16 октомври 2015 г.

Бисквитена торта с маскарпоне и боровинки


     Това е най-вкусната бисквитена торта. С маскарпоне и боровинки. Май е излишно да казвам, че е вкусна и с друг плод (сладко от друг плод по-скоро), който е дребен, или ситно нарязан, за да се усеща като допълнителен акцент в тортата, а не да бъде основен вкус с едрите си парчета плод. Но лично аз съм правила само с боровинки и замразени малини, които лесно се начупват. Бисквитените торти са едни от най-бързите за приготвяне и винаги могат да се направят с какъвто крем харесваме, но у нас вариантите са два - бисквитена торта  с млечно-масления тоталитарен крем и бисквитена торта с маскарпоне. Най-лошото при тях е,  че трябва да постоят няколко часа на усамотение в хладилника, далеч от любопитни очи и ръце. 


Необходими продукти (тава с размери ~ 30/20 см) 
пакет обикновени бисквити ~ 300 г (не много дебелите, ползвам Петит бьорна Житен дар или Престиж) 
за накисване ~ 200 мл прясно мляко 

За крема: 
1 пак пудинг с варене (или 4 с.л. царевично нишесте и ванилия)
400 + 100 мл прясно мляко 

6-7 с.л. захар 
3 с.л. масло 
2 жълтъка 
~ 400 г маскарпоне 
~ 250 г заквасена сметана 

боровинково сладко, или боровинки 


Приготвянето започваме от крема с нишестето :) 

* В малка тенджера, или касерола се кипват 400-те мл. прясно мляко заедно със захарта. 
* В купа се разбиват двата жълтъка, заедно с нишестето и 100-те мл прясно мляко. 
* Прибавят се съвсем внимателно към тихо къкрещото мляко на котлона и бърка енергично, докато сместа се сгъсти. 
* Отмества се от котлона и прибавя маслото; бърка се често, докато крема се охлади напълно. 
* В друга, голяма купа с вилица се смесват  сиренето маскарпоне и заквасената сметана ( в никакъв случай с миксер). Лъжица по лъжица се прибавя от напълно изстиналия млечен крем и бърка, докато двата крема се смесят напълно. 
* На дъното на тавата се разстила тънък пласт от крема. 
* Върху него се нареждат потопените за по няколко секунди в прясно мляко бисквити. 
* Следва отново ред крем, ред бисквити, ред крем........ най-отгоре разбира се трябва да остане плътен пласт от крема. Някъде по редовете  бисквити се нанася тънък пласт от  сладкото от боровинки, разредено с маааалко коняк :) или вода - толкова, че сладкото да се превърне в сос. При липса на боровинково сладко,  а наличие на боровинки - последните се кипват с малко вода и захар за няколко минути, докато се получи боровинков сос. 
* И тук е моментът, в който тавата трябва да се прибере в дъното на хладилника, далеч от любопитни очи и ръце. 

Може да се нареже на квадратни парчета и сервира, защото за 6-7 часа престой в хладилник бисквитите поемат влагата от крема и тортата стои стегната, но за разнообразие може да се сервира на топки, с лъжицата за сладолед, където да се виждат пластовете от бисквити, маскарпоне-крема и боровинки :give_heart::give_heart:


ПП: И със сладко от ягоди, сладко от портокали и орехи 





69 коментара:

  1. Прекрасна е, Пеп!
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Много се радвам, че ви хареса!

