3 октомври 2015 г.

Конфитюр от червени чушки


     Или луд на шаренко се радва. :girl_haha:
     Няколко  поредни есени си правя конфитюр от червени чушки - по 3-4 бурканчета, малка доза, колкото да има разнообразие в шкафчето. И които изчезват в последвалия месец на правенето още  :innocent: Този път (още утре) съм твърдо решила да направя още няколко бурканчета, защото намерих съмишленици в употребата му със сирене. 
   Първия път бях го правих  по рецепта Карина, но после намалих подправките на минимум - до  едно зърно карамфил и така си остана. 

      Ето и какво ни трябва за една малка доза от 3 бурканчета по 200 мл.  Излишно е да споменавам, че зимата също може да се приготви, тъй като сега чушки има целогодишно, но пък се знае, че тези от градината са много по-вкусни  и ароматни.  Макар че при толкова захар едва ли ще се намери разлика във вкуса на готовия конфитюр от чушки



Продукти: 


1 кг сладки червени чушки - това количество е почистеното от дръжки и семки чушки 
500 г. захар ( 50/50 бяла и кафява) 
200 мл ябълков оцет 
1 зърно карамфил 

1/2  ч.л. лимонтозу 




Приготвяне: 
* Измитите и почистени чушки се нарязват на лентички - дължина по желание, ширина - около 1 см. 
* Поръсват се с две лъжици захар и се оставят покрити в купата за поне 3-4 часа, да си пуснат излишната вода и да  поомекнат малко.  Отцеждат се. 
* Прехвърлят се в тенджера с дебело дъно  заедно със захарта, оцета и зърното карамфил и се оставят да се варят на ниска степен на котлона за около 30-40 мин. 
* От опит вече знам, че през това време няма какво да се случи, освен да се редуцира течността, но все пак могат да се наглеждат и разбъркват. След това време обаче трябва да се дежури до тенджерата :) и разбърква през 3-4 минути, тъй  конфитюра  започва да се сгъстява и е важно, да не го сгъстим прекалено. 
* Лентите чушки са се превърнали в прозрачни, блестящи парченца, които са омекнали. В чиния пробваме с капка от соса - когато изстине напълно, тя трябва да се разлива съвсеееем бавно.  Ще добавя, че люспата на чушката е здраво балсамирана :) от количествата захар и оцет и не се отделя, не се усеща - като желиран  плод е. 
* В този момент конфитюрът е готов, изважда се зърното карамфил, прибавя се лимонтозуто, разбърква добре и налива съвсем вряло в бурканчетата ( сухи) , затваря се и  обръщат на капачка, докато изстинат. 

Това количество се  събира и в един голям буркан, който издържа в хладилника поне 2 седмици :) за повече не мога да кажа от опит.  

За пикантност може да се прибави  и една люта чушка. 
Точното време на изваряване не мога да кажа, тъй като всички чушки са с различно водно съдържание и всеки път изварявам на различна степен на котлона :) 



И ако все още се чудите защо е луд на шаренко се радва при този червен конфитюр :girl_haha: Ами защото бих могла да го сложа със сиренето в бяла чиния и да изпъкне :) но не, аз  реших, че  ще го снимам на дъската за сирена. По-важното е, че е трепач :) със сиренето.

26 коментара:

  1. Пепи, трепач е това сладко! Наистина е страхотно за сирена и разни печени месища ... Само че в моето има и по 3-4 люти чушлета за пикантност.
    Като си представиш, че преди 2 години го правих с доза от 10 кила чушки - сигурно и до догодина ще ни стигне.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малиййй ти вярно много прилично количество си направил :)
      Аз първата година сложих люто чушле и беше леко парливичко, но сега не мога да ям никак люто :) и следователно няма. Но който обича наистина е хубаво да си сложи, аз съм пикантността му :)

      Изтриване
  2. С тази прозрачност ми заприлича на рачела. Ще опитам!
    Хубава есенна вечер, Пепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че ще ти хареса, Ина :)
      Хубава неделя на теб!

