19 септември 2015 г.

Хляб и хлебчета


      С риска да си подроня авторитета на името :smile1:  на блога, още една публикация без месо. Която е по-скоро за лична употреба за мен и за човеците, тъй като  от няколко дни пиша успешните проби с хлебчета по листчета, едно от които изчезна безследно......
      Единия хляб е чист,  натурален хляб :) без никакви  добавки. Ще напиша времето и програмите за машината си
Gorenje), но ако на някой му харесат шарените хлебчета може да си ги приготви в своята, знаейки програмите и за основен хляб, или пък да замеси на ръка;  да изчака да втасат във форма за печене (до сега съм ползвала правоъгълните кексови, намаслени и поръсени с брашно), докато си удвоят обема и да ги изпече в загрята фурна на 200 *.  Продуктите също са според големината на моята - за 1, 1,2 и 1,4 кг хляб (с 2 контейнера - за 1 и за 2 хлебчета) , но всеки може да си ги пропорционира за своята. 
      Преди седмица, когато започнах опитите с машината се водих по рецептата на Роси и Танита, а по съвет на Светлана намалих маята.

ПП: Сега, когато стана студено съм увеличила маята с по 1г на хляб, защото явно студеното време се отразява и на машината.
      

БЯЛ ХЛЯБ

Продукти за хляб с големина 1,1 кг (Основен хляб) 
400 мл течност (общо количество топла вода с  3 с.л. (60 мл) олио* и по желание 1 с.л. кисело мляко) 
670 г брашно
1 с.л. захар (20г) /мед*
3/4 ч.л. (6 г) сол*
1 ч.л.  (3,5г)  суха мая или 10 г жива (с живата се разбирам по-добре :) 

Продукти за хляб с големина 1 кг (Френски хляб) 
този хляб е по-пухкав, с по-фина коричка и пълни кошницата повече :) 
360 мл течност (общо количество вода, заедно с  2 с.л. (40 мл) олио* и по желание 1 с.л. кисело мляко или 30-40 мл прясно мляко) 
600 г брашно
1 с.л. захар (20г) /мед*
1/2 ч.л. (2-3 г) сол*
1/2 ч.л.  (2 г)  суха мая или 6 г жива 

Приготвяне: 

* В контейнера на хлебопекарната се наливат течностите - растителното масло и водата. 
* Отгоре се изсипва внимателно пресятото брашно.
* В единия край на контейнера се поставя захарта, в другия солта, а по средата маята, ако  е суха. Ако е жива/прясна маята се поставя в течностите, под брашното. 
* Включва се на програма (1) Основен хляб и се наглася за хляб 1,2 или 1,4 кг ( на 1,4 кг ни харесва повече, времето е по-дълго) настройва се степен на препичане (Медиум е ок, средно положение) и стартира   ;D с копчето. Програмата е с автоматично заложено време - 3ч. 
* Или се включва на програма 3 (Френски хляб), наглася се цвета на хляба и тежестта (на 1,2 кг и Медиум препичане) и включва. Тук времето е 3,40ч. 

* След второто премесване и преди второто втасване за печене, машината  сигнализира няколко пъти. В този момент могат да се извадят бъркалките, за да не остават дупките отдолу при печене, но точно те не ни притесняват в настоящия момент и когато извадих на едното хлебче, никой не го отчете. 

* дадените лъжици са от стандартните мерилки -комплект лъжици, в които има супена, чаена, половинка, четвъртина.... супената е  15 мл, чаената 5 мл, 3/4 е 3,75 мл, 1/2 е 2,50 мл..... Брашното обаче не мога да го дам в мярка ч.ч. тъй като при мен пресятото брашно и непресято тежат различно   ;D а понякога още с пълненето на чашата го притискам повече и съответно тежи повече.  Тъй като и брашната са с различна влажност и тип, избирате си два-три вида брашно и ползвате само тях. При мен това си е неписан закон от години, както с брашното (4 вида ползвам), така и с ориза, захарта и солта. Не дай боже да  ми свърши любимата марка (в настоящия момент ориз ) изпадам в тиха паника и се чудя каква да купя. Сега ползвам брашно на София мел - в сините пакети, но упорито издирвам типово брашно, което да смеся с бялото.  И тъй като околната среда също влияе на правенето на хляба, това количество мая е  за това, топлото време. Ако по-нататък, когато стане студено увелича маята, ще го допълня тук.  Правих белия хляб и с отложен старт (8 часа) със същите продукти, но със суха мая - пак става същия. 
МАСЛИНЕНО ХЛЕБЧЕ С ПОДПРАВКИ 