      Изтриване
  2. Разкошна е, Пепи! И аз правих, защото навсякъде в града я предлагат и бях взела рецептата. До снимки хич не стигна:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи е време да направиш пак :) А в тия дето ги предлагат на две места пробвах - маскарпонето е за подправка само, мерси, повече не ща от тях :)

      Изтриване
    2. Хахаха, така е! Точно за подправка😂

      Изтриване
  3. Ох уникално! Ще го направя. Хапвали сме подобно в Хепи и буквално си облизах чинийката :) Много благодаря за рецептата <3

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, това ще е първата бисквитена торта, която ще направя. У нас не никой не яде бисквити, но на тоя разкош, кой може да устои?! Изчаках точната рецепта, въпреки, че ти беше така добра да ми кажеш какво има в тортата още оня ден..., но срам-не срам, не знаех колко грама е "един пакет бисквити" и по-добре, защото щях да сбъркам и нямаше да смеся двата крема...Затова, отново - МНОГО ти благодаря за рецептата! Весел уикенд :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз докато отговоря, вие сигурно я изядохте, Ели :)
      Много се радвам, че ви хареса :)

      Изтриване
  5. Точно такава, но без плодовото сладко, опитах за първи път в град Елена (ти ако беше на мое място знам, че към еленския бут щеше да поглеждаш :)). Това наистина беше най-хубавата бисквитена торта и съм ти много, ама много благодарна за рецептата, Пепи! И точно така беше сервирана в ресторанта, в който я ядохме - на топчета и с течен шоколад. Леле, колко те обичам... Отивам за продукти :) Прегръдки от мен, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ама как познаваш за бута :)
      Ще се радвам и ти да направиш, Снежи и да споделиш дали ти е харесала . Че нали знаеш понякога навън някои неща ни се виждат много, ама много вкусни :)
      Спорна нова седмица и прегръдки и от мен!

      Изтриване
  6. Прекрасно боровинково изкушение :) Поздравления , Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  7. И аз минавам след малко през магазина и я почвам. Звучи много вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама как ви зарибих само :)
      Истината е, че е ужасно вкусна и ужасно лесна.

      Изтриване
  8. Тези топки, сервирани като сладолед са неустоими, Пепи!
    Много, много апетитна торта!
    Поздравления, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. залъгвам народа, а, Хриси :) Но наистина това я разнообрази от еднаквите квадратни парчета, в които сме свикнали да я виждаме.
      Благодаря ти, поздрави на теб!

      Изтриване
  9. Разкошна, много вкусна торта, Пепи! Начинът на сервиране също много ми допада! Хубави почвни дни, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Казано от теб, звучи като двоен комплимент, Бети :) Благодаря ти, а на теб хубава нова седмица!

      Изтриване
  10. Пепи, като гледам тортичката не се съмнявам във вкуса... ммм

    Чудех се къде да ти отговоря и реших да е тук, пък ти после можеш да изтриеш коментара. Няма да обяснявам колко, за кого и какво съжалявам, защото няма да мога да обясня всичко... направо не ми се говори. Благодаря ти за поканата, но нямам фейсбук, досега не ми е трябвал. Ако реша да се регистрирам, значи съм и в групата :-), но засега... А с теб ше продължим да се виждаме тук :-), както и по-рано, де :-), макар че това ми е втория коментар.

    Лили - Кристал от Гответе с мен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам всеки път, когато се отбиеш тук, Лили :) Явно там няма да си пишем вече и се надявам да се отбиваш често тук.
      Много ми е мъчно за форума,много. Толкова много време сме отделили всички, които го поддържахме за него, стараехме се да е добре подреден. И толкова приятели срещнах там - истински, и реално се познаваме. Много история имам в този форум, дреме им на онези, че на нас ни било приятно там.
      Поздрави сърдечни на теб :) и се престраши за ФБ -общуването там е лесно.

      Изтриване
  11. Обичам бисквитени торти, но само от този тип, онези с розов крем нишесте да не ми ги хвалят. Изглежда адски апетитно, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Розовия крем беше класика преди 30 години :) май не си била родена още тогава, Зори :) Аз дори и него разнообразих - с масло и жълтъци (и естествено различен от розово цвят) също го прилагам на торта чат-пат :)

      Изтриване
  12. Много ефектна и неустоимо изкушаващо представяне, Пепи...
    разкошна торта - богат вкус, фин аромат и нежна визия.
    Поздравления за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка :) След комплимент от естет като теб ми идва да ми поникнат крилца :)
      Прегръдка, мила Диди!

