16 ноември 2016 г.

Лабане



или топчета от цедено кисело мляко  - някои, с подправки.   Лабане е назнанието на тези предястия -топчета от цедено кисело мляко в Ливан и Израел.  Бих могла да ги напиша и като "Топчета от цедено мляко с подправки" :) но думата "лабане" е много по-звучна.
Хапват се със салати, или хубав домашен хляб; съхраняват се в зехтин - чисти, само от млякото, или оваляни в подправки, подобни на маринованото сирене, което често си правим. Най-голямата тънкост е да изчакате млякото да се отцеди добре - поне 2 денонощия, в хладилник, поставено в тензух, а той - в гевгир. Не препълвайте тензуха с много количество мляко, тай като тогава трудно се отцежда. На половината време може да обърнете млякото в тензуха - то вече е приело полусферичната форма на гевгира. Но полученото цедено мляко трябва да бъде много гъсто - като извара, или като крема сирене.  А останалия зехтин, ако няма да пълните буркана с нови, може да използвате за салати, или за месене на тесто. 

Домашно лабане с подправки 

Продукти: 
300 г добре изцедено кисело мляко (получава се от 1,5 кг. кисело мляко) 
сол
зехтин
подправки - мащерка, риган, черен пипер 
сладък червен пипер  

Приготвяне: 
Цеденото мляко се осолява на вкус. 
Подправките се смесват в ширпока чиния, или на лист хартия.  
С намаслени ръце се правят топчета, които се овалват  в подправките, обтриват в длани и поставят в буркана със зехтин.  !!!С
 намаслени ръце млечния продукт не лепне и се оформя на прилични топчета.
Може да се поставят още подправки в буркана.  
Съхранява се в хладилник, а преди да го наченете :) най-добре изчакайте поне 12 часа. 





9 коментара:

  1. На това му се каня от години. Изглежда много вкусно, но не знам какво ме е спирало досега. Може и да се пробвам някога :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изобщо не отлагай. Слагай 2 кофички кисело мляко да се отцеждат. По-фино е от маринованото сирене. И аз правех, но тайно :) все не стигаше до снимки.

      Изтриване
  2. Просто и елегантно. Голяма вкуснотия. Благодаря, че ни го припомни ...

    ОтговорИзтриване
  3. Аха, и такова съм правила, бях го видяла от Юлка, ако се не лъжа, преди доста години.
    Подсети ме сега:))

    ОтговорИзтриване
  4. Онзи ден го гледах в магазина в голям буркан и от овче мляко и си мислех,че трябва първо да потърся как се прави,защото определено ми се стори,че не си заслужава да го купувам.А сега прочитайки рецептата съвсем се убедих,че ще си направя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, Деси, най-добре е сама да си го направиш

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...