Продукти за хлебче с големина ~ 500 г 
130 мл вода
40 мл прясно мляко 
300 г брашно 
1 ч.л. захар 
1/4 ч.л. сол 
6 г жива/прясна мая (2 г суха) 
1 с.л. зехтин 
1 с.л. песто от магданоз и босилек, без ядки, но със пасирана вътре скилидка чесън 
1/4 ч.л. риган   
1/2 ч.ч. маслини без костилки* 
2-3 лъжици нарязани сушени домати по желание 

Приготвяне: 
Тук ползвам вторият контейнер, който е разделен на две за два малки хляба - в единия съд царевичен, в другия маслинов (току-що изкарах нова партида -  царевичен и лучено хлебче). При липса на такъв контейнер може да се изпече в нормалния, нагласен на по-малко тегло, или да се увеличат продуктите. 
* В единия съд на контейнера  се наливат  зехтина, млякото  и водата;  прибавят се  маята,  захарта и пестото.  
* Отгоре се изсипва внимателно пресятото брашно, а върху него - солта. 

* Включва се на програма (1) Основен хляб  или (3 !!!) Френски хляб и се наглася за хляб 1,2 кг. 
* След първото омесване от машината се прибавят ригана и маслините - * тук е момента да кажа как ги изцеждам от водата. Нарязвам ги съвсем едро, колкото да се отворят. Поставям ги между няколко пласта кухненска хартия, или твърди салфетки и притискам на плота - така излишната им вода излиза бързо и не подводняват печивата.  Едва тогава ги нарязвам. 
* Машината продължава да си работи и тя ще си прибере тези добавки към хляба. 
След близо три часа имаме ароматно хлебче с маслини, с хрупкава коричка и мека, пухкава вътрешност. ЦАРЕВИЧНО ХЛЕБЧЕПродукти за хлебче с големина ~ 500 г 
130 мл вода
50 мл прясно мляко 
220 г бяло брашно 
80 г царевично брашно 
1 ч.л. захар 
1/4 ч.л. сол 
6 г жива/прясна мая (2 г суха) 
2 с.л. олио 

Приготвяне: 
* В другият съд на контейнера  се наливат    млякото, олиото  и водата;  прибавят се  маята и  захарта.  
* Отгоре се изсипва внимателно пресятите брашна и  солта.  
* Когато са заредени и двата съда на контейнера,  машината се включва на  програма (1) Основен хляб  или (3) Френски хляб и се наглася за хляб 1,2 кг.  Двете хлебчета се изпичат за еднакво време, но царевичния остава по-нисък :) малко по-сбит е.  Затова пък кората му си остава хрупкава, дори, когато е изстинал, а самата му вътрешност е с много приятна текстура, която гали небцето :) аз съм пристрастна към царевичните хлебчета, обичам ги и си купувам, а често добавям в малките питки, или солени мъфини по малко от него. 


ЛУЧЕНО ХЛЕБЧЕ 

Това хлебче освен ароматно се получи и с най-хрупкава коричка 

Продукти за хлебче с големина ~ 500 г 
130 мл вода
40 мл прясно мляко 
300 г брашно 
1 ч.л. захар 
1/4 ч.л. сол 
6 г жива/прясна мая (2 г суха) 
3  с.л.размекната мас 
3 -4 с.л. ситно нарязан сибирски лук (тънките перца, но може и листата н обикновен лук
1 ч.л. стрит изсушен лук 

Приготвянето е също като на маслиненото хлебче. 27 коментара:

 1. Е те това е- и за хляба ще ни загубят в магазина...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Нас отдавна са ни изгубили за много неща в търговските вериги :)

   Изтриване
 2. За 3 часа ли печеш с това количество продукти? Много добре изглеждат всички!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, едната програма - първа е 3 часа, другата френски хляб е 3.5 ч. Но на първа повече ни харесват

   Изтриване
 3. Леле Пепи, трябва да си търся нова работа, то така както е тръгнало то няма да има на кого да правим хляб вече :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. :) :) Пепи, за всеки влак си има пътници, нали знаеш :) Но пък ще се радвам, ако споделиш повече тайни за видовете брашно, мая и технология :)

   Изтриване
 4. Страшен хляб, Пепи, бравос!
  Някой път като имаш време, остави я машинката да ти омеси тестото, пък си изпечи хляба във фурната, да видиш тогава какъв красив вид и каква чудна коричка става - мечта! :)
  И няма да е никак лошо хлебопроизводителите да се вземат в ръце, защото скоро никой няма да купува т.нар. им "хляб".
  Поздрави! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ще пека и на фурната, Мария :) нека да ми остане малко повече свободно време, че това лято или из горите, или на село в градината сме. Май приключвам със зимнините, ще остане време :)
   Поздрави и на теб!

