16 декември 2016 г.

Тиквеник бе :) тиквеник


"......Това е любимата ми баница. Слабо казано. Обожавам тиквеник. С чаша кисело мляко мога да си хапвам както на закуска, така и на обяд, или  вечеря. И е хубаво, че други любители на тази вкусна баница у нас няма. Е, девойчето рядко хапва, но - твърде рядко. Ето го в съвсем простичкия му вид - тиква и канела, захар, кори, мазнина. Не обичам с галета, сироп..... Ако може и с ръчно точени кори да е :) 
      Ами ето, дойде ред и кори за тиквеник да точа  :) Не че денонощието ми е станало 26 часа, ама когато човек има желание... време се намира. Отдавна се канех да пробвам брашното на  София Мел за баница с идеята да правя дърпана със сирене :) Но тиквеникът продължава да ми е по-любим от баницата със сирене. И тъй като  от няколко дни младежът Н. се шегува с мен, че само тиквеник не съм му предложила  -  воала - тиквеник ли? - ето ти тиквеник. А и Коледа наближава, време е да изберем какъв тиквеник да направим за трапезата на Бъдни вечер.
Продукти:
300мл . хладка вода
~ 440 г брашно ( София Мел за баница )
1 с.л. оцет
щипка  сол
2 с.л. олио 

6-7 с.л. олио 
20 г. краве масло
400г тиква 
150 г захар (или на вкус, много зависи тиквата колко е сладка) 
150 г орехи 
10 г канела 

~ 80 г царевично нишесте за  точенето (за баници предпочитам да поръсвам с него, вместо с брашно, но това не пречи да се ползва брашно, ако Вие го предпочитате) 

Приготвяне: 
* От първата част продукти - вода, брашно, сол, оцет и олио се замесва меко, еластично тесто, което се разделя на 3 топки. 
* Набрашняват се, завиват със свежо фолио  и оставят да починат 30-40 мин.  През което време си приготвяме плънката:
* Тиквата се настъргва на ситно ренде. Съвсееем леко се изстисква от водата - от излишната, отцедила се вода. Не трябва да остава суха. Влагата и ще се попие от корите, докато се пекат.   
* Смесва се със захарта, канелата, олиото  и едро смлените ядки. Не я задушавам. Не точа най-фините кори  и знам, че докато те се изпекат и тиквата в тях ще се задуши. 
* Работния плот/масата се поръсват с царевичното нишесте. 
* Всяка топка се разточва на кора - правоъгълна, или кръгла - по желание. Аз ги докарвам горе-долу кръгли, но изрязвам излишното по краищата и получавам правоъгълни Smile излишното събирам и когато приключа с плънката и напълня тавата от него правя 2-3 гюзлеми. 
* Върху кората се разстила плънката и разнася равномерно по цялата и повърхност  - съвсем тънък пласт. 
* Завива се рехаво Smile (не стегнато!)  на руло и  поставя в тавата, която е намазана с олио. Може да ги навиете на охлюв в кръгла тава, а може и прави рулата - в правоъгълната тава. 


 * Готовият нареден тиквеник се пече в загрята на 200* за около 30-40  мин - не на дъното на фурната, а едно ниво по-нагоре. Ако видите, че отгоре зачервява, а отдолу е още много мека, покрийте с фолио, докато се изпече и отдолу (лесно се проверява) Почти винаги я покривам, тъй като не изстисквам, или задушавам тиквата и и трябва време да се изпече и отдолу. 
* Когато се извади се намазва с маслото; завива с лист фолио и покрива с кърпа - да си почине след фурната Smile за около 15-20 мин. 

И като си отрежете парченце изчакайте да изстине - плънката е доста и  може да изгори езика (личен опит Wink 

7 коментара:

  1. "- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

    - От "Лаком-дол", кумец."
    Баба все ми повтаряше тая приказка, като се налапвах се нещо горещо, когато бях дете. И пак тя правеше най-страхотната баница с тиква с точени кори.
    Два пъти се сетих за нея, докато те четях, Пеп. Лека й пръст...

    А тиквеникът ти е просто съвършен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И у нас така с баба :) лека им пръст.
      после и мама. Но сега се позагуби този израз.
      Хубава съботна вечер, Иллл

      Изтриване
  2. Майсторска работа, Пепи,
    присъединявам се любителите на тиквеник,
    милите спомени за бабите и мнението на Илианка...
    Страхотен тиквеник, поздравления за теб и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди :)
      Поздзрави и за теб и хубави Коледни празници!

      Изтриване
  3. Майсторски кори си извъртяла и чудна баница си спретнала, Пепи!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Аплодесметни,Пепи,тиквеник и то какъв-майсторски!Много сочен ми изглежда и сигурна съм-несравнимо вкусен!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...