19 август 2019 г.

Миди с узо

       Да си ни върви по вода :) В пряк и непряк смисъл, това пожелавам на близки до мен хора, които отстояха своята правда, харесват узо-то и скоро ще го пийват в родината му. Моята особа не е фен на тази анатолова напитка, но пък от време на време готвя с него ;D  Особено разни морски деликатеси. Едни от тях са мидите - изчистени ядки, с каквито съм заредила няколко кутийки във фризера и приготвянето им става изключително бързо. С пресните е малко по-пипкаво приготвянето им,  тъй като трябва да се сварят, за да се отворят и почистят от черупките. По същия начин приготвям и скариди. Лесна за приготвяне вечеря, или за мезе с чаша бяло студено вино (за мен), или с узо за мъжете.
       Преди рецептата, да напомня за почистването на мидите, ако си ги купувате с черупка. Има ли отворени, или счупени - изхвърлете ги. Внимателно издърпайте мустачките, които се виждат и откъснете. Хубаво ги обтрийте с ръце (или с точилка в кофа, ако са много), за да падне всичко полепнало по черупките им. Измийте обилно със студена вода. Когато свършите с мидите, измийте щателно ръцете и повърхностите, които са били в контакт с мидите. Поставете ги да се сварят в голяма тенджера с капак, малко бяло вино, или бира (1 пръст на дъното да има) и няколко клонки девесил. 10 мин. след като заврат всички миди са се отворили /следователно са готови и може или да им добавите лъжица масло и хапвате натюр, или да извадите ядките и приготвите както ви харесват. 
      Размразявайте мидите в хладилник. Не замразявайте веднъж размразени миди.  Внимавайте с количествата, защото са тежка храна :)
Продукти  (2 порции) 
~400г почистени миди (ядки)
50-60 мл узо 
3-4 скилидки чесън 
1/2 връзка копър 
сок от половин лимон 
60г  краве масло + 1 още ч.л.

Приготвяне: 
* В тиган на средна степен на котлона се загрява маслото. Когато се разтопи се поставят мидите и запържват за кратко -  колкото да зацвърчат в маслото - 1 мин. е достатъчна. 
* Прибавя се узо-то и готвят, докато то почти се изпари (това са ~2  мин. ). 
* Прибавя се  сока от лимона и пасираните скилидки чесън. 
* Разбъркват се още 1-2 мин, поръсват се с нарязания копър и отстраняват от котлона. 
* Прибавя се онази отделена чаена лъжица масло, разбъркват се добре и разпределят в 2 чинии. 

8 коментара:

  1. Пепи,
    не съм правила миди у дома, а само в ресторант.Мидите наистина са тежка храна и трябва много да се внимава с тях.Задължително трябва да са пресни.С девисил стават най - вкусни и с малко бяло вино.Чудесна рецепта е и твоята.Не съм пробвала да направя миди с узо.
    Поздрави и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако ти попаднат пресни - непременно пробвай с узо. Тези са новия кулинарен хит :) у дома - наистина са най-вкусните, които сме хапвали.
      Поздрави и хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Ооо, задължително ще ги приготвя. Много добре пасва анасоновия вкус на всичко морско.

    ОтговорИзтриване
  3. От известно време се пристрастих, та и тази рецепта ще запиша:)

    ОтговорИзтриване
  4. Сложете повече узо в мидите, така цялото семейство ще сте весели и щастливи.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...