31 март 2015 г.

Печени / гриловани зеленчуци


      Две предложения :)
      Едното - салата с не съвсем сезонни зеленчуци:wink1:, но през последните години домати, патладжани, краставици, чушки и сие се намират целогодишно на пазара. Признавам си, че през цялата зима често пренебрегваме туршиите за сметка на домати и краставици. Гриловани зеленчуци у нас обикновено хапваме като гарнитура и не е нещо ново, но този път е в съчетание с печено сирене Халуми, парченца фета и риган - вкусна, питателна салата, на която и трябваше и филийка препечен хляб.  В неделя Лидъл и техния мениджър Свежест ме  изненадаха приятно  с кошница зеленчуци и плодове и задачка да приготвя с тях веге ястие, салата, или смути. 





Вегетарианско ястие :) през лятото, обещавам. 
Смути - у нас пие обикновено само Жул
Но пък заложих на салати със зеленчуците, тъй като всяка салата носи на сирене :) а сиренето у нас известно е - е на почит. 

Второто предложение - печени моркови с цитрусови корички просто са наслада за небцето :nyam::nyam: 



Салата от гриловани зеленчуци с печено сирене Халуми  

Продуктите са за 4-5 салати :)  а с препечена филия хляб направо са си 3 порции лека вечеря . 

3 средни домата 
1 голям патладжан 
3  средни глави  лилав или бял (воден, салатен) лук 
2 голяма зелена чушка
1 голяма червена чушка 
няколко люти чушлета
1 средна тиквичка 
1 опаковка сирене Халуми 

2- 3 лъжици зехтин, сол, щипка-две риган или мащерка  

и още: 
сирене Фета от мляко :) (или друго ваше любимо, но едно такова сега харесваме у нас ) 
шепа маслини без костилки (нарязани на едро) 

за дресинга: 
1 ч.л. мед
1 к.л. сол 
3 с.л. балсамов оцет 
3 с.л. зехтин 
3 ск. чесън
риган  - сух и пресен 



Приготвяне:
* Зеленчуците се нарязват на ленти, шайби, кръгчета, или резени  :) подходящи за печене според скарата, или грил-тигана, на който ще се пекат. 
* Патладжанът се посолява и оставя да се отцеди отделно за около 30-40 мин. (тези вносните сега са с ниско съдържание на соланин и почти нищо не излиза). 
* Всички зеленчуци се посоляват, поставят в купа, поръсват с подправките  и заливат със зехтина. Разбъркват се добре и оставят така за 10-15 мин. 
* Скарата (грил тигана) се намазва с мазнина и зеленчуците изпичат от двете страни - на доматите им трябва по минутка.  
* Сиренето Халуми се нарязва на  плочки, дебели по ок 1см. и изпича също от двете страни. 
* Накрая се изпичат и патладжанените резени  - отцедени от водата, подсушени и намазани с малко зехтин. 
* Всички зеленчуци се подреждат в чиния за салата, както се изваждат :) без особено старание за подреждане. 
* Прибавя се нарязаното на кубчета сирене и маслините. 
* Скилидките чесън се смачкват и заедно с балсамовия оцет, меда,  зехтина и подправките поставят в бурканче с винтова капачка и  разтръсква добре. Дресингът за салатата е готов :) 
* Заливат се с него топлите изпечени зеленчуци, покрива се с чиния, или фолио  и оставя така за 30-40 мин. да поеме ароматите :) на дресинга. 



Печени моркови с цитрусови корички 

Тези печени моркови са точно казано - наслада за небцето. Дж. Оливър отдавна ги показва от екрана, но някак си рядко купувам моркови с опашки :)  А в редките случаи, когато купя с дръжки, или когато си извадя от село, забравям, че съм имала намерение да ги правя. Не, че ням ада се получат и ако нямат зелени стръкове, но така :) за цвят, изглеждат по-добре :) пък и е по-лесно за хапване ,като хванеш дръжчицата. 


Продукти:
8-10 моркова
ситно настъргани корите на 1 малък портокал и 1 лимон
сол  на вкус
черен пипер
риган
2-3с.л. зехтин 

от мен :) 
1-2 с.л. зехтин и 1 лъжица мед. 


Приготвяне:
* Морковите се почистват и разполовяват по дължина - зелените стръкове се разделят на двете половини на моркова.  
* Подреждат се на фолио, или хартия за печене в  тавичка, намазват се с мазнината  и поръсват с  подправките.
* Пекат се 15-20 мин., на 200* на средна скара на фурната. 
* Изважда се тавата и морковите намазват с разбитите мед и зехтин. 
* Връщат се във фурната и пекат още 7-8 мин. 




36 коментара:

  1. Рано сутрин започнах да хрупам зеленчуци :)
    И при теб, и при Нелка тези предложения създават настроение
    с цветовете.
    И с вкусовете, разбира се :)
    Прегръдки, Пеп и усмихнат ден, а аз ще си пея
    оная песничка за "зеленчуци, който.... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-сладурската детска песничка, актуално за всяко детство :)
      Вкусовете далеч, но цветовете :) ни превземат отвсякъде, особено при Нели е толкова красиво!
      Прегръдка и за теб, Дани!

