Продукти:
3бр. меки банана (средни)
3 яйца
5 с.л. брашно
2 с.л. захар
2 с.л. заквасена сметана, или гъсто цедено мляко
1 пак.бакпулвер (10г)
1 пак. ванилия (10г)
1/2 пак канела (5г)
по 1 с.л. олио и разтопено масло за намазване на тигана
масло за намазване на готовите тиганици
Приготвяне:
* Бананите се намачкват с вилица, или настъргват на средно ренде (за мен е по-лесно настъргването). * В купа се разбиват за кратко яйцата със захарта.
* Прибавят се намачканите/настъргани банани и сметаната и се разбъркват.
* Брашното се смесва с останалите продукти - бакпулвер, канела и ванилия, прибавя се на 2 пъти към банановата смес и обърква до хомогенна смес :) т.е. да не остават топчета брашно.
* В малка купичка се разтопяват маслото и олиото.
* Тиган с незалепващо покритие се загрява - на 1/2 от мощността на котлона.
* Когато е готов, с четка се намазва равномерно цялото дъно. Ако нямате четка за намазване на тестени изделия, или тиган в къщи - ползвайте парче ябълка, забито на вилица :)
* Сместа се сипва на няколко места в намасления тиган със супена лъжица -не я препълвайте; колкото са по-малки, толкова по-лесно се обръщат. Трябва да имате предвид, че сместа се разлива и трябва да остава по малко място между тях, когато е разлята.
* Изпичат се до зачервяване от двете страни. Когато се запекат отдолу и се разклати тигана, тиганиците се разместват вътре и обръщат лесно с шпатула/или лопатка.
* Веднага щом се извадят, бързичко се намазват тънко с масло :) тук аз си отрязвам половин пакетче масло и държейки го с хартията му, намазвам по всички за няколко секунди.
* Преди следващото сипване на сместа, тигана отново се намаслява.
Може да се залеят с мед ( носят на сладост) и гарнират с още банани и други плодове. Ако не искате да заливате с мед - увеличете захарта с още 2 лъжици. За мен медът е за предпочитане пък е и чист, собствен добив. От пчелиците на Мише.
Идеални са. Точно с мед много обичам и аз :) Не просто с мед. С много мед :)
ОтговорИзтриванеАко може и домашен, нали :) че да е сигурен :)
ИзтриванеИзкушения голямо - и аз като Илианка,
ОтговорИзтриванестрахотни са и наистина с повечко мед...
Благодаря за чудесната рецепта, поздрави за теб!
Благодаря ти, Диди!
ИзтриванеПоздрави и на теб с пожелания за хубава нова седмица!
Пипи,
ОтговорИзтриванебананите са много благодатни за приготвяне на тиганици и следкиши.Чудесна , много лесна закуска през почивните дни може да направи човек.Бананът го ползвам винаги, защото лесно се правят и кремове с него.Чудесни тиганици са се получили.
Поздрави !
Да, ели, бананите са плод, който може да замести и яйцата в сладкиши - когато съм правила постни, винаги се възползвам от банан.
ИзтриванеБлагодаря ти, хубави почивни дни!