      Изтриване
  13. Пепи, най-накрая успях! То сигурно и трохичка не е останало от това блаженство, ама грях щеше да е стои толкова... Прекрасна е тортата ти! Даже бих нападнала директно с една голяма лъжица и... от тавата. Е, без да гледа някой, че е невъзпитано. :) Или по-скоро в отделно съдче за мен, а за другите - на парченца. :)))
    Прегръдки и да ви е слакдо вкъщи! Пък то, сигурна съм, винаги е с такава домакиня като теб. :)

    П.П. А какво е това по-горе? Не ми казвай, че вече не съществува форумът на "Гответе с мен", моля те... Аз не коментирам, но поне от 7-8 години си надничам за идеи... :/ Уж се отваря при мен. Какво не е наред?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-вкусна е ден след правенето и, Гери :) Но колкото и да е голяма таз*тавица, на втория ден вечерта троха не остава от нея.
      Форума се отваря. Собственосттта на любимия форум отдавна е сменена, но момичето, което ни събра там си остана редактор - на договор. Сега шефовете решили да и прекратят договора (ок, всекиму се случва) но са изтрили и профила и от там. Т.е. тя, която е направила и поддържала сайта с над 10000 рецепти, вече не може дума да обели в него. А на въпросите защо са я изтрили просто - никой не благоволи да отговори. И въпреки, че ми е много мъчно за онова местенце, от където е тръгнало личното ми творчество :)))))))))))))) и съм оставила много безсънни часове в поддържането му - заедно с другите момичета, едва ли има друг по-добре подреден готварски форум, го зарязваме Това е. Вече 10 дни никой не се появил с разумно обяснение.

      Изтриване
    2. Не знам вече, но всичко върви наопаки в тази наша...
      Съжалявам да го чуя! Сигурно за Юлка говориш, Пепи? Дано се развият добре нещата... Но пък ако се притиснат "собствениците", може и да има резултат. Все пак те няма да съществуват без потребителите си, които, както разбирам, са на страната на момичето. Ох, не знам...

      Изтриване
  14. Пепи, много ефектно сервиране, благодарност за споделената рецепта!
    Прочетох и се устремих към хладилника, но маскарпонето е нещастна малка кутийка....ще остане за утре явно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо, Игличе, пак ще направиш :) аз така взех първоначално 2 кутии, да има за повече време, пък те свършиха за две седмица.
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  15. Точно си мислех, че си объркала снимката с такава на сладолед:) и прочетох тайната на сервирането и...Е, на парчета или на топки - прекрасна е, просто си представих вкуса - и на мен ми е любима с бисквити и маскарпоне, но обикновено правя с шоколад. Непременно ще опитам и тази някой ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а не, на сладоледа му мина времето :) според мен де. Виж как те изненадвам с торта на топки :) Ще чакам да споделиш впечатление, Веси :)
      Хубава и спорна работна седмица на теб!

      Изтриване
  16. Колко пъти преглътнах ,докато скролвам не знам,но едно е сигурно,че маскарпонето ми отлежава в хладилника още преди публикацията и знаеш за какво е отредено!Невероятна торта,снимки и поднасяне,много ми харесва,Пепи!Ще се прави обезателно,обещала съм си!Чакай сега да ми замирише и на картофено пюренце с гъбки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискам палци да му дойде реда на сиренето скоро-скоро :) Ама ти как спиш спокойно, като имаш маскарпоне в хладилника :) У нас не остава - къде за солено, къде за сладко - всички го тачат :)
      Прегръдка, другарче мило и хубави събота и неделя!

      Изтриване
  17. Няма такова бисквитено изкушение! Даже 97 годишния ми дядо, който първо не искаше десерт, само след една лъжичка, каза: Мммммм! Стана и хапна с огромно удоволствие! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, ама много ме зарадвахте с този коментар :) Много, много се радвам, че дори дядо Ви се е изкушил с нея :)
      Поздрави, живи и здрави да сте!

