31 март 2015 г.
Печени / гриловани зеленчуци
Две предложения :)
Едното - салата с не съвсем сезонни зеленчуци, но през последните години домати, патладжани, краставици, чушки и сие се намират целогодишно на пазара. Признавам си, че през цялата зима често пренебрегваме туршиите за сметка на домати и краставици. Гриловани зеленчуци у нас обикновено хапваме като гарнитура и не е нещо ново, но този път е в съчетание с печено сирене Халуми, парченца фета и риган - вкусна, питателна салата, на която и трябваше и филийка препечен хляб. В неделя Лидъл и техния мениджър Свежест ме изненадаха приятно с кошница зеленчуци и плодове и задачка да приготвя с тях веге ястие, салата, или смути.
Вегетарианско ястие :) през лятото, обещавам.
Смути - у нас пие обикновено само Жул
Но пък заложих на салати със зеленчуците, тъй като всяка салата носи на сирене :) а сиренето у нас известно е - е на почит.
Второто предложение - печени моркови с цитрусови корички просто са наслада за небцето
Салата от гриловани зеленчуци с печено сирене Халуми
Продуктите са за 4-5 салати :) а с препечена филия хляб направо са си 3 порции лека вечеря .
3 средни домата
1 голям патладжан
3 средни глави лилав или бял (воден, салатен) лук
2 голяма зелена чушка
1 голяма червена чушка
няколко люти чушлета
1 средна тиквичка
1 опаковка сирене Халуми
2- 3 лъжици зехтин, сол, щипка-две риган или мащерка
и още:
сирене Фета от мляко :) (или друго ваше любимо, но едно такова сега харесваме у нас )
шепа маслини без костилки (нарязани на едро)
за дресинга:
1 ч.л. мед
1 к.л. сол
3 с.л. балсамов оцет
3 с.л. зехтин
3 ск. чесън
риган - сух и пресен
Приготвяне:
* Зеленчуците се нарязват на ленти, шайби, кръгчета, или резени :) подходящи за печене според скарата, или грил-тигана, на който ще се пекат.
* Патладжанът се посолява и оставя да се отцеди отделно за около 30-40 мин. (тези вносните сега са с ниско съдържание на соланин и почти нищо не излиза).
* Всички зеленчуци се посоляват, поставят в купа, поръсват с подправките и заливат със зехтина. Разбъркват се добре и оставят така за 10-15 мин.
* Скарата (грил тигана) се намазва с мазнина и зеленчуците изпичат от двете страни - на доматите им трябва по минутка.
* Сиренето Халуми се нарязва на плочки, дебели по ок 1см. и изпича също от двете страни.
* Накрая се изпичат и патладжанените резени - отцедени от водата, подсушени и намазани с малко зехтин.
* Всички зеленчуци се подреждат в чиния за салата, както се изваждат :) без особено старание за подреждане.
* Прибавя се нарязаното на кубчета сирене и маслините.
* Скилидките чесън се смачкват и заедно с балсамовия оцет, меда, зехтина и подправките поставят в бурканче с винтова капачка и разтръсква добре. Дресингът за салатата е готов :)
* Заливат се с него топлите изпечени зеленчуци, покрива се с чиния, или фолио и оставя така за 30-40 мин. да поеме ароматите :) на дресинга.
Печени моркови с цитрусови корички
Тези печени моркови са точно казано - наслада за небцето. Дж. Оливър отдавна ги показва от екрана, но някак си рядко купувам моркови с опашки :) А в редките случаи, когато купя с дръжки, или когато си извадя от село, забравям, че съм имала намерение да ги правя. Не, че ням ада се получат и ако нямат зелени стръкове, но така :) за цвят, изглеждат по-добре :) пък и е по-лесно за хапване ,като хванеш дръжчицата.
Продукти:
8-10 моркова
ситно настъргани корите на 1 малък портокал и 1 лимон
сол на вкус
черен пипер
риган
2-3с.л. зехтин
от мен :)
1-2 с.л. зехтин и 1 лъжица мед.
Приготвяне:
* Морковите се почистват и разполовяват по дължина - зелените стръкове се разделят на двете половини на моркова.
* Подреждат се на фолио, или хартия за печене в тавичка, намазват се с мазнината и поръсват с подправките.
* Пекат се 15-20 мин., на 200* на средна скара на фурната.
* Изважда се тавата и морковите намазват с разбитите мед и зехтин.
* Връщат се във фурната и пекат още 7-8 мин.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Рано сутрин започнах да хрупам зеленчуци :)
ОтговорИзтриванеИ при теб, и при Нелка тези предложения създават настроение
с цветовете.
И с вкусовете, разбира се :)
Прегръдки, Пеп и усмихнат ден, а аз ще си пея
оная песничка за "зеленчуци, който.... :)
Най-сладурската детска песничка, актуално за всяко детство :)
ИзтриванеВкусовете далеч, но цветовете :) ни превземат отвсякъде, особено при Нели е толкова красиво!
Прегръдка и за теб, Дани!
Чудни предложения, Пепи!
