19 януари 2020 г.

Лозови сарми с гъби и стафиди

       Съвсем постни лозови сарми с ориз,  стафиди и гъби.  При мен малко така се получава :) след края на постите - постна рецепта в блога.  Но са невероятно вкусни и с удоволствие ги споделям тук :)  защото съм сигурна, че ще има престрашили се да ги опитат. Правя с повечко стафиди едва за втори път след Бъдни вечер. Различни са от арменските сармички, които имат и канела в подправките.  А че са достатъчно  ароматни става ясно, щом видите, че вложените гъби са манатарки  smile1 Стафиди при ориз съм слагала на агнешка дроб сарма, ;  Постни лозови сарми съм правила и друг път,  затова преди Коледа заложих на тях като постна част от ястията и си знаех, че ще са вкусни.   
Продукти
~ 50 бр. бланширани лозови листа 
1 ч.  ориз (300мл)
1 глава лук  и стрък праз ~ 10 см. 
2 моркова 
1 голяяяяма шепа сушени манатарки ***
100г стафиди 
1 равна с.л. сол 
1/2 ч.л. черен пипер 
по 1/2 ч.л. смлени зърна копър  и кимион
~ 100мл олио/зехтин
1 лимон 

***ако нямате манатарки, ползвайте други гъби, желателно пресни, или сухи, но не и консервирани, защото те имат странен дъх :) и воднист вкус. 

Приготвяне: 
* Двата вида лук се нарязват съвсем ситно; морковът също се настъргва на ситно ренде. 
* Гъбите се заливат със 100мл вряла вода и оставят да се накиснат за 15 мин. 
* Отцеждат се (водата им се запазва) и нарязват (ами и те :) ) на ситно. 
* Заедно с лука и морковите се запържват за 2-3 мин. в мазнината 
* Прибавя се измитият ориз и запържва още толкова време. 
* Налива се 1/2 чаша вода (същата, с която мерим ориза) и водата от отцедените гъби. 
* Прибавят се стафидите, всички подправки и изцедения сок от лимона и се разбърква; котлонът се изключва, а съдът се затваря с капак, за да се задуши ориза. 
* Когато плънката се охлади се завиват сармичките - на всички е ясно как - в основата към дръжката се поставя по лъжичка от плънката; прехвърлят се страничните краища върху нея и се завива напред на рулце - стегнато, но не много, защото оризът ще набъбне. Може да си ги направите къси и малки, може да си ги направите тънки и дълги, като пурички. Ако листата са много големи - срязвайте ги на две. 
* Нареждат се в тенджера, на дъното на която има поставена чиния, или накъсани и изрезки от листата. 
* Когато всички сармички са готови, върху тя се поставя чиния, наливат се 2 (от по 300мл ) чаши вряла вода и поставят  да се варят на средна степен на котлона. Обикновено са готови за 40 - 50 мин. от момента на завирането, но винаги може да ги проверите, като извадите една :) 

6 коментара:

  1. Пепи,
    правила съм сарми от кисело зеле с ориз, стафиди и смес от диви чубрици.Стават невероятно вкусни.Сигурна съм,че и твоята рецепта е чудесна.Постната храна е много вкусна, а и полезна.Но съм установила,че на дърва ястията стават по - вкусни отколкото приготвени на котлон - газов или електрически.И за сармичките се отнася същото.На бавен огън и на дърва стават невероятни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За готвенето на дърва спор няма :) лятото го правим на пикник, зимата при мама, но за съжаление - твърде рядко е.
      Зелеви със стафиди обаче не съм пробвала, следващия път ще завия някоя и със зеле, да пробвам.
      Благодаря ти, Ели! Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Оф, направо с едно око влизам винаги и си тръгвам с очи пълни, корем празен:))) Великолепни са сармичките, Пеп. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате :) Отваряй очите широко и завивай едни на момчетата - със сигурост ще бъдат доволни.
      Поздрави, бонбон!)

      Изтриване
  3. Приядоха ми се:), ама преди малко вечерях за втори път, за трети няма да ставам:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво те спира и да потретиш :) поне не ти личи, Веси :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...