20 октомври 2019 г.

Пържен агнешки дроб с лук

       Пърженият агнешки дроб поне при нас е малко познат. Обикновено се вари с карантията и се хапва топъл-топъл. Но откакто напролет ни гостиха с такъв в едно райско кътче, бях решила попадне ли ми дроб - да го приготвя така - на хапки,  с лук и набързо изпържен. На вкус е крехък и сочен, дори изстинал не се втвърдява като варения. Единственото пипкаво нещо в приготвянето е почистването на дроба от разни ципи. Ако обичате да хапвате дроб - търсете агнешки (ако не сега, то напролет, когато има повече) и  го пригответе така. Почти като пилешките дробчета с лук на тиган, но тук приготвени по обратния ред :) 
     И преди да пиша за приготвянето, ще спомена, че  за пърженето (изключвам паниране) е много удобно използването на уок тигани - особено ако готвите на газов котлон. Ползваната мазнина е малко и не се налага продуктите да плуват в нея, за да се изпържат добре.  Аз ползвам и капак, за да могат  докато се пържат те да се и задушават. 
Продукти за 2 порции: 
~400  г агнешки дроб 
250 мл прясно мляко 

3 средни глави лук 
1 с.л.  универсална зеленчукова подправка (моята е домашна, пасирана, ако нямате - купена)
2 с.л. соев сос 
3-4 с.л. олио 
по 1 голяма щипка черен пипер и кимион (ако не сте яли дроб с кимион-пробвайте, не бързайте да го заменяте) - прясно смлени по възможност. 
брашно за овалване на дроба 

Приготвяне
* Дробът се почиства много добре от всички ципи и нарязва на хапки с приблизително еднакви размери. 
* Измива се и се залива с прясното мляко. 
* Оставя се в хладилник да престои около 2 часа. 
* Отцежда се и отново измива със студена вода в гевгир/сито и се оставя да се отцеди добре (на кухненска хартия)
Лукът се бели и нарязва на филийки. 
* Поръсва се с щипка сол и претрива с ръка. Измива се и поставя в тигана, заедно с олиото. 
* Пържи се докато стане прозрачен - под капак, на средна степен на котлона. Ако лукът е крехък, това се получава за 5-6 мин. Може да го пържите и по-кратко, ако обичате хрупкав пържения лук. 
* През това време парченцата дроб се овалват в брашно и изтупват от излишното :) ами пак в  гевгира, така излишното брашно пада. 
* Поставят се в тигана върху лука, прибавя се соевият сос и универсалната подправка. 
* Затваря се с капак и готви още 4-5 мин, през които се разбърква 2-3 пъти. 
* Накрая се прибавят пиперът и кимионът, разбърква се и се отмества от котлона. 

Подходяща гарнитура са както пресните зеленчуци, така и киселите краставички :) или  конфитюр от  червени чушки


Ако харесвате моят блог, може да ме последвате на страничката във Фейсбук, или в Инстаграм , където често припомням и стари рецепти. 

4 коментара:

  1. Вече цялата столица разбра, че се търси агнешки дроб...от мен. Че как иначе, с тази рецепта, няма начин това ястие да подмине нашата трапеза! Благодаря за апетитното предложение, Пепи! Следва продължение...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. чакам го, Сонче :)
      При вас поне в магазините има разнообразие и може да намериш.

      Изтриване
  2. Я какво имало тук!
    Сончето гледам се е активирала. Хихи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сончето хич не търпи на изкушения :) Ни на тестени, ни на месни. Май само със сладкиши не можем да провокираме.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...