10 ноември 2019 г.

Особуко (Ossobuco)

      Особуко  (Ossobuco) е рецепта-класика от италианската кухня с произход Милано. Оригиналното Оssobuco alla Milanese  по-късно намира своите начини на приготвяне в другите райони на Италия, а моето днес е  вариант с гремолата. Казано простичко,  това е традиционна яхния от италианската кухня за перфектно задушен телешки джолан. (мисията  намиране на хубаво телешко месо тук  е трудна, както  споделих в предната публикация, но благодарение на месарски магазини Риц  в Стара Загора имах идеално отрязаните четири шайби джолан с кост ).
       Не е нужно да пътувате до Италия, за да се насладите  на вкусната  класика Оssobuco. Този път го приготвих почти дословно по видео рецептата на Фабио (италианец е все пак :) , но от от 2006г го приготвях по рецепта от  сп. Меню не се смейте на снимките ми там :)  Двете рецепти са съвсем близки,  може да ги погледнете, а може да се доверите тук и на мен сега :)  Във всички случаи ще  ще получите ароматна яхния с топящо се в устата месо. И като повечето яхнии и плакии - на втория ден след приготвянето е по-вкусно :) 
      Основата  на рецептата е телешки джолан с кост, моркови целина (глава), лук, червено вино. Тук и с домати, които не се слагат в традиционното Оssobuco alla Milanese, но в моето има, което го прави само Особуко.  Другата подробност е дълго готвене във фурната на ниски градуси (или ако имате бавноготвеща тенджера - слоукукър)
Продукти за 4 порции: 
4 шайби телешки джолан с кост, всяка с големина по ок. 250 г 
3-4 средни моркова (~300г)
1 малка глава целина (~ 200г) *
1  глава лук (~200г)
3-4 скилидки чесън 
1 месест, сочен домат (да се разбира мек) или 4-5 от едрите черита, които са много хубави за готвене целогодишно)
2 пълни супени лъжици доматено пюре 
150 мл червено вино 
500 мл вода и 200мл телешки бульон**
80-100 мл олио 
4-5 лъжици брашно 
сол и черен пипер на вкус 
1 ч.л. захар 

кората на 1 лимон
1/2 връзка магданоз 
2-3 скилидки чесън и щипка сол 
 Приготвяне
* Морковите се почистват и нарязват на кръгчета. 
* Лукът и чесънът се почистват и нарязват на дребно. 
* Главата целина се бели и нарязва на дребни кубчета (* тук пояснявам, че понякога ползвам стъблата селъри, понякога глава. Каквото съм купила. Стеблата селъри - не, не е нашият кервиз - са хрупкави, но както и друг път съм писала - връзката е голяма. Ползвам толкова, колкото ми трябва, останалото го замразявам в 2-3 малки пликчета за по 1 готвене. С главата целина положението е същото - обикновено са големи, почиствам и си прибирам остатъка в камерата)
* Доматите се  белят и нарязват на кубчета .
* Месото се измива и подсушава (с кухненска хартия, примерно). Тъй като времето за готвене е дълго, за да не се разпада джолана, когато се изважда от тенджерата, може да го  вържете :) по обиколката с конец за печене, както аз правя) 
* Посолява се и подправя с черен пипер от двете страни. 
* Брашното се поставя на лист хартия и шайбите джолан се овалват от двете страни в него. 
* В тенджера/или тиган се загрява мазнината. 
* Поставят се шайбите месо (две по две) да се запържат/запечатат от двете страни и изваждат в чиния. 
* В същата мазнина се поставят да се запържат лукът, кубчетата целина и морковите - за около 2-3 мин. 
* Прибавят се нарязаните скилидки чесън, разбърква още минута. 
* Налива се виното и оставя да къкри 4-5 мин. 
* Прибавят се  доматите и доматеното пюре, водата и бульонът (** ако нямате домашен телешки бульон, може да ползвате кубче..., или вода,  но по-добрият случай е да си купите веднъж през месеца някакви телешки кости и да си приготвите бульон, който да си разпределите в малки бутилки във фризера и ще си имате за известен период от време. )
* Посолява се на вкус (моят вкус за това количество яхния е 1 равна с.л.), прибавя захарта; връщат се шайбите месо в тенджерата, която се затваря и поставя за дълго във фурната -първо на 200* за 30 мин, след това градусите се намаляват на 160 и се готви още 3 часа (зависи какво ви е телешкото, но аз извадих тенджерата на втория час; месото не беше достатъчно крехко и я върнах за още час).
* Някъде към края на готвенето :) се приготвя гремолатата:  магданозът се нарязва съвсем ситно; настъргва се на ситно ренде жълтата част от кората на лимона, скилидките чесън се пасират със солта. Всичко се счуква много добре в хаванче, или купа. 
* С тази смес се поръсва готовото месо - веднага щом се извади тавата  от фурната. 
* За всяка порция се поставя шайба джолан с няколко лъжици сос и моркови и гарнира с картофено пюре, сварени картофи, или шафраново ризото.  
ПП :) приходи ми се пак в Италия.
Искрено и лично - според младежът Н, моето некласическо :) телешко с карамелизиран лук и картофи определено е по-вкусно.  

  

 

2 коментара:

  1. Леле! Залепнах при вида на този разкош! Прочетох няколко пъти, записах и от утре тръгвам на лов за телешки джолан! Прекрасно ястие, Пепи, както винаги! Благодаря за рецептата и ти пожелавам скоро пак да отидеш в Италия! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а дано, Сонче! Прекрасно пожелание! Благодаря ти, поздрави и на теб и успешна седмица :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...