"......Това е любимата ми баница. Слабо казано. Обожавам тиквеник. С чаша кисело мляко мога да си хапвам както на закуска, така и на обяд, или вечеря. И е хубаво, че други любители на тази вкусна баница у нас няма. Е, девойчето рядко хапва, но - твърде рядко. Ето го в съвсем простичкия му вид - тиква и канела, захар, кори, мазнина. Не обичам с галета, сироп..... Ако може и с ръчно точени кори да е :)Ами ето, дойде ред и кори за тиквеник да точа :) Не че денонощието ми е станало 26 часа, ама когато човек има желание... време се намира. Отдавна се канех да пробвам брашното на София Мел за баница с идеята да правя дърпана със сирене :) Но тиквеникът продължава да ми е по-любим от баницата със сирене. И тъй като от няколко дни младежът Н. се шегува с мен, че само тиквеник не съм му предложила - воала - тиквеник ли? - ето ти тиквеник. А и Коледа наближава, време е да изберем какъв тиквеник да направим за трапезата на Бъдни вечер.
Продукти:
300мл . хладка вода
~ 440 г брашно ( София Мел за баница )
1 с.л. оцет
щипка сол
2 с.л. олио
6-7 с.л. олио
20 г. краве масло
400г тиква
150 г захар (или на вкус, много зависи тиквата колко е сладка)
150 г орехи
10 г канела
~ 80 г царевично нишесте за точенето (за баници предпочитам да поръсвам с него, вместо с брашно, но това не пречи да се ползва брашно, ако Вие го предпочитате)
Приготвяне:
* От първата част продукти - вода, брашно, сол, оцет и олио се замесва меко, еластично тесто, което се разделя на 3 топки.
* Набрашняват се, завиват със свежо фолио и оставят да починат 30-40 мин. През което време си приготвяме плънката:
* Тиквата се настъргва на ситно ренде. Съвсееем леко се изстисква от водата - от излишната, отцедила се вода. Не трябва да остава суха. Влагата и ще се попие от корите, докато се пекат.
* Смесва се със захарта, канелата, олиото и едро смлените ядки. Не я задушавам. Не точа най-фините кори и знам, че докато те се изпекат и тиквата в тях ще се задуши.
* Работния плот/масата се поръсват с царевичното нишесте.
* Всяка топка се разточва на кора - правоъгълна, или кръгла - по желание. Аз ги докарвам горе-долу кръгли, но изрязвам излишното по краищата и получавам правоъгълни излишното събирам и когато приключа с плънката и напълня тавата от него правя 2-3 гюзлеми.
* Върху кората се разстила плънката и разнася равномерно по цялата и повърхност - съвсем тънък пласт.
* Завива се рехаво (не стегнато!) на руло и поставя в тавата, която е намазана с олио. Може да ги навиете на охлюв в кръгла тава, а може и прави рулата - в правоъгълната тава.
* Готовият нареден тиквеник се пече в загрята на 200* за около 30-40 мин - не на дъното на фурната, а едно ниво по-нагоре. Ако видите, че отгоре зачервява, а отдолу е още много мека, покрийте с фолио, докато се изпече и отдолу (лесно се проверява) Почти винаги я покривам, тъй като не изстисквам, или задушавам тиквата и и трябва време да се изпече и отдолу.
* Когато се извади се намазва с маслото; завива с лист фолио и покрива с кърпа - да си почине след фурната за около 15-20 мин.
И като си отрежете парченце изчакайте да изстине - плънката е доста и може да изгори езика (личен опит
~ 440 г брашно ( София Мел за баница )
1 с.л. оцет
щипка сол
2 с.л. олио
6-7 с.л. олио
20 г. краве масло
400г тиква
150 г захар (или на вкус, много зависи тиквата колко е сладка)
150 г орехи
10 г канела
~ 80 г царевично нишесте за точенето (за баници предпочитам да поръсвам с него, вместо с брашно, но това не пречи да се ползва брашно, ако Вие го предпочитате)
Приготвяне:
* От първата част продукти - вода, брашно, сол, оцет и олио се замесва меко, еластично тесто, което се разделя на 3 топки.
* Набрашняват се, завиват със свежо фолио и оставят да починат 30-40 мин. През което време си приготвяме плънката:
* Тиквата се настъргва на ситно ренде. Съвсееем леко се изстисква от водата - от излишната, отцедила се вода. Не трябва да остава суха. Влагата и ще се попие от корите, докато се пекат.
* Смесва се със захарта, канелата, олиото и едро смлените ядки. Не я задушавам. Не точа най-фините кори и знам, че докато те се изпекат и тиквата в тях ще се задуши.
* Работния плот/масата се поръсват с царевичното нишесте.
* Всяка топка се разточва на кора - правоъгълна, или кръгла - по желание. Аз ги докарвам горе-долу кръгли, но изрязвам излишното по краищата и получавам правоъгълни излишното събирам и когато приключа с плънката и напълня тавата от него правя 2-3 гюзлеми.
* Върху кората се разстила плънката и разнася равномерно по цялата и повърхност - съвсем тънък пласт.
* Завива се рехаво (не стегнато!) на руло и поставя в тавата, която е намазана с олио. Може да ги навиете на охлюв в кръгла тава, а може и прави рулата - в правоъгълната тава.
* Готовият нареден тиквеник се пече в загрята на 200* за около 30-40 мин - не на дъното на фурната, а едно ниво по-нагоре. Ако видите, че отгоре зачервява, а отдолу е още много мека, покрийте с фолио, докато се изпече и отдолу (лесно се проверява) Почти винаги я покривам, тъй като не изстисквам, или задушавам тиквата и и трябва време да се изпече и отдолу.
* Когато се извади се намазва с маслото; завива с лист фолио и покрива с кърпа - да си почине след фурната за около 15-20 мин.
И като си отрежете парченце изчакайте да изстине - плънката е доста и може да изгори езика (личен опит
"- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?
ОтговорИзтриване- От "Лаком-дол", кумец."
Баба все ми повтаряше тая приказка, като се налапвах се нещо горещо, когато бях дете. И пак тя правеше най-страхотната баница с тиква с точени кори.
Два пъти се сетих за нея, докато те четях, Пеп. Лека й пръст...
А тиквеникът ти е просто съвършен.
И у нас така с баба :) лека им пръст.
Изтриванепосле и мама. Но сега се позагуби този израз.
Хубава съботна вечер, Иллл
Майсторска работа, Пепи,
ОтговорИзтриванеприсъединявам се любителите на тиквеник,
милите спомени за бабите и мнението на Илианка...
Страхотен тиквеник, поздравления за теб и прекрасна нова седмица!
Благодаря ти, Диди :)
ИзтриванеПоздзрави и за теб и хубави Коледни празници!
Майсторски кори си извъртяла и чудна баница си спретнала, Пепи!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Благодаря ти, Ина!
ИзтриванеВесели празници и на теб!
Аплодесметни,Пепи,тиквеник и то какъв-майсторски!Много сочен ми изглежда и сигурна съм-несравнимо вкусен!
ОтговорИзтриване