 посетители желая от сърце!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления! Да Илядиш много пъти.

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,
    правя подобно сладко, малко по - различен е начина.Просто засипвам обелените праскови със захар и ги пека във фурната.Става много хубаво сладко, бързо и много лесно.Чудесен е и твоят вариант.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност ще е хубаво, Ели, пък и с по-цели парченца плод ще е :) За себе си бих предпочела :)особено цели смокини как обичам.....
      Поздрави и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Пепи, сега ми се отвори :) Видях пропорциите на плод и захар и това, че си го пекла във фурната. Аз варих на котлона на слабо, но ми остана по рядък и както вече ти писах, в известна степен потъмня. Може би плодовете трябва да се обработват веднага.
    Прочитайки публикацията ти разбирам, че това ти е 1000 -ната рецепта.
    Поздравления, работна пчеличке ! :) Това си е една почетна и достойна за уважение цифра. Едно леееекичко предложение към теб :) Отбележи това, в името на публикацията за да се знае още от заглавието И :)
    Цифрата си е достолепна и заслужава да бъде упомената там :) Тaка поне е според мен :) :P

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, това с цифрата ни вълнува нас, хората, които ске знаем от форума :)) Ще видя как ще вмъкна, но не е толкова важно - аз се радвам повече на това, че хората приготвят рецептите и са доволни, поне от това ,което споделят.
      Сверих с една стара книга за консервиране, която скоро получих от мама - наистина светлите плодове потъмняват при престой и дълго варене. Едва ли ще му се е отразило на вкуса, сигурна съм, че ще си го хапвате със здраве :)

      Изтриване
  5. Здравей Пепи, ще стане ли със смокини?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане, стига да не държиш на целите плодове. И ще е готов много по_бързо от прасковите, защото смокините не са толкова водни.
      Аз съм приготвила една тава смокини за фурната, след малко ще слагам.

      Изтриване
    2. Да доложа , останаха си съвсем цели. Пообелих ги, чисто 2 кг поръсих с 800 г захар, престояха 5-6 часа, сложих на дъното на фурната и за 40 мин бяха готови - омекнали, соса сгъстен и цели. Ще добавя при сладкото от смокини утре и снимка и този начин

      Изтриване
  6. Благодаря много, и аз ще опитам

    ОтговорИзтриване
  7. 'начи вместо да пиша дипломна, аз днес ще правя сладко :) Но смятам, че после ще ми върви повече...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, по сладко ще ти върви :)

      Изтриване
    2. Сладко, сладко, ма и да е успешнооооо... че крайни срокове ме стягат...

      Изтриване
    3. Стискам палци да е! Каръшката седмица да ти приключва и скоро да не попадаш в нова :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...