21 юни 2017 г.

Пъдпъдъци на скара

       Отдавна съм си признала, че пернат дивеч отказвам да скубя :). Лошото е, че   и авджи Стоев отказва Mr. Green = Затова са приятелите  и тъй като има-няма два месеца до откриване на лова, ще споделя най-лесно приготвящите се пъдпъдъци - на скара.  Или на грил-тиган. Няма много разлика, освен в аромата на въглища, който пропива в месото. Но в градски условия - толкоз. Кълките им добре изпечени са малко за гризкане, но гърдите са вкусно и сочно червено месо, на което и младите хора не устояват. Ако нямате  мъж, или приятел ловец, може да погледнете в Метро - там със сигурност има. До новия ловен сезон  ползваме прибраните във фризера LaughingНай-дългото от приготвянето им е мариноването, но това може да се направи от едната вечер за следващата, когато ще се пекат. 


Продуктите са толкова пъдпъдъци, колкото имаме :) 
подправки - любими, за печене на пиле, или за скара  - при мен всеки път е различно, но обикновено е смес от равни части: черен пипер, риган, мащерка. Всичко смесено с 3-4 лъжици олио/зехтин, 3-4 лъжици соев сос, малко сол и 2-3 пасирани скилидки  чесън. 

Приготвяне:

* Пъдпъдъците се почистват и подсушават. 
* Крилцата са тънки и се изрязват - дори за бульон за супа не стават, тъй като не пускат нито мазнина, нито месо. 
* Разрязват се през средата на гърдите и разтварят. 
* Слагат се в плик, в който са сложени всички подправки и течности и прибират в хладилника за 24ч. 
* Преди печене се отцеждат от маринатата. 
* Поставят се на загрятата скара първо  с вътрешната част надолу. Ако се вдигат - върху тях се поставя равна чиния, която да ги притиска  към скарата, за да могат да се изпичат. 
* Когато са готови се обръщат да се изпекат и от другата страна. Не трябва да се пекат много дълго време, за да не изсъхват - досаттъчни са по около 3 мин. от всяка страна. 
 Може да си ги хапвате и без гарнитура - така, или иначе ръцете са заети   Mr. Green  но днешните ги предлагам с печени аспержи, които сложих на грил-тигана след птиците. 

7 коментара:

  1. Пепи,
    баща ми много лесно ги оскубва тези пъдпъдъци - веднага след улова или когато ги приберем във фризера леко да замръзнат.Така се скубят най - лесно и най - бързо.Печем ги на партигрила, така ги мариноваме също.Когато много се препекат месото става наистина сухо, трябва да се внимава.Понякога на самия партигрил слагаме отстрани фолио за да се задушат и изпекат по - добре.Поднасяме ги с различни гарнитури.Пъдпъдъците не се попарват преди да се оскубят, пиша това за тези, които не знаят.Скубят се сухи.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели, пъдпъдъците са различни пернати :) И задължително търпение трябва да има човек, в който и от първите два случаи да ги скубе. Не е като с домашните пилета :)
      Поздрави и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
    2. Аааа, тия "жаби" не са за мен:))
      Прегръдка за теб, обаче!

      Изтриване
    3. стига, Веси, вкусни са :)

      Изтриване
  2. Страхотни франзели. Винаги са добре дошли по време на всяко хранене. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. така е :) и се харесват и от малки, и от големи :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...