30 септември 2018 г.

Тиганици с банани

       Или банановые оладьи по руски, а от американската кухня - banana pancakes. С три думи - дебели, малки палачинки. Както и да се каже, все са уханни на банан, масло и канела малки  питки, наслада за небцето, поляти с мед и гарнирани с още банан. Дори не са пържени, като соления им вариант.  :nyam::nyam: Тиганици със сирене  отдавна съм публикувала и са една невероятна закуска за почивните дни. Правенето и на двата вида не отнема много време. Банановите стават и в тъничък вариант като познатите ни палачинки,  но тогава бананите трябва да са почти идеално пасирани :) тук са доста груби и се усещат парченцата банан.  Как ще ги направите е Ваш избор :) а аз другия път ще се постарая да снимам и тъничкия им вариант.  Ако искате да са  pancakes,  не сипвайте сместа на няколко купчинки в тигана, а на една  (3-4 лъжици) и по-голяма в средата, да се образува кръг с диаметър 8-10см.
Продукти
3бр.  меки банана (средни) 
3 яйца 
5 с.л. брашно 
2 с.л. захар 
2 с.л. заквасена сметана, или гъсто цедено мляко 
1 пак.бакпулвер (10г) 
1 пак. ванилия (10г)
1/2 пак канела (5г)

по 1 с.л. олио и разтопено масло за намазване на тигана 

масло за намазване на  готовите тиганици 

 Приготвяне
* Бананите се намачкват с вилица, или настъргват на средно ренде (за мен е по-лесно настъргването). 
* В купа се разбиват  за кратко  яйцата със захарта. 
* Прибавят се намачканите/настъргани банани и сметаната и се разбъркват. 
* Брашното се смесва с останалите продукти - бакпулвер, канела и ванилия, прибавя се на 2 пъти към банановата смес и обърква до хомогенна смес :) т.е. да не остават топчета брашно. 
* В малка купичка се разтопяват маслото и олиото. 
* Тиган с незалепващо покритие се загрява - на 1/2 от мощността на котлона. 
* Когато е готов, с четка се намазва равномерно цялото дъно. Ако нямате четка за намазване на тестени изделия, или тиган в къщи - ползвайте парче ябълка, забито на вилица :) 
* Сместа се сипва на няколко места в намасления тиган със супена лъжица -не я препълвайте; колкото са по-малки, толкова по-лесно се обръщат. Трябва да имате предвид, че сместа се разлива и трябва да остава по малко място между тях, когато е разлята. 
* Изпичат се до зачервяване от двете страни. Когато се запекат отдолу и се разклати тигана, тиганиците се разместват вътре и обръщат лесно с шпатула/или лопатка. 
* Веднага щом се извадят, бързичко се намазват  тънко с масло :) тук аз си отрязвам половин пакетче масло и държейки го с хартията му, намазвам по всички за няколко секунди. 
* Преди следващото сипване на сместа, тигана отново се намаслява.  

Може да се залеят с мед ( носят на  сладост) и гарнират с още банани и други плодове. Ако не искате да заливате с мед - увеличете  захарта с още 2 лъжици. За мен медът е за предпочитане :nyam::nyam: пък  е и чист, собствен добив. От пчелиците на Мише.  

6 коментара:

  1. Идеални са. Точно с мед много обичам и аз :) Не просто с мед. С много мед :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изкушения голямо - и аз като Илианка,
    страхотни са и наистина с повечко мед...
    Благодаря за чудесната рецепта, поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Поздрави и на теб с пожелания за хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Пипи,
    бананите са много благодатни за приготвяне на тиганици и следкиши.Чудесна , много лесна закуска през почивните дни може да направи човек.Бананът го ползвам винаги, защото лесно се правят и кремове с него.Чудесни тиганици са се получили.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ели, бананите са плод, който може да замести и яйцата в сладкиши - когато съм правила постни, винаги се възползвам от банан.
      Благодаря ти, хубави почивни дни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...