23 ноември 2016 г.

Ostuni - La Città Bianca. И салата от макарони с шунка :)

Още една разходка до Пулия и най-най-най-белия град, който някога съм виждала. Остуни - La Città Bianca . Град от каменната ера, много пъти събарян, опожаряван, изграждан отново. За последен път от гърците, които в порив на аристократизъм са го изградили от розово-бели камъни и изваяли средиземноморското бижу сред зеленината наоколо, съвсем близо до морето. „Astu-neon“ - нов град. 
 
 Естествено, това е старата част на града. Новата пак   е каменна, но съвсем не толкова бяла. Макар и тя да е много красива. 
 
  
Блестящият бял град със своите метаморфози. След златната ера през ХІІІ- ХV век, културен и военен подем и разширяване на крепостните стени на града, през ХVІІ век следва упадък, а чумата покосява голяма част от населението. За да дезинфекцират са започнали да варосват сградите си и тогава градът се е сдобил с името си Белият град. 
 
 За последен път градът се възражда по време на владичеството на Бурбоните, а центъра се измества на площад Свобода   (piazza Liberta), където сега намира градската управа и паметника на  свети Оронзо, спасил града от чумата. 
   
  
 
 
 
Най-интересното място в Остуни   е историческият център. Издига се на висок хълм насред града и все още гордо показва своите окъпани в бяло сгради и отбранителни стени. А в неговия център  се издига главната катедрала на града - построена през ХVв, тя впечатлява с красивата си розетка над главния вход и двете барокови капели в интериора.
 
 
 
 
 
Заради близостта си до летни курорти и  плажове, през лятото Остуни приема толкова туристи, че, заедно с местното население, броят им достига до 100 хил. души. Любопитна тенденция е и все по-големият интерес на северноевропейците, които се заселват в града.  Тук намират всичко, което търсят – хубаво време, приемлив стандарт на живот, качествена разнообразна храна и темпераментни домакини.
  
Самата разходка из лабиринта от тесни, светещи от белота улички си е незабравимо преживяване. 
 
 
 
 Още снимки от Белия град - тук в албума 

А сега - Бърза салата от паста с шунка  (в случая-фусили. Винаги съм ги харесвала повече от други видове паста, тъй като в спиралките се задържа много сос) 


Продукти:
200 г фусили (или други макарони) 
200 г шунка 
5-6 кисели краставички 
1 кисел/маринован морков
 200г майонеза
100 заквасена сметана
1 кисела ябълка (грени смит)
сол, черен пипер
50 г пармезан, или друго подобно твърдо сирене за поръсване


Приготвяне:
* Пастата се сварява в подсолена вода за време, указано на опаковката (7 мин)
* През това време се нарязват на ивици: киселите краставички, шунката и морковите. Ябълката се настъргва
* Сварената паста се охлажда на течаща вода и се поставя в дълбока купа.
* Прибавят се останалите продукти и обърква добре.
* Поръсва се с пармезана.




19 ноември 2016 г.

Спаначен пай "Слънце"


Със сирене, кашкавал и  извара :) Не може съвсем постен да е унас. 
Преди време подобно "плетка" тип слънце се въртеше дълго време из интернет - с кайма, със сирене, със спанак....., но тогава някак си пропуснах да я изплета  :smile1: И сега, когато видях спанак на пазара (някои зеленчуци не купувам от големите вериги, нищо, че ги има целогодишно) първо за този пай се сетих. Трябва да отбележа, по изрична поръка на домочадието, че   много му се зарадваха и както рядко се случва у нас - 5 от петима да го харесат :) Ама много дори. Тестото си е мое любимо - харесвам тесто с мая за хляб; содените не са ми любими :)  
Продукти:
За тестото:

7 г суха мая (или 21г жива) 
1 яйце 
200 мл вода 
500 г  бяло пшенично брашно тип 500  София мел - класик
60 мл олио 
1 с.л. захар 
1 ч.л. сол

За плънката: 
300г почистен спанак
200 г бяло саламурено сирене 
100 г кашкавал 
100 г извара 
1 яйце  

и още: 
1 белтък
1-2 лъжици галета 
останалия 1 жълтък с 2 лъжици прясно мляко и 1 лъжица олио за намазване 
2-3 щипки настърган кашкавал и семена за поръсване - тъй като семената трудно се задържат по питите, реших този път да поръся кашкавал, който, като се разтопи ще задържи семената. И успях :) 
 Приготвяне: 
* Брашното със солта се поставят в съд за месене и оформя като кладенче. 
* Налива се топлата вода и прибавят маята, захарта, олиото и разбърканото с вилица яйце. 
* Всичко се разбърква добре първо с вилицата и после замесва на тесто - меко, еластично, много приятно за работа е.  Оформя се на топка, намазва се с олио, поставя се в купата и завива със свежо фолио и дебела кърпа. Така се оставя да втасва за около 40-50 мин, докато тестото поне удвои обема си.
Цялата тази процедура може да се извърши в машината за хляб, на програма "тесто" до пълното втасване. Вярно, че е малко по-бавно, но през това време ако знаете колко работа може да си свършите :))) Най-малко да подготвите плънката:

* Спанакът (почистен е това количество) се бланшира във вряла вода за 3-4 мин - не го варим много, за да не си променя цвета.
* Изсипва се в гевгир и веднага охлажда на студена, течаща вода. 

* След като е напълно изстинал се изстисква с ръце от водата и нарязва на ситно. 
* Смесва се с настъргания кашкавал, сирене, яйце  и извара. 
* Втасалото тесто се разделя на две и всяка топка се разточва на кръг.  Единият трябва да е по-голям диаметър от другия с около 1-2см. 
* По-малкия кръг се поставя на лист хартия за печене и поръсва с галетата. 
* В центъра се слага топка от спаначената смес - оформена грубо с ръце :)  , а около нея се прави кръг от останалата. 
* Кората се намазва с разбития белтък. 
* Отгоре се поставя втората, по-голямата кора. 
 * За да не остава въздух между двете кори в центъра, около топката се притиска с подходяща по големина чаша с дебели стени - дебели, за да не срязват тестото ръбовете и. 
* Краищата се притискат с вилица, за да могат да се слепят.  Надупчва тестото с дървено шишче, за да може да излиза парата по време на печенето. 
 * Правят се прорези като лъчи - вижда се от къде, там, където е притиснат блата от чашата навън - на разстояние 2,5-3 см. и когато всички прорези са направени, всички се завъртат на 90* внимателн, за да останат разрезите нагоре. Крайчетата им леко се усукват, като лъчи.
* Приготвяният пай се оставя на топло да втасва за около 20 мин. :) пак го чакаме почти да удвои обема си. 
*Намазва се разбития  с прясно мляко и олио жълтък  и пече в загрятата на 200* фурна за около 20-25 мин - докато се зачерви.  Като почукате с пръсти по тази част, в краищата, където е само тесто, трябва да се чуе кух звук :))) 
* Изважда се за бързо и  в средата, на топката се поръсва кашкавала и семената и връща обратно в горещата, но вече изключена фурна за още 3-4 мин.  



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...