9 януари 2013 г.

Филе от риба със сос Терияки






    Найс, а :) Ама ню-ню.  Добре, че тук имаше допълнителено приготвен сос.  За него - после.



    Иначе първоначалната идея беше: Рибно филе, мариновано в сос Терияки.  Един от сосовете  на Кикоман, който с удоволствие дегустирам. Рибното филе ми е специална "селекция". Преди време Мише донесе  толстолоб - две огромни риби, които по собствено желание почисти и филетира. Рядко срещано явление, няма как да не го отбележа. Тази риба е с дебели като пържоли филета, на които лесно извадих костите (за такава маса останалите кости в месото са съвсем малко).



Продуктите са за 1 порция, лесно е да се умножат по....
~ 350 гр. филе (моето е разделено на три парчета. Тук - от толстолоб,  но може да бъде всякакво)
1 с.л. сос Терияки на Кикоман (или домашно приготвен, някой ден ще  стигна и до този опит)
1 ч.л. зехтин
1 голяма скилидка чесън
черен/шарен пипер



Приготвяне: 
* В широка чиния се поставя рибното филе (или парчетата за една порция) .
* Поливат се със сос Терияки, поръсва се с черен пипер, обръщат се, за да се намокрят и от двете страни със соса. Скилидката чесън се смачква и разпределя на филетата.
* Върху тях се поставят  следващите филета и процедира отново по същия начин.
* Готовите филета  се прибират в хладилник за поне 30 мин.
* Загрява се грил тиган до средна температура.
* Прибавя се зехтина (или олио) към филетата, овалват се хубаво.
* Отстранява се чесъна,    филетата се изваждат от маринатата и запичат в оребрения тиган за по около 3  мин. от двете страни. Обръщат се с дървена шпатула внимателно, за да не се разкъсат. 
* Сервират се със зелена салата и картофено пюре (или друга гарнитура по желание)



Тук филето е нарязано на по-малки парчета - с големина на кибритена кутия.  И с допълнителен сос :nyam::nyam: уникално вкусен с тия хапки рибка, какво да го увъртам. Тези по-малки парчета се пекат  за по-кратко време.

За соса: 
2 с.л. сос Терияки/Кикоман
1 с.л. мед
1 голяма скилидка чесън 
2 с.л. бяло,  десертно вино 

Скилидката чесън се счуква,  прибавят се всички  други продукти в бурканче с капачка и раздрусва, докато меда се разтопи. 




А това са първите ми кълнове. Моля, някой да ми каже в какво да ги "отглеждам" семената - в памук, марля, или пръст.  За сега са на марля, но знам ли....

18 коментара:

  1. Пепи, верно цели пържолки са:)
    И аз получих такъв сос и сега трябва да му "пришия" рецепта!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде сега ще ми бъде интересно ти какво "ще пришиеш" на соса, Дани :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Чудесна рецепта. Преглътнах поне десет пъти, докато четох.
    Специални адмирации за Мишо, който е изчистил рибата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е онази риба, която с Норче разглеждахте на апарата. А ти спомняш ли си, Ели, онази вечер, когато той донесе рибата как аз се подготвях за едно пътуване? Или по-точно други неща подготвях. :) Остана и рибата аз да чистя.

      Изтриване
  3. Прекрасна идея и снимки,Пеп!
    Поздравления, най0искрени за съпругът ти! Винаги го давам за пример тоз човек, да знаеш!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото в почивните дни се занимава с хобито си, нали, Вети :)))
      Благодаря, Бети!

      Изтриване
  4. Обедно време е и аз преглъщам,Пепи...
    Много ми допада, обичам риба - твоята рецепта е чудесна, а и допълнителният сос също!
    Поздрави за теб и приносителя, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагах, че ще наминеш, Дианка :) щом има рибка.
      Благодаря ти, поздрави и на теб!

      Изтриване
  5. Грабна ме това печено филенце-чудесно изглежда,Пепи...
    Приятен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :)
      Лека нощ на теб, Живе!

      Изтриване
  6. Край, вече ще ти гостувам:) От мене сладкото:)

    ОтговорИзтриване
  7. Е, страшно апетитно! Браво, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, убеди ме ще го пробвам този сос, много апетитно изглежда!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ама така апетитно си поднесла тази риба, че не може човек да не пробва!
    Кълновете какви са? Много красиво прилягат на порцийката :) И салатката, де! :)
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, тези са от леща. Но едва 1/10 от зърната покълнаха. Сега съм сложила от ленено семе и синап, много хубаво покълнаха, но не знам на какво да ги държа (памук, марля, пръст?) и колко да ги поя.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...