      Изтриване
  18. Благодаря за рецептата,прекрасно десертче,вече любимо вкъщи!

    ОтговорИзтриване
  19. Прекрасна рецепта!
    Току що я пъхнах в хладилника, но май няма да доживее сутринта!
    Всички вкъщи така й са се заканили, че най-много два часа да я изчакат :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама бисквитите трябва да поемат добре от влагата на крема :) Удържай фронта, упс, хладилника, колкото можеш. На другия ден е най-вкусна )

      Изтриване
  20. Благодаря за прекрасната рецепта - току-що я направих и отлежава в хладилника за утре!

    ОтговорИзтриване
  21. Най-прекрасната рецепта за бисквитена торта,която съм виждала досега. Страхотно съчетание на продуктите.Аз обичам да готвя и с удоволствие ще я приготвя като новогодишен сладкиш. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  22. ЧНГ! За колко порции от по 3 топки е рецептата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 10-12 порции. Зависи колко големи са топките. А останалото от тортата, извън топките :) е за майстора.

      Изтриване
  23. Леле божествена е!Обрах овацийте на вечерта.УНИКАЛНА!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. радвам се за което :)
      Да ви е сладко!

      Изтриване
  24. Уникална, много вкусна и любима вече на цялото семейство! Много благодаря за рецептата! Ще се прави доста често :)

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте! Имам въпрос за захарта, тези 6-7 л. за всичкия крем ли са и става ли достатъчно сладка така? В маскарпонето и смената не се добавя допълнително, така ли? Иначе съм яла такава в Щастливеца и е мноого вкусна, дано и тази се получи така, че защо не и по-вкусна. Запрятам ръкави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Става достатъчно сладка, да. Но пробвайте крема, преди да го слагате на тортата как е на вкус - ако трябва, прибавете още.

      Изтриване
  26. Изглежда неустоима! Мисля днес да я направя по повод рожден ден. Може ли да се направи в кръгла форма за торти с диаметър 28см(откопчаваща се). Дали като махна ринга ще задържи форма?
    Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Формата се задържа, защото бисквитите поемат влагата на крема и той съвсем се сгъстява. Аз избирам правоъгълната, заради бисквитите :) не за друго. Така че спокойно си направете в кръглата.

      Изтриване
    2. Много благодаря за бързия отговор! Ще дам отзив, като я направя ;)
      Слънчев ден!

      Изтриване
  27. Аз съм млада булка и нищо сладко не можех да направя на моят мъж,но понеже не обичам тежки десерти се разрових в интернет за бисквитена торта и попаднах тук.
    Първият път стана страхотна..,вторият път малко импровизирах стана разкошна (смених сладкото ,обичаме повече от ягоди),днес донесох и в офиса да почерпя ....Тортата е уникална..всички са впечатлени ,а аз...Мноогооо горда...Благодаря за рецептата .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво на теб! Има защо да се гордееш, щом си ги впечатлила с тортата :)
      Сладкото е въпрос на вкус - може и сурови плодове да се сложат - ето, сега излизат пресните, ще бъде още по-вкусна.

      Изтриване
  28. Здравейте, бих искала да попитам относно направата на крема. Пише, че се използва 1 пак. пудинг или царевично нишесте и ванилия. Т.е.нишестето е заместител на пудинга така ли. И по-долу пише, че се добавя към жълтъците. Нещо не ми е ясно и ще се радвам да ми разясни те тази малка подробност. Весели Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :)
      Пудинга в пакетчета е нишесте (пшенично, или царевично) с оцветител и ароматизатор. Затова аз предпочитам да използвам неутралното царевично нишесте.
      Така написано 1 пак пудинг с варене (или 4 с.л. царевично нишесте и ванилия) - съвсем ясно означава, че се ползва или едното, или другото.