      Изтриване
  3. ММММ, страхотна си!!! Аз много обичам солено и сладко заедно. Някога в детските години като ходехме на лагер и аз ядях конфитюр със сирене.....всички ми се присмиваха. Дааа, ама на мен ми беше вкусно. Хубави есенни дни и успешна седмица от дъждовна Норвегия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Поздрави от слънчева България :)
      И аз от малка хапвам филия с масло, сладко и сирене и може би затова съвсем нормално приемам тия конфитюри на мЕсо и сиренца :) Вкусно е :)))

      Изтриване
  4. Merhabalar, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  5. Отговори
    1. за фен като теб на нестандартните храни, нали :)

      Изтриване
  6. Изглежда и страхотно, и вкусно, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  7. Изпъква и още как, Пепи
    и не само като цветови акцент- разкошен...
    И по мой вкус, благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Дианка :) Щом казваш, че не е толкова зле... Дано да не е :)

      Изтриване
  8. Чувала съм за конфитюр от лук, но от червени чушки не бях. Благодарение на теб, Пепи се информирам какви уникални вкусотии могат да се приготвят. Прегръдки ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. уххх аз и от лук правя, и от червено цвекло правих,морковен, който чака да го споделя :) все са хубави. Разнобразие има :)
      Благодаря ти, Дани :) ПРегръдки и за теб!

      Изтриване
  9. Уникално вкусен изглежда,Пепи,и какъв цвят има само-наситен и рубинен!А дъската си е баш за тази работа все пак,и ние имаме такава подарък,много е практична и ефектна за поднасяне!Бисквитките по-нагоре са жестоко апетитни,с ядки и дулсе -мммм,богата работа! Оряховския специалитет ще да е много хард,само за върли любители на лютото,но пък и много ароматен!Пак шарена палитра от интересни рецепти и неустоими снимки,Пепи!Муза определено не ти липсва,да вземеш да ми пратиш малко и на мен ли :) ,че моята в дън гори е избягала :) ?!
    Прегръдки изпращам най-сърдечни и приятен понеделник,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Муза, да, Роси :) Бързах да споделя сезонните рецепти, докато все още има чушки. Другия месец ще си дам почивка, обещала съм си :) ето тогава ще ти пратя музата при теб.
      Чушките, ако се оставят с по-течен сос са много по-светло червени и прозрачни :) Ама аз все ги варя до последно. Да ти призная една година дори ги бях преварила, та едва изчегърках с ножа от бурканчетата, сложих още оцет и сварих отново, да може да се взема с лъжица поне. А бурканчетата ставаха за боклука - толкова карамер имаше по тях, че няма изкисване.
      Прегръдки и на теб, другарче мило!

      Изтриване
  10. Прекрасна идея и нетрудна рецепта. Направих една доза, почерпих и заделих и за подарък; скоро смятам да повторя :) Комбинирах вашата технология с подправките от руската рецепта, чудесно се получи. Благодаря за вдъхновението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, наистина е ужасно лесна. Радвам се, че не ви плашат дългите публикации :)
      А подправките са интересни, но точно тези двете не са ми любими :) затова съм ги "изхвърлила" Ама ето пък - на Вас ви харесва с тях :) Значи така ще си правите. Тъкмо днес гледах, че на пазара все още е пълно с чушки и дори не са им вдигнали цените (дано не ги подсетя :))))

      Изтриване
    2. http://www.24kitchen.bg/shows/svezata-anabel/recipe/sladko-ot-ljuti-chushki

      Изтриване
    3. Хехехх с люти чушки ще бъде трепач. Ако можех да ям люто, бих си го направила веднага. Е, без джинджифила, но това са подробности. Свежата Анабел е най-свежа в целия 24 китчен :“ готви със сезонни продукти, които винаги са близо до нея и градината и затова и се радвам всеки път и ако някой иска да пробва сладкото и - да го направи - на нейните рецепти човек може да се довери.
      Благодаря :)

      Изтриване
  11. Искам да Ви благодаря за интересната рецепта, вчера го направих и стана чудесно! Благодаря :)Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте харесали :) Сега си пригответе още една доза поне, че първия път, когато се прави много бързо заминава :)

      Изтриване
  12. От години му се каня,днес вече не се стърпях и забърках една доза.Добавих дафинов лист и люта чушка,по време на варенето го пробвах и ми се видя леко странно на вкус,та ръснах и малко сол,получи се чудесно.Благодаря за сполучливата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. трябвало е да изчакате да изстине :) и съвсем на конфитюр си прилича, но нищо. Сега си имате чътни :) пък и модерен продукт е.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...