ОтговорИзтриванеМорковите изглаждат фантастично. Превзеха ми ума, макар и да не си падам чак толкоз по тях :)
Значи можеш да ги пробваш като гарнитура :)
ИзтриванеТази салатка е задължителна, когато вечеряме навън, Пепи, и точно с Халуми. Разкошна е станала и при теб! А за морковите мога само да гадая:)
ОтговорИзтриванеще трябва да пробваш :)
ИзтриванеНавън основно лук и чушка печем, много рядко такъв набор от зеленчуци (а може и повече де, стига да има други зеленчуци под ръка)
Царица и на зеленчуците си, Пепи! Изкушават и примамват да си хапна сладко, сладко. Голяма прегръдка! :)
ОтговорИзтриванерадвам се, че съм те изкушила със зеленчуци, Еви :)
ИзтриванеХареса ми салатката, макар по есенна да е за мен, а морковите са много интересни, Пеп.
ОтговорИзтриванесъвсем лятна е, да си го кажем. Но пък миналото лято каквото беше дъждовно, много хора си го изкараха пак на вносни зеленчуци :)
ИзтриванеЛеле, страхотни са и двете предложения!
ОтговорИзтриванеСлънчев ден, Пепа!
благодаря ти, Ина :) Слънчев ден и на теб да е!
ИзтриванеЧудни са и двете зеленчукови предложения! Моркови обичам, а гриловани зеленчуци обожавам. Явно ще се правят скоро ;) . Поздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви подсещам за такива вкусотии :)
ИзтриванеПоздрави и на Вас!
Ох, ама от всичко бих си опитала! Пепи, голяма палитра ни поднасяш. :) А морковите определено ме заинтригуваха. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и за теб, Гери :) Непременно да опиташ и двете предложения, сигурна съм, че ще ти харесат :)
ИзтриванеСтрахотна кошница,от която са произлезли две още по-страхотни рецепти,поздравления,Пепи!
ОтговорИзтриванеЗеленчуци на грил с Халуми ми е много на сърце и небце,а тези моркови са великолепни в суров вид ,купих мин. седмица и от много години не бях хапвала наистина морков с домашен привкус.Със сигурност са чудни с коричките от цитруси,много им ходи свежа,сладка жилка!Цветно,колоритно и настройващо на пролетна вълна е при теб!Купата със зеленчуците е чудесна!Прегръдка от мен и много усмихната нова седмица!
Благодаря ти, Роси, прегръдка и за теб :) Рядко правя салатата с халуми, но този път заради девойчетата така я решихме :) И дано да е по-топло, свежо и слънчево навън вече :)
ИзтриванеИдва сезонът на грилването;) Ще бъде радост и удоволствие. Поздрави, Пепчо!
ОтговорИзтриванеако грилването се извършва и на въздух сред природата - още по-добре :)
ИзтриванеРазкошна кошница, Пепи и още по-разкошни предложения с нея.
ОтговорИзтриванеСтрахотни идеи -
грилованите зеленчуци за чудесни, а морковите - вълшебни...
Благодаря и поздрави за теб!
и аз благодаря, Диди!
ИзтриванеПоздрави и хубав ден на теб!
Пепи, имам обсъдено и прието меню за утре вечер с тези морковчета. Още щом ги видях, се влюбих в тях. И двете рецепти са страхотни и се радвам, че инициативата на Лидл ни даде повод да се видим! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеИ аз се радвам, Нели, макар набърже :) Ще се радвам да се харесат морковите у вас, аз днес ще залагам цяла тава :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
От всичко искам по много!!! Такива изкусителна неща си приготвила! Обожавам гриловани зеленчуци, морковите за мен са новост, изобщо тази публикация е невероятна !Поздрави!
ОтговорИзтриванеТи си сръчко и ще си направиш, Кате :) Непременно пробвай морковите, сигурна съм, че ще ти харесат :)
ИзтриванеЧудесни предложения, Пепи! Морковите ме спечелиха веднага :) Не бях срещала такава рецепта и ще си я отбележа да направя и аз :)
ОтговорИзтриванеГорещо ти ги препоръчвам,, Даре, ще ти харесат!
ИзтриванеDelicious !!
ОтговорИзтриванеСтрахотно е всичко и ще го пробвам :)))
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение за лятото! А сезонът тепърва започва! Но правила ли си гриловани зеленчуци (тиквички+ патладжан + морков) с марината и за зимнина? Стерилизираш ли?Привет!
ОтговорИзтриванеНе, не съм правила. Ако ги стерилизирам - те ще омекнат. Мисля, че по-добър вариант е да се запазят във фризера изпечени, а когато се размразят - да се мариноват.
ИзтриванеПривет и на теб :)
И двете предложения звучат страхотно. Патладжанът бели ли се?
ОтговорИзтриванеТози вносния, през зимата, е с ниско съдържание на соланин и не го беля. Но ако искате може да го обелите
ИзтриванеКоричките от портокала и лимона къде се слагат, моркова се поръсва тях или?
ОтговорИзтриванеДа, морковите се поръсват с тях - минават за подправки тук
Изтриване