      Изтриване
  2. Чудни предложения, Пепи!
    Морковите изглаждат фантастично. Превзеха ми ума, макар и да не си падам чак толкоз по тях :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи можеш да ги пробваш като гарнитура :)

      Изтриване
  3. Тази салатка е задължителна, когато вечеряме навън, Пепи, и точно с Халуми. Разкошна е станала и при теб! А за морковите мога само да гадая:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ще трябва да пробваш :)
      Навън основно лук и чушка печем, много рядко такъв набор от зеленчуци (а може и повече де, стига да има други зеленчуци под ръка)

      Изтриване
  4. Царица и на зеленчуците си, Пепи! Изкушават и примамват да си хапна сладко, сладко. Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. радвам се, че съм те изкушила със зеленчуци, Еви :)

      Изтриване
  5. Хареса ми салатката, макар по есенна да е за мен, а морковите са много интересни, Пеп.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. съвсем лятна е, да си го кажем. Но пък миналото лято каквото беше дъждовно, много хора си го изкараха пак на вносни зеленчуци :)

      Изтриване
  6. Леле, страхотни са и двете предложения!
    Слънчев ден, Пепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Ина :) Слънчев ден и на теб да е!

      Изтриване
  7. Чудни са и двете зеленчукови предложения! Моркови обичам, а гриловани зеленчуци обожавам. Явно ще се правят скоро ;) . Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви подсещам за такива вкусотии :)
      Поздрави и на Вас!

      Изтриване
  8. Ох, ама от всичко бих си опитала! Пепи, голяма палитра ни поднасяш. :) А морковите определено ме заинтригуваха. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и за теб, Гери :) Непременно да опиташ и двете предложения, сигурна съм, че ще ти харесат :)

      Изтриване
  9. Страхотна кошница,от която са произлезли две още по-страхотни рецепти,поздравления,Пепи!
    Зеленчуци на грил с Халуми ми е много на сърце и небце,а тези моркови са великолепни в суров вид ,купих мин. седмица и от много години не бях хапвала наистина морков с домашен привкус.Със сигурност са чудни с коричките от цитруси,много им ходи свежа,сладка жилка!Цветно,колоритно и настройващо на пролетна вълна е при теб!Купата със зеленчуците е чудесна!Прегръдка от мен и много усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси, прегръдка и за теб :) Рядко правя салатата с халуми, но този път заради девойчетата така я решихме :) И дано да е по-топло, свежо и слънчево навън вече :)

      Изтриване
  10. Идва сезонът на грилването;) Ще бъде радост и удоволствие. Поздрави, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ако грилването се извършва и на въздух сред природата - още по-добре :)

      Изтриване
  11. Разкошна кошница, Пепи и още по-разкошни предложения с нея.
    Страхотни идеи -
    грилованите зеленчуци за чудесни, а морковите - вълшебни...
    Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз благодаря, Диди!
      Поздрави и хубав ден на теб!

      Изтриване
  12. Пепи, имам обсъдено и прието меню за утре вечер с тези морковчета. Още щом ги видях, се влюбих в тях. И двете рецепти са страхотни и се радвам, че инициативата на Лидл ни даде повод да се видим! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се радвам, Нели, макар набърже :) Ще се радвам да се харесат морковите у вас, аз днес ще залагам цяла тава :)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  13. От всичко искам по много!!! Такива изкусителна неща си приготвила! Обожавам гриловани зеленчуци, морковите за мен са новост, изобщо тази публикация е невероятна !Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си сръчко и ще си направиш, Кате :) Непременно пробвай морковите, сигурна съм, че ще ти харесат :)

      Изтриване
  14. Чудесни предложения, Пепи! Морковите ме спечелиха веднага :) Не бях срещала такава рецепта и ще си я отбележа да направя и аз :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Горещо ти ги препоръчвам,, Даре, ще ти харесат!

      Изтриване
  15. Страхотно е всичко и ще го пробвам :)))

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесно предложение за лятото! А сезонът тепърва започва! Но правила ли си гриловани зеленчуци (тиквички+ патладжан + морков) с марината и за зимнина? Стерилизираш ли?Привет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не съм правила. Ако ги стерилизирам - те ще омекнат. Мисля, че по-добър вариант е да се запазят във фризера изпечени, а когато се размразят - да се мариноват.
      Привет и на теб :)

      Изтриване
  17. И двете предложения звучат страхотно. Патладжанът бели ли се?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този вносния, през зимата, е с ниско съдържание на соланин и не го беля. Но ако искате може да го обелите

      Изтриване
  18. Коричките от портокала и лимона къде се слагат, моркова се поръсва тях или?




    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, морковите се поръсват с тях - минават за подправки тук

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...