или топчета от цедено кисело мляко - някои, с подправки. Лабане е назнанието на тези предястия -топчета от цедено кисело мляко в Ливан и Израел. Бих могла да ги напиша и като "Топчета от цедено мляко с подправки" :) но думата "лабане" е много по-звучна.
Хапват се със салати, или хубав домашен хляб; съхраняват се в зехтин - чисти, само от млякото, или оваляни в подправки, подобни на маринованото сирене, което често си правим. Най-голямата тънкост е да изчакате млякото да се отцеди добре - поне 2 денонощия, в хладилник, поставено в тензух, а той - в гевгир. Не препълвайте тензуха с много количество мляко, тай като тогава трудно се отцежда. На половината време може да обърнете млякото в тензуха - то вече е приело полусферичната форма на гевгира. Но полученото цедено мляко трябва да бъде много гъсто - като извара, или като крема сирене. А останалия зехтин, ако няма да пълните буркана с нови, може да използвате за салати, или за месене на тесто.
Домашно лабане с подправки
Продукти:
300 г добре изцедено кисело мляко (получава се от 1,5 кг. кисело мляко)
сол
зехтин
подправки - мащерка, риган, черен пипер
сладък червен пипер
Приготвяне:
Цеденото мляко се осолява на вкус.
Подправките се смесват в ширпока чиния, или на лист хартия.
С намаслени ръце се правят топчета, които се овалват в подправките, обтриват в длани и поставят в буркана със зехтин. !!!С намаслени ръце млечния продукт не лепне и се оформя на прилични топчета.
С намаслени ръце се правят топчета, които се овалват в подправките, обтриват в длани и поставят в буркана със зехтин. !!!С намаслени ръце млечния продукт не лепне и се оформя на прилични топчета.
Може да се поставят още подправки в буркана.
Съхранява се в хладилник, а преди да го наченете :) най-добре изчакайте поне 12 часа.
Съхранява се в хладилник, а преди да го наченете :) най-добре изчакайте поне 12 часа.
На това му се каня от години. Изглежда много вкусно, но не знам какво ме е спирало досега. Може и да се пробвам някога :)
ОтговорИзтриванеИзобщо не отлагай. Слагай 2 кофички кисело мляко да се отцеждат. По-фино е от маринованото сирене. И аз правех, но тайно :) все не стигаше до снимки.
ИзтриванеСлед Коледа :)
ОтговорИзтриванеВярно де :)
ИзтриванеСлагам млякото в тензуха!
ОтговорИзтриванеПросто и елегантно. Голяма вкуснотия. Благодаря, че ни го припомни ...
ОтговорИзтриванеАха, и такова съм правила, бях го видяла от Юлка, ако се не лъжа, преди доста години.
ОтговорИзтриванеПодсети ме сега:))
Онзи ден го гледах в магазина в голям буркан и от овче мляко и си мислех,че трябва първо да потърся как се прави,защото определено ми се стори,че не си заслужава да го купувам.А сега прочитайки рецептата съвсем се убедих,че ще си направя.
ОтговорИзтриванеРазбира се, Деси, най-добре е сама да си го направиш
Изтриване