17 октомври 2010 г.

Запеканка с ръжен хляб, лук и бекон (Страта)


Преди няколко месеца "открих" този блог. Невероятен е. Всеки път си падах по него - кога по снимка, кога по чиниите, по приборите, по пълната с плодове чиния..... Не вярвам някой да остане равнодушен към него. Красота от всякъде! :)) 
Едно простичко ядене обаче ме грабна тези дни - препечен хляб, заливка, още нещо.... Каква снимка, как да не съблазни човека Оказа се, с Юлка мислим еднакво и тя ме "светна", че това е страта - ястие, в което се използва стар хляб, с много разновидности, но във всички има хляб, яйце, бульон или мляко. На мен ми се случи от раз да попадна на тази с бекона :) 
Оригиналната рецепта е за 12 порции, аз не само намалих, но и промених подправките. Хубавото на рецепта е, че позволява много промени, оставяйки основните продукти и приготвянето едно и също. А най-хубавото - че може да се приготви по-рано и да се изпече на сутринта, или преди вечеря - необходими са 10-12ч. почивка в хладилник и само 15 мин. печене.
Авторката на рецептата е пояснила, че може да се хапва с месо или със салата; на нас ни хареса чисто. С благодарност!

Продукти за 4 порции (тава с размери 28/17):
8 филии ръжен хляб
60 гр. масло
по 100 гр. пушен бекон и пушено пуешко месо, нарязани на кубчета
1 глава лук - нарязан на полумесеци
3-4 стръка мащерка (моята е суха)
черен пипер (смлян)
1 яйце (или 2)
400 мл пилешки бульон***
Приготвяне:
* Хляба се нарязва на кубчета ок 1-2см. (нашия хляб е Вита, не са големи филиите), поставят се в тава и подсушават във фурната до златист цвят. Прехвърлят се в дълбока купа.
* Лука се изпържва в маслото, към края се прибавя зеленчуковата подправка, мащерката.
* Сместа се сипва при хапките и разбърква.
* Бекона и пушеното месо се запържват за 2-3 мин., поръсват с черния пипер и също прибавят в купата.
* Всичко се разбърква добре и изсипва в тавата за печене, застлана с хартия (или с незалепващо покритие) .
* Яйцето се разбърква с бульона и изсипва върху хапките.

* Тавата се завива с алуминиево фолио, опакова добре и прибира в хладилник за 10-12 часа.
* Фурната се загрява на 180-190*, развива се фолиото от тавата и пече за 30 мин. (до зачервяване) на средна скара.
* Хапва се горещо или топло. И студено беше вкусно, но ръбчетата на хляба вече не са така хрупкави.
***Да поясня за зеленчуковата подправка. Тя е солена и бульона ми беше солен. Първата тава стана доволно соленка smile1 Но пък пиеше бяло вино. Лъжицата с подправка беше пълна супена.
На втората сложих една ч.л. подправка, още една лъжица пащърнак (на кубчета, от фризера) и бульона не беше солен. Вече беше добре на вкус.
Подправките могат да бъдат по желание - тези не са задължаващи. Както и дребни парченца зеленчуци, изпържени с лука.

ПП: Тази снимка е разновидност на горната рецепта, но с добавено сварено (останало) пилешко месо и кубчета сварен предварително картоф. Отгоре е настърган кашкавал и ементал.

13 коментара:

  1. Това наистина е страшно интересно Пепи!
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Тази запеканка обра точките! Браво Пепчо! Ще заредя аз една тава :))

    ОтговорИзтриване
  3. у нас редовно изостава хляб. Понеже правя домашен в машина за хляб, а не купувам готов, направо ми е жал да го хвърля. Станала съм нещо като специалист в рецептите за стар хляб! Точно такава запеканка не съм пробвала, но звучи невероятно вкусно, мазно, сочно и порочно:) Благодарности на теб и Юлка за рецептата, ще се пробва тези дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Много мой тип рецепта, обожавам запеканките, а тази е неустоима, Пепи!
    И блогът, който си открила си заслужава вниманието и отделеното време:)
    Поздрави и усмиханата неделя !

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, страхотна идея. И вкусна :)
    За блога си права, много красиво, изящно, посуди, ястия - просто както се казва в една реклама "Искам всичко" :)
    Хубава неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
  6. И тук да си кажа аз - МНОГОООООООООО МИ ХАРЕСВААААААААААА !!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепчо, Юлка и аз отдавна я чета и се наслаждавам :)
    И страта-та я видях при нея!
    Ама ти си късметлийка - веднага си попаднала на толкова вкусна рецепта, а и ние сме късметлии, че те четем и...хоп-вкуснотия :)
    Поздрави и сърдечни прегръдки и хубава, нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, цъкни на другия блог, тя Юлка е виновна за всичките ми кулинарни неволи на мен и на още десетки хора.....
    Радвам се, Йолииииииииииииииии :)
    Зори, права си - това са точните думи "Искам всичко!"
    Ивка, преди малко след обяда моето дете каза "И другия път с кашкавал или сирене", явно ще следват още запеканки с хляб :)
    Лулу, ако искаш по-мазно, направи само с бекона.
    С тия хлебопекарни сте за убиване, как ме заразявате само....
    Кате, направи ли я вече?
    Мария, наистина е по-различна от баниците от стар хляб, които сме свикнали тук да правим.

    Благодаря на всички ви, момичета, хуава и успешна седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване
  9. Пепчо, обърках се при коментара, защото из руските блогове има и една Юлка :)
    После видях за коя Юлка говориш:)
    А страта-та я видях пак в руски блог!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Докладвам: Направено, изядено и много харесано :)Благодаря! Сложих и кашкавал. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Много си пъргава, Кате :)
    И аз има заявка за следващия път - повечко сирена и кашкавал да сложа.
    Радвам се, че ви хареса :)

    ОтговорИзтриване
  12. Звучи интересно,и вкусно,Пепи!
    И на мен често ми остава хляб...а знам,че е грехота да се хвърля хляб.
    Е,когато вече хич не става,го накисвам в мазнинка и сина ми храни едни котета... :))
    Успешна седмица,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи, идвам пак с благодарност, че сподели тази рецепта. Наистина търпи всякакви импровизации и е много много вкусна!
    Пожелавам ти много здраве и усмивки през Новата година!
    Весела празнична нощ!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...