15 юли 2014 г.

Пачи крак с чесън и масло



Още едно предложение с тази чудна гъба пачи крак. Мислех на тия тарталети да направя, че ми харесват в комбинация със сирената, но липсата на време се оказа решаваща и ги сготвих по най-бързия начин. Запържени с масло и чесън.  А бързите неща са доказано вкусни  :smile1:Всички гъби могат да бъдат приготвени по този начин, разликата е във вкуса :)) и времето за задушаване или пържене.Тук времето за миене беше малко повече от приготвянето им, но пък са горски и миенето беше наложително; почистването с четка се оказа неуспешно.  Затова ги оставих да се отцедят от водата за около 20 мин. 



Необходими са:  
~ 500 г пачи крак (или други  диви гъби)
60-70 мл бяло вино 
~60 г масло и 20-30 мл. олио/зехтин
7-8 ск. чесън
черен пипер, риган или мащерка и  сол




Приготвяне:
* Гъбите се почистват и нарязват/накъсват на едро.
* Поставят се в тиган, заедно с  маслото и олиото, посоляват се и като си пуснат сока се прибавя  виното.
* Задушават се, докато останат на мазнина. 
* Подправят се с подправките и  пасираните скилидки чесън,  разбъркват се  2-3 пъти и отстранява от котлона. 






15 коментара:

  1. Ммм, любимо! Най-добрата рецепта за пачи крак! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. колкото по-простичко, толкова по-вкусно, нали :)

      Изтриване
  2. Обожавам гъби. Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) ще се радвам да ви харесат и на Вас!

      Изтриване
  3. Брей, че красавици! Страхотни са, Пепи, а в масълце и с чесън са просто разкош! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, Кате, поздрави и на теб :)

      Изтриване
  4. Пепи, изкушаваш с тези гъбЕЛИ. Сигурно си запозната, но от приятели гъбари знам, че пачия крак е най-хубав маринован на салата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, мариновани се продават целогодишно в разни бурканчета. не бих "утрепвала" обаче тези пресните с разни маринати :))) 'наеш колко нежен вкус имат така :)

      Изтриване
    2. ПП: Веси, а тази гъба, заедно с манатарките не подлежи на култивиране :) значи който иска да я опита, ще трябва да рискува и да я хапне от гората :)))

      Изтриване
  5. Обичам гъби и цялата серия идеи е по мой вкус -
    чудесно предложение, Пепи!
    Благодаря, поздрави за теб и усмихнат летен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз благодаря, Дианка :)
      Поздрави и хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  6. Пепи,такава гъба мисля не съм опитвала,много ми е интересно как е на вкус!
    Иначе за гъбите и чесъна няма спор-невероятно вкусно стават.Така ми ухаят и твоите тук!
    Отивам назад да се изкажа за другите две по-засукани рецепти с гъби :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези се появяват чат пат и на пазара, Роси. А ромите и на черно ги продават :) стига да улучиш.
      За мен това е най-вкусната гъба :) по-добра от манатарката дори.

      Изтриване
  7. Ако се интересувате от пачия крак, тук можете да прочетете доста за тази интересна гъбка:
    http://wizardnote.com/gyba-pachi-krak/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, ще прочета непременно, защото много я харесвам тази гъба. Но за сега отглеждаме само кладница :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...