14 януари 2020 г.

Печени агнешки котлети

        Агнешки котлети обикновено правя на скара  Simple Smile и обикновено сама си ги хапвам.  Но въпреки това днес ще споделя още една рецепта за тях - приготвени във въздушен фртюрник   - онези фритюрници без мазнина, които  често рекламират и навлизат в ежедневието ни.  Ако имате такъв уред, или обмисляте да купувате, ще ви кажа, че си струва.  Air Fryer-ите наистина пържат без мазнина, само трябва да им хванете цаката - например картофите си ги бланширам предварително; добри са за месо, за риба, за кюфтета - месни, или зеленчукови. И наистина да ги ползвате, не да държите в шкафа  Simple Smile признавам си, че и аз така правя, поради липса на място. Ето тук съм писала за едни пилешки бутчета, пържени в него  
Продукти
2 цели парчета агнешки ребра по 5-6 бр. (всяко по ок 450-500г)
1ч.л. кетчуп 
1 с.л. мед
1 с.л. горчица 
1 с.л. майонеза 
сок от 1/2 лимон 
по 1/2ч.л. риган, червен пипер и  мащерка 
1 ч.л. сол 

още 1/2 лимон и 1 глава чесън 

Приготвяне: 
* Ребрата се почистват от излишната лой (агнешки са, но пак си имат). 
* Всички останали продукти се разбъркват и ребрата се намазват със сместа. 
* Оставят се в хладилник за 7-8 часа. 
* Въздушният фритюрник се приготвя  за работа :)  Моят е на Филипс и първо загрява на 190* без посочено време - когато достигне градусите, таймерът сигнализира. 
*  Тъй като е с кошница, поставям продуктите да се готвят в нея, а в контейнера отдолу наливам 1/2 ч.ч. вода. 
* Заедно с двете  парчета ребра поставям и резените от оня 1/2 лимон и срязаната на две глава чесън. 
* Уредът се включва на 190* за 20 мин. 
* За това време месото е готово. Medium   - средно изпечено, розово в средата. Определено е крехко и добре сготвено, но мен розовият цвят винаги ме е спирал :relaxed: консерва, какво да се прави. Затова срязвам на котлети и ги връщам в кошницата, на 190* за още 3 мин 

*** Ако нямате въздушен фритюрник може да приготвите котлетите така - парчетата ребра се поставят в тава (метална, защото се поставят в добре загрята фурна), налива се 1/2 ч.ч. вода, покриват се с мокър лист хартия за печене, а отгоре добре запечатват с лист алуминиево фолио. Поставят се в загрята на 200* фурна и пекат 20 мин, след които се листът фолио и хартията се махат, а месото се запича 10 мин. да се зачерви.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...