14 септември 2018 г.

Свинско със зелен фасул


       Яхния със зелен фасул мога да ям всяка седмица, независимо с месо, или без. Обичам я  гарнирана с кисело мляко и nyam  чесън. За вечеря, разбира се. Варианти на тази яхния много, но днес ще споделя как аз я готвя.  Есента дойде и няма как да пропусна манджа със свинско :) макар сосовете в тях не са най-фотогеничните,  но пък тук залагаме на вкуса, знаете :) В днешния случай гарниран с хрупкавия и не толкова миризлив маринован чесън с джанки, от който всяка година си обещавам да правя по още 3-4 бурканчета.  Връщам се на рецептата за вкусното задушено свинско месо със зелен фасул. 

Продукти за 4-5 порции: 
~ 700г свинско месо - бут, плешка, врат, или джолан 
~ 800г пресен зелен/жълт фасул (или 1 консерва от 800г) 
~60-70 мл олио 
1 глава лук 
4-5 скилидки чесън 
2 средни домата (~200г) 
1 равна с.л. червен пипер 
1 равна с.л. сол 
1 пълна с връх с.л. брашно (препечено, имам си в буркан)
шепа пресен магданоз  

понякога :) 1 чушка и 2-3 картофа

Приготвяне
* Лукът и чесънът се почистват и нарязват на дребно; доматите се белят и нарязват на ситни кубчета, или настъргват на едро ренде. Фасулът се почиства и нарязва на дребни парчета. 
* Месото се нарязва на порции, или на дребни хапки - в този случай е едро, на порции :). Посолява се. 
* Загрява се олиото и месото поставя в него, да се запържи/запечата от всички страни - ако е на дребни парчета се разбърква често, докато се запържат добре и отделената вода изври; ако е на едри късове е по-лесно - место се обръща  и запържва от всичките  му страни за по минута. 
* Изважда се в чиния, а в тенджерата се поставят лука и чесъна - запържват се за 2 мин, докато лука стане прозрачен - няма смисъл да се пържи до зачервяване. 
* Прибавя се червения пипер, разбърква се - не повече от 15-20 сек., посолява се и добавят нарязаните домати. 
* Задушават се 4-5 мин.;  месото се връща в тенджерата и налива вода - около 1л. 
* Когато заври, ст епента на котлона се намалява и се оставя ястието да къкри около 40-50 мин. - до омекване на месото. 
* През това време почистеният фасул се бланшира в 1,5л. подсолена вода за около 15 мин. и отцежда. 
* Прибавя се към месото - част от  водата при него трябва да е извряла и да е толкова, че едва да се покрива  месото. Ако е повече - степента на котлона се увеличава и се тенджерата се оставя  отворена, за да се изпарява. 
* Зеленият фасул и месото се готвят заедно, докато и боба омекне достатъчно - има хубави, нежни сортове, на които  са им достатъчни 10-15 мин. готвене, след първоначалното бланширане. Ако буркана е от консерва/буркан  съвсем сварен - след прибавянето му към месото се готви 5-6 мин. 
* Изважда се малко от соса; охлажда и в него се размива брашното. За да не мирише :) на сурово брашно, аз ползвам предварително препечено - често споменавам, че обикновено запичам една тава с брашно и съхранявам в буркан, за да имам винаги под ръка. 
* Яхнията се сгъстява  - налива се размитото брашно и бърка, докато клокне. Прибавя се нарязаният магданоз и отстранява от котлона. 

По същия начин готвя зелен фасул с телешко и заешко месо 
      Понякога :) когато и младите хора ще хапват манджата, слагам картофи, за да могат те да ядат яхния от месо с картофи, а аз и Стоев - яхния от зелен  бобо с месото. Картофите ги слагам да се варят заедно с месото, тъй като има домати в яхнията и се готвят малко по-бавно, отколкото, ако е без домати.   Чушката в манджата също е понякога - ако имам в момента. Ако нямам - не е фатално, че няма да сложа. 

4 коментара:

  1. Да си призная, никога не съм готвила зелен фасул с месо, предпочитам го боба постен, зрелия също. Но снимките ти, признавам много ме изкушиха. Май ще взема да опитам зимата с някоя консерва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, Веси, голям пропуск :) И аз обичам постен боб, ама бял :) и понякога.
      Пробвай някога зеления с месо, ако се сетиш, няма как да не ти хареса.

      Изтриване
    2. Пепи, благодаря Ви за вкусната рецепта!! Мъжът ми, който обича да яде само скара каза, че не е ял нещо по-вкусно със зеленчуци.Мариана

      Изтриване
    3. Страхотно 🙂 разбира се, че има вкусна храна извън скарата, но голяма част от мъжете не си признават.
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...