Настоящата публикация с рецепта е отговор на предизвикателството на Метро , Блоговодител и шеф Юри Велев, които изненадаха нас, група кулинарни блогъри, с подарък бейби зеленчуци
Романеско броколи/карфиол, червено зеле, патладжан, тиквичка, моркови и царевица. Всичките бейби. По-крехки от нормалните им събратя, готвят се много бързо и е много подходящо ползването на уок тиган. Или друг дълбок голям. Всъщност винаги е по-добре да се използва голям и дълбок тиган при готвене, за да могат месото , или зеленчуците да дишат, докато се готвят, не да се мачкат :) или слепват.
Изобщо не им се замислях, у нас тези (и подобни) зеленчуци често приготвям с пиле, гъби и сметанов сос, или в масала със зеленчуци и свинско. И тук обедини двете с наличните ми продукти.
~ 800 г бяло пилешко месо без кост
~ 200 г гъби (печурка)
3-4 с.л. олио
50-60 мл. соев сос
50-60 мл бяло вино
сол, черен пипер
2-3 ск. чесън
1 с.л. жълта къри паста
400 мл кокосово мляко
малка глава броколи ок. 200 г
1 морков
бейби зеленчуците: Романеско броколи/карфиол, патладжан, тиквичка, моркови и царевица
лъжица масло
Тай-къри пастата е жълтата кутия, която не е толкова люта. Такива пасти се продават в големите вериги (Лидъл, Кауфланд), както и кокосовото мляко и може да си купите от там, а ползването на лютите пасти е доста икономично.
Приготвяне:
* Месото се нарязва на късчета и маринова в соевия сос и виното за ок.30 мин.( в хладилник)
* Олиото се загрява в дълбок тиган, прибавя се отцеденото месо и запържва, докато остане на мазнина.
* Изважда се в чиния, а в тигана се поставят нарязаните на филии гъби, заедно с 2-3 лъжици от марината на месото и също задушават/пържат за около 3-4 мин- докато се изпари течността от тях. Изваждат се при готовото пилешко месо.
* През това време зеленчуците се бланшират - моркова с нормален размер се нарязва на кубчета, главите броколи и романеско се накъсват на розички с еднаква големина; царевичките и бейби морковите - цели.. Поставят се във вряща подсолена вода и се варят 4 до 5 мин. Отцеждат се и веднага им се прибавя лъжицата масло :) тук се разнася чудесен аромат на разтопеното масло
* Патладжанът, срязан на четири резена и тиквичката на кръгчета се поставя пак в онзи тиган, прибавя се останалата марината от месото (последните 1-2 лъжи. е), още лъжица олио и запържват за 3-4 мин. Тук патладжанът не се изкисва, няма никакъв горчив вкус.
* Към тях се прибавят ситно нараните скилидки чесън и още минута се пържи със зеленчуците.
* Добавя се къри пастата и разбърква минутка с нея.
* Сипва се кокосовото мляко и около 200 мл вода.
* Връщат се месото и гъбите в тигана, похлупва се и оставя да къкри за около 6-7 мин.
* Прибавят се бланшираните зеленчуци, разбърква се всичко и оставя за още 3-4 мин. да се готви. Към края се опитва на сол и ако трябва - се посолява и подправя с черния пипер. При мен повече сол не трябваше :)
***Ако искате повече сос - може да налеете повече вода и да готвите покрито и в последните минути. При мен сосът се редуцира и пое в продуктите и мъката на младите хора беше голяма :)
Вкусно си го измислила и измайсторила, Пепи :) При теб винаги е вкусно, особено като има и месце :D
ОтговорИзтриванеЗа овкусяване де :)
ИзтриванеХе хе,много сладурски зеленчучета,Пепи,ама веднага им намери приложение,че как иначе!Много вкусно ми звучи комбинацията къри и кокосово мляко,със сигурност си заслужава да се затопи с парче домашен хляб.Казваш и на козунаци ще ухае скоро у вас,ах,ах,ще чакам поне да оплакна очи :)) .
ОтговорИзтриванеГоляма прегръдка изпрящам,другарче мило и успешни есенни месеци на цялото семейство!
На къри с кокосово мляко Танита ме открехна, като ми ги подари време :) и на младите хора им харесва. Трябва да пробваш.
ИзтриванеГоляма прегръдка и за теб и хубава нова седмица!
Леле каква вкусотия! Прекрасно се е получило, Пепи! Както наближава обяд, не мога да спра да преглъщам пред екрана:) Поздрави и хубав ден от мен!
ОтговорИзтриванеВсе сме така по обяд около монитора, Радост :)
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Пепи, поздравления за напълно заслужената награда!
ОтговорИзтриванеОтново ни гощаваш с прекрасно ястие! Благодаря ти, мила, за всички чудесни рецепти!
Поздрави!
Радвам се, че ти харесва от пръв поглед, Хриси :)
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубава нова седмица!
И аз отново да те поздравя с наградата, Пепи,
ОтговорИзтриванеа както може да се очаква - предложението ти е разкошно!
И още признания, кулинарно вдъхновение и лично удовлетворение!
Благодаря ти, Дианка :) Радвам се, че споделихме момента там заедно :)
ИзтриванеМного вкусно си ги приготвила, Пепи!
ОтговорИзтриванеКомбинацията е просто чудна.
Честита награда още веднъж! Най-голямата - признанието на публиката!
Всички те ценим и обичаме!
Благодаря ти, Или :) Много харесваме сметанови сосове ние, а кокосовата е много подходяща с пикантното къри.
Изтриване