12 февруари 2019 г.

Пиле Жулиен

        Пиле Жулиен е класика, която се прави по нашите земи във всякакви варианти.  Сочно пилешко месо, обвито в разтопен сметаново-кашкавален сос и с леко киселата нотка от  стерилизираните краставички. Хубавото на рецептата е, че може да се приготви в голямо плато, както казва Лидия Бастиянич -  "в семеен стил", или в индивидуални форми - за всеки поотделно, ако имате човек около масата, който се храни 5 пъти по-бързо от всички :blush:  
       Най-доброто на рецептата е, че пилешкото месо се готви бързо. И още по-добро, че почти винаги си имам замразени кутии с карамелизиран лук във фризера, които много ми помагат за бързото готвене. Принципно трябва да се приготви с бешамелов сос, но в повечето случаи  и за по-бързо ползвам сметана.  Може да подготвите - задушите, или запържите  продуктите по-рано (или предния ден) и когато ще го предлагате на масата - да залеете с бешамела/или сметаната и запечете.  Местото се нарязва на тънки, дълги ивици /жулиени , от където идва и името на ястието :) но ако не държите на това, може да  нарежете продуктите на кубчета. 
Продукти за 4-5 порции
~1 кг пилешко филе 
~400 г кисели краставички (стерилизирани)
~400г лук (3 по-едри глави)
1 ч.л. захар, щипка  риган и 100мл бяло вино 
~300г гъби (печурка, но може и друга)

1 ч.л. (едрозърнеста) горчица
сол, черен пипер, естрагон/тарос (при наличен, но може и без него)
6-7 с.л. олио 

400 мл готварска сметана 
1 с.л. препечено брашно, или натурално царевично нишесте 
щипка индийско орехче и сол 

~ 300 г кашкавал
 
Приготвяне: 
* Пилешкото месо се подсушава и нарязва на тънки ивици/жулиени. 
* Подправя се със солта, пипера, горчицата и естрагона; прибавя се половината от олиото, разбърква се и прибира в хладилника за около 30 мин. (докато се приготвят останалите продукти)
* Краставичките се нарязват на тънки ивици.
* Лукът се почиства и нарязва на тънки ивици (полумесци). Посолява се леко и претрива добре с ръка, да се разделят люспите, а той си пуска част от влагата (така се и готви по-бързо).  Оставя се за 5-6 мин, след които се измива със студена вода. 
* В тиган се загрява останалата част от олиото и лукът се поставя вътре, заедно с 2/3 от виното. Готви се под капак, докато течността се изпари. :) малко бавно става, но през това време лукът се задушава добре. 
* Прибавят се захарта и ригана, налива се останалата част от виното и се готви още малко, вече без капак, докато течността отново се изпари. Изважда се в чиния. 
* През това време се подготвят гъбите :) не ги мийте. Почистете ги добре, защото при миенето ще поемат вода и ще  се варят, вместо набързо задушат.  Нарязват се на филии и в същия тиган от лука се задушават за кратко, под капак. Ако след изваждане на лука не е останала никаква мазнина, сложете 1 лъжица. 
* Готовите  гъби се изваждат в чиния. 
* В същият :) тиган се поставя половината от месото и задушава под капак, докато течността, която си пуска месото по време на готвене се изпари. Разбърква се няколко пъти, за да не се слепват ивичките месо. Готовото месо се изважда, а в тигана се задушава втората партида. 

В тавата за печене, или в индивидуални форми  се  разпределят подготвените продукти - на дъното половината месо, отгоре лукът, гъбите, краставички и върху тях останалата част от месото. 
Брашното се размива в  сметаната, прибавя солта, щипката индийско орехче и сместа се налива върху месото. 
Настъргва се кашкавалът. 

Ако сте подготвили да печете в керамични форми - сложете ги във формата и включете фурната на 200*. Ако формата/формите не са керамични, може да загреете предварително фурната на 200* Така печенето става по-бързо - вместо за 30 мин, те са готови за ок 10-15 мин. 

И в двата случая се пекат до разтопяването и зачервяване на кашкавала. 
Писането е дълго :) почти колкото приготвянето на самото пиле Жулиенwink1

6 коментара:

  1. Отново разкошно предложение, Пепи и знаеш,
    че ще бъде оценено подобаващо и у нас!
    Благодаря за чудесната идея и рецепта,
    със сметана ще им се хареса повече...
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди :) Надявам се да бъдат доволни у вас от разнообразяването на пилешките хапки със сметана :)
      Поздрави! Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  2. Много обичам! Ще опитам и по твоята рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едва ли има много разлика - все пиле :) но пробвай.

      Изтриване
  3. супер се получи :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...