Винаги, когато правя тиквеник ми остава тиква, която не си струва да пека. Обикновено правя тиквено-портокалов кисел, но този път, повлияна от една много приятна австрийска семинар-вечеря, организирана от Котани, превърнах остатъка от тиквата в тиквена крем супа. Ще започна отдалеч, за да разкажа как се докарах до там, че не само да ми хареса тиквена крем супа, ами и да сготвя :) Но я предлагам съвсем сериозно в блога, защото супата е много вкусна и подходяща за вегетарианци целогодишно.
Преди около месец участвах в конкурс, организиран по случай 135 години Kotanyi, където на томболен принцип избраха петима печеливши, сред които и
моя милост с рецептата за Блъди мери скаридите с млечен сос. За мен беше удоволствие да си "получа" наградата - участие кулинарен семинар на тема "Австрийска вечеря", организирана от Мария Лазарова - управител на KOTANYI за България, с гост Иван Звездев, двамата създатели на Блоговодител - Илиян и Иво , приятелското присъствие на сладката Бети , другите спечелили наградата - Ирина, Валя и Гери, домакин Димитър Шопов от Food Connection - много хубаво място за кулинарни курсове, да знаете, ако бях в София, бих се оглеждала по-честичко за датите и темите на курсовете там.
Снимките са ни предоставени от Ирина Хаджикирякова - единия участник като нас, с приоритет - фотографията :) както си и личи.
На дългата маса се разделихме на няколко екипа, всеки от които приготвяше по нещо - ние с Бети и Звездев бяхме на рулото от бонфиле. Естествено, там, където се чувствах най-удобно с ножа Тогава Иво се пошегува, но и ме провокира, че трябвало да работя не в групата с месото, а в тази на тиквената супа, за да имам някакво предизвикателство. Ами ето
Продукти за 5-6 порции:
~ 500 г почистена тиква
едно парче праз лук - около 20 см
4-5 скилидки чесън
2 моркова
1 малка червена чушка (сладка, сорт капия примерно)
парче целина и парче пащърнак
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. сладък червен пипер
4 с.л. масло
150 мл готварска сметана
олио от тиквени семки, печени тиквени семки, мащерка за гарниране
Приготвяне:
* Почистените и нарязани на едри парчета тиква, чушка, моркови, целина, праз и пащърнак и се поставят в тенджера с 2л. студена вода.
* Варят се на бавен огън (когато кипне се намалява степента на котлона) до омекване на всички зеленчуци. Чесънът се прибавя към края на варенето - на него му трябват не повече от 10 мин.
* Тенджерата се отмества от котлона и оставя малко да се поохлади. Пасират се внимателно, тъй като рисковете да се опръскате с вряла супа при пасирането са големи , а изгореното много боли.
* Посолява и подправя с черния пипер на вкус; прибавя се маслото и червения пипер; разбърква се. Налива се и сметаната и се разбърква за последен път :) преди сервиране.
* Разсипва се в купички и гарнира с тиквените семки, щипка мащерка и няколко капки тиквено олио.
Честит рожден ден и честита награда, Пепи,
ОтговорИзтриванес голямата прегръдка ти желая да се радваш на здраве и хубав късмет,
творчески идеи и кулинарно вдъхновение,
лични успехи с много радост и сбъднати мечти.
Светли и благословени празнични дни!
Сърдечно благодаря, Диди!
ИзтриванеСветли празници и на теб и семейството!