   Изтриване
 5. Ей, изучи я таямашинка:) Крайно време беше някой да те отмени в нещо:)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. ооууу мен крок-пота отдавна ме отменя :) както и в момента с пълнени чушки :)

   Изтриване
 6. Голяма краста е отначало,Пепи,а и колко много варианти могат да се правят,до безкрай....отдавна не съм правила хляб в моята,ще ме накараш да я извадя от шкафа,хлебчетата ти са великолепни!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. А така,това да се чува!Сякаш си ми прочела мислите,но точно това си помислих,че поне в машината можеш да врътнеш някой,макар че най-добре си е в тавичките и във фурната.Пък и то като е омесено и втасало,за какво да го печеш в нея да стане калъп?Да идва по-скоро Великден :)

   Изтриване
  2. Ааа ние няма да дочакаме Великден, още на следващите поне два почивни дни ще спрятвам един :)

   Изтриване
 7. Лучено хлебче, царевично хлебче....Еееех, ще си спретна и аз едни такива в скоро време! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Танче, ти си моята гордост с хлебопроизводството! Не само правиш хлебчета, ами и разновидности и се надявам не си съжалила и за момент, че те подстреках да си купиш хлебопекарна.

   Изтриване
 8. 6 гр.мая не е ли много малко за 600 гр.брашно? Рецептата по която правя е за 17 гр.мая на 600 гр.брашно.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Както се вижда от хлябовете горе -не. Достатъчно бухнали, изпълнили контейнера на машината, който е за 1.4 кг хляб. Важно е коя програма ползвате - тази, на която аз го правя е за ок 3.5 чака, при което време хляба има възможност да втаса както трябва и да се изпече. И стигнах до този извод първо след съвет от Светлана, второ когато няколко пъти преля през контейнера тестото, а накрая се посъветвах и с мама, която е работила във фурна и каза, че за обикновения хляб, който правеха тогава във фурната слагаха калъпи от 1кг жива мая на 100 кг брашно - което пак води до 1 г мая за 100г брашно.
   Пробвайте с Вашата машинка, не знам на колко време печете, но изберете програма за долу горе 3 и половина часа и това количество мая с брашно. И топла вода. Задължително.

   Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

   Изтриване
  3. Пепи вчера направих хлебче дето не се меси в фурната стана добре с хрубкава коричка но го бях пресолил))) само се чудя защо не стана снежно бял като купешкия??

   Изтриване
  4. Защото в купените слагат избелващи брашната добавки. По-добре тъмно и пресолено, но домашно отколкото бяло и купено

   Изтриване
  5. Аз си помислих че съм сложил и повече мая че трябваше една чаена лъжица ама не намерих и сложих три кафени и малко преувеличих втасването 20 часа вместо 12 )) все пак ако може да дадеш рецепта за селски хляб дето е от едно време с хрубкаеите корички и точните пропорции ще съм ти благодарен))

   Изтриване
  6. Не харесвам сухата мая аз и я слагам в краен случай, така че не мога да съм много полезна за нея. Ето ти сега два добри източника за такъв хляб http://sladkoisoleno.blogspot.bg/2013/10/blog-post_982.html Не, всъщност втория няма да ти го давам, сега видях, че е 42г жива мая за 900г брашно. Направи този от блога на Веси - няма да съжаляваш.

   Изтриване
 9. Харесвам вашия "не здравословен" начин на готвене! Рецептите ви са интересни, вкусни, добре обяснени и онагледени със снимки! Това е много важно за лаик, като мен... Благодаря! Ще пробвам и тези тиганици!

  ОтговорИзтриване
 10. Харесвам вашия "не здравословен" начин на готвене! Рецептите ви са интересни, вкусни, добре обяснени и онагледени със снимки! Това е много важно за лаик, като мен... Благодаря! Ще пробвам и тези тиганици!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Пробвайте :) здравословното е в количеството 😊
   Благодаря Ви!

   Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...