      За жълтъците - пак го прочетете - от това по-ясно няма накъде
      * В малка тенджера, или касерола се кипват 400-те мл. прясно мляко заедно със захарта.
      * В купа се разбиват двата жълтъка, заедно с нишестето и 100-те мл прясно мляко.
      * Прибавят се съвсем внимателно към тихо къкрещото мляко на котлона и бърка енергично, докато сместа се сгъсти.


      - Загрявате млякото до кипвате, бъркате жълтъците с нишестето и малко прясно мляко - както обикновено се размива нишестето, или пудинга за варене, само че тук е И със жълтъците......... прибавяте към врящото мляко и получавате крема.

      Изтриване
  29. Направих я снощи и трябваше да вардя хладилника да не я докопат, та днес я почнахме и сега сина ми само това иска да яде. И на мен ми прилича на подобен десерт, който съм яла в Хепи и си спомням, че тогава много ми хареса. Та, сега ще си го приготвям сама, много съм доволна че намерих тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност ще бъде по-добра от всички по заведенията :) Защото виждаш какви продукти слагаш и че са качествени :)

      Изтриване
  30. Невероятна, просто изумителна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направихте ли я? Радвам се, че Ви е харесала :)

      Изтриване
  31. Здравейте имам един въпрос относно приготвянето на тази вкуснотийка,пише че трябва кремчето да изстине преди към него да се добави маскарпонето+сметаната,въпроса ми е нняма ли кремчето да се сгъсти доста след като изстине и как ще се разбърка хомогенно с маскарпонето и след като сместа стане студена ще поемат ли бисквитките хубаво?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Симона :) Млечният крем не се сгъстява прекалено и не хваща коричка, защото докато се изстива, се разбръква често - това съм го споменала и горе. Разбърква се много добре, не се притеснявайте, прибавяйте лъжица по лъжица.
      А бисквитите поемат - влагата няма къде да отиде, освен в тях :) затова и времето за изчакване на тортата е повечко. Ако това Ви притеснява - увеличете прясното мляко за крема с 3-4 лъжици, но не повече.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Много Ви благодаря за бързият отговор,никога до сега не съм правила торта и за това задавам прекалено много въпроси :). Това ще бъде тортата изненада за рожденният ден да моят съпруг и се вълнувам много за резултата казвам изненада защото определено никой не очаква от мен да направя торта :))) Това е любимата му торта и се надявам да се справя...Утре е денят отреден за моят "прощъпулник" в сладкарството ...стискайте палци :))

      Изтриване
    3. Моля :) не се притеснявайте, ще стане. Ако имате още въпроси, пишете, когато я правите, ще отговарям - може би не бързо, защото ще съм на работа :) но се надявам на време да е.
      Хубав празник и стискам палци!

      Изтриване
  32. Много ви благодаря :) Задължително ще Ви споделя какво съм сътворила :)Спокойна вечер и още веднъж Ви благодаря за изчерпателният отговор :)

    ОтговорИзтриване
  33. Здравейте отново,днес сътворих тортичката :) кремчето стана вълшебно,сега отлежава в хладилника ,само се надявам моето детенце да не се добере до нея преди рожденният ден на таткото :)!Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно, много се радвам, че сте харесали крема! Надявам се да остане за празника, дори да се добере детенце до нея :) Позната гледка - нахапана торта, или със следи от пръсти в глаурата :)

      Изтриване
  34. За две седмици - три пъти я правим...
    Първия път жена ми я направи, защото имах рожден ден. Втория път - да занеса на колегите, защото имах рожден ден...

    Третия път аз я направих, защото ми се ядеше :)
    Каквото хартиса от вечерта - жена ми ме накара да го занеса на работа, защото като се почне - няма спиране :)

    Много вкусна торт!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разумна жена :) Не бива да се преяжда с нея, а то като се започне точно така става :)
      Добре, че у нас сме повечко хора, та няма шанс да преядем с по две парчета :))

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...