10 септември 2020 г.

Йока - кавказка закуска в кора от лаваш

       Виртуално-кулинарна  разходка до Грузия. Мечта ми е тази дестинация, особено след един филм. Не знам дали ще е в този живот, затова пък тези дни наблегнах на тази чудесна закуска / че и обяд, защото е много засищаща за по всяко време на деня.  На български се чете и изрича  Йока , иначе е кавказка ёка . Много прилича на нашите банички на тиган , или на омлет със сирена в кора от лаваш , или на тази баничка с яйце на очи пак в дебели кори.  Плънката може да бъде с различни сирена (при грузинците сулгуни), но задължително присъства и нещо зелено - обикновено магданоз и пресен лук.  От грузинската кухня приготвям и друго тестяно изделие :) хачапури , също със сирене и зеленина. 
      Освен зелените подправки, характерно е и сгъването на триъгълник :)  което е малко труднообяснимо при кръглите кори, за което прикачвам това клипче Приготвя  се сравнително бързо, а нарязаните сирена, зелени подправки и колбаси може да си ги приготвите от по-рано и приберете в  хладилник до момента на изпичането им.  Подобните на корите лаваш са тортиите (също кръгли, печени тъъъънки питки) и нашите дебели, печени на сач кори, които може да замените, но в големите вериги магазини почти винаги има лаваш.  Давам продуктите за една йока, а колко ще си направите :) Вие си знаете. 
Продукти
1 лист лаваш (ако е от правоъгълните - 1/3 част )
по 1 ч.л. масло и олио 
~100 г   сирена - моите са каквито имам -  кашкавал, чедър, гауда, бяло саламурено (поради липса на сулгуни тукSmile)
~ 80 г шунка 
1 малко яйце 
по щипка черен пипер и сол, според сиренето 
зелената част на 2 стръка пресен лук 
2-3 стръка магданоз 

Приготвяне
* Сирената се настъргват на средно ренде. Шунката се нарязва на ситни кубчета. Лукът и магданозат също се нарязват на дребно. 
* Кората лаваш се  поставя в чиния. Намокря се с четка  с вода, за да стане по-еластична при сгъването.
* В средата се чуква яйцето, леко разбива с вилицата и разнася по цялата кора - основно стои  в средата, но това, че кората е намазана с него по краищата е достатъчно.
* Поръсва се с черен пипер и сол, ако трябва. 
* Поставят се последователно сирената, шунката и зелената част - около 2 см. в краищата на кората остават непокрити от плънка. 
* Двата края се прехвърлят един към друг, малко диагонално :) така, че в горната част да остават отворени, а да се събират в долната. А когато се затвори с третата страна да се получи триъгълник.  На синмките се вижда как е. 

 
* Маслото и олиото се загряват в тиган и когато са готови, триъгълната баничка се прехвърля в тигана, със съединените краища надолу. 
* Тиганът се затваря с капак и нашата йока-ёка-баничка се изпича от двете страни до зачервяване на средна степен на котлона, което е по около 2-3 мин. от всяка страна. Като се пече под капак  и плънката вътре се задушава добре. Ако е поела мазнината, преди да я обърнете я намажете с малко масло.  
* Може да сервирате с айран, разбира се, но ние ги хапвахме с домати :) винаги съм уважавала баничката с домати. 
      Опитайте ги, много горещо ги препоръчвам! 

 

4 коментара:

  1. Веднага се паркирах тук да чета! Че това е голям разкош, Пепи! Записано, ще бъде направено! Благодаря и целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, да, Сонче! А най-доброто е, че можеш да импровизираш с плънките.
      Целувки и хубав да ти е петъкът!

      Изтриване
  2. Пепииии,мисля да пробвам с арабски хляб. Сигурно и с него ща стане. Ще докладвам!
    За рецептата благодаря....и ти си знаеш...целувкааа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на вас, Норчиии!
      Ще се харесат на ламите, да знаеш!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...