16 ноември 2016 г.

Лабане с подправки



или топчета от цедено кисело мляко  - някои, с подправки.   Лабане е назнанието на тези предястия -топчета от цедено кисело мляко в Ливан и Израел.  Бих могла да ги напиша и като "Топчета от цедено мляко с подправки" :) но думата "лабане" е много по-звучна.
Хапват се със салати, или хубав домашен хляб; съхраняват се в зехтин - чисти, само от млякото, или оваляни в подправки, подобни на маринованото сирене, което често си правим. Най-голямата тънкост е да изчакате млякото да се отцеди добре - поне 2 денонощия, в хладилник, поставено в тензух, а той - в гевгир. Не препълвайте тензуха с много количество мляко, тай като тогава трудно се отцежда. На половината време може да обърнете млякото в тензуха - то вече е приело полусферичната форма на гевгира. Но полученото цедено мляко трябва да бъде много гъсто - като извара, или като крема сирене.  А останалия зехтин, ако няма да пълните буркана с нови, може да използвате за салати, или за месене на тесто. 

Домашно лабане с подправки 

Продукти: 
300 г добре изцедено кисело мляко (получава се от 1,5 кг. кисело мляко) 
сол
зехтин
подправки - мащерка, риган, черен пипер 
сладък червен пипер  

Приготвяне: 
Цеденото мляко се осолява на вкус. 
Подправките се смесват в ширпока чиния, или на лист хартия.  
С намаслени ръце се правят топчета, които се овалват  в подправките, обтриват в длани и поставят в буркана със зехтин.  !!!С
 намаслени ръце млечния продукт не лепне и се оформя на прилични топчета.
Може да се поставят още подправки в буркана.  
Съхранява се в хладилник, а преди да го наченете :) най-добре изчакайте поне 12 часа. 





7 коментара:

  1. На това му се каня от години. Изглежда много вкусно, но не знам какво ме е спирало досега. Може и да се пробвам някога :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изобщо не отлагай. Слагай 2 кофички кисело мляко да се отцеждат. По-фино е от маринованото сирене. И аз правех, но тайно :) все не стигаше до снимки.

      Изтриване
  2. Просто и елегантно. Голяма вкуснотия. Благодаря, че ни го припомни ...

    ОтговорИзтриване
  3. Аха, и такова съм правила, бях го видяла от Юлка, ако се не лъжа, преди доста години.
    Подсети ме сега:))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...