23 август 2017 г.

Фокача с карамелизиран лук и синьо сирене

      Както вече съм писала фокача ( Focaccia) е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, зехтин и подправки. Може и сирене, или зеленчуци. Може тъничка, с хрупкава коричка като пица, а може и по-бухнала. Тъй като при нас пиците са обилно гарнирани и тънки, фокачата по подразбиране е по-дебелата сестра :) Подобни на нашите пърленки, или пити, но с повече средиземноморски привкус :) затова и си ги публикувам с името фокача. Тестото е същото, като при всички пици, които правя, но със съвсем малко повече вода.
Карамелизиран лук също съм писала, че си правя често, по една тенджера :) да се разбира кило лук и замразявам в кутийки във фризера, за да имам готов, когато "внезапно"   ми потрябва за готвене.  Соления и пикантен вкус на синьото сирене се съчетава перфектно със сладостта на карамелизирания лук. Наслада за небцето :nyam: :nyam:




Продукти за 2бр. с d ~26см:
200мл  вода  и 80мл прясно мляко 
500г брашно 
20г жива мая/или 7 г суха 
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол 
3-4- с.л. зехтин 

за който трябват: 
4 глави лук (тук е лилав) 
~ 50мл вино и 20мл оцет 
1 с.л. масло и 1 с.л. олио
1 равна с.л. захар и 1/2 ч.л. сол 

и още: 
2 шепи маслини Каламата Джъмбо  (или други любими) 
250г синьо сирене (пикантно горгонзола, или друго любимо) 
риган 
малко зехтин още 

Приготвяне
* Тестото се замесва в хлебопекарната :) т.е. така правя аз напоследък. Но това тесто е лесно за работа, месене и затова когато нямах хлебопекарна, затоплях течностите, прибавях захарта и маята, малко брашно и оставях да се активира маята за 15-на мин. След това всички останали продукти към закваската и с лъжицата го обърквах много добре, докато стане на топка. Тестото е малко лепкаво, меко, но с повече бъркане спира да лепне по ръцете и се оформя на топка. Която се оставя да втасва на топло място ,покрита с кърпа, докато удвои обема си. 
* През това време може да се приготви карамелизирания лук, ако не сте го направили доста по-рано като мен :) и да извадите от фризера кутия с готов:  нарязва се на полумесци, посолява и претрива с ръка. Слага се  заедно с маслото и олиото в  тиган или тенджера (с капак) на котлона, и се задушава на слаб котлон, под капак, докато се изпари водата, която си е пуснал лука при осоляването. Когато остане на мазнина се прибавя оцета;  малко по малко се прибавя от виното, докато го поеме всичкото и остане пак на мазнина. Поръсва се захарта и ригана и отстранява от котлона. Лекът трябва да е съвсем омекнал и сладък :) 

* Тестото се разделя на две топки.
* Всяка топка се овалва добре с намаслени ръце и разстила във форма за печене. 
* Оставят се да втасват отново - за около 20 мин. на топло място - отново да удвоят обема си.
* Фурната се загрява на 220*С.

 
* Карамелиризираният лук се разпределя върху тестото. 
* Нареждат се маслините, парченца от сиренето и поръсва с  риган. 
* Пекат се в загрятата вече фурна  за около 20 мин - до зачервяване по краищата. 
* Изважда се и поръсва с тънка струя зехтин. 


Готовото тесто може да издържа до 2-3 дни в хладилник. Преди ползване оставете на стайна температура за 30-40 мин. да се климатизира и тогава оформяйте. 
Карамелизираният лук може да издържи в хладилник до 1 седмица. Затова съхранявам направо в камерата. 


3 коментара:

  1. Пепи,
    много интересна фокача.Не съм използвала до сега синьо сирене обаче.Никой у дома не е любител точно на този вид сирене.Но ще изпробвам фокачата с любими сирена .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. За солта в тестото е посочена неправилна мярка - би следвало да е "ч.л" вместо "ч.ч". Иначе рецептата е супер, много ни хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) хахха ами да, чаена чаша сол е прекалено
      Благодаря, отивам да оправя :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...