6 септември 2015 г.

Сироп от бъз по Петър Димков. А после - разходка високо във Рила
     „Велико нещо е билката - кондензатор на енергии, които правят чудеса”  е казал Лечителят Петър Димков.   
     По негова рецепта от години приготвяме този сироп от бъз (т.е.авджи Стоев приготвя, аз дори отказвах да пия до скоро). 


      Бъзакът ( Sambucus Ebulus, кози бъз, тревист бъз, оня дребния, не високия като дърво, от който правихме сок през пролетта ) вирее навсякъде из България и едва ли има човек, който да не го е срещал. Най-малко около прашните пътища.  Но не всеки знае каква изумителна целебна мощ крие -  силен имуностимулатор и билка за всяка болка в буквалния смисъл. Превантивна, образно казано, затова сега се запасяваме с прилично количество от този еликсир.  Плодът е най-активната част на растението.  И на черния бъз (свирчовината) плодовете са черни, и на бъзака. На свирчовината китката с узрелите плодчета виси надолу, а на бъзака е обърната нагоре. 

     Бере се през септември, когато черните плодчета   са напълно узрели - и черни, и омекнали на пипане.  Има силно антиканцерогенно действие, укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания. 
     Като имуностимулатор за зимните месеци  сиропът започва да се пие в края на октомври по 1 с.л. сутрин на гладно  концентриран, или разреден в чаша вода. А иначе може и целогодишно да се пие по 1 ч.л. от концентрата. За мен лично е по-лесно направо по лъжичка от концентрата :) 
    Деца над 5-6 год. може да пият от него по 1.ч.л. сутрин -  сладък е, няма натрапчив аромат като растението бъз и приятен за пиене. 


     Режат се с ножица само добре узрелите съцветия. Измиват се и отцеждат. След това с вилица, над тава се оронват зрънцата - трябва да са само узрели, ако попаднат зелени се махат, защото са силно токсични. Така с вилицата е чисто и не цапа/боядисва.  По рецептата на П. Димков зърната се оронват с ръце, в ръкавици :) за да не цапа, но аз ви предлагам лесния Мишев начин.
В буркан (2-3л.) се се насипват (с лъжица) слой зърна -пласт около  2см, следва 2см пласт захар, пак зърна и така докато се напълни. Последния пласт е захар, който достига до  2-3 см от гърлото на буркана, тъй като сместа се навдига.  

Разбърква се всеки ден. 
Гърлото на буркана се покрива и връзва с марля. 
Така се оставя на хладно и светло място, но не на  пряка слънчева светлина за 20-21 дни.  Ако зърната са обрани  добре узрели  - захарта се е разтопила за тези дни. 
Полученият сироп се прецежда през 2-3 пласта марля и се съхранява в затворени стъклени бутилки на студено място (хладилника).  Внимава се да не остане зърно, което ще предизвика ферментация и вкисне сиропа. 
Пие се по 1 с.л. всяка сутрин на гладно , като имуностимулант -  започва се от края на октомври до март, а за пречистване на токсините и укрепващо - по всяко време.


    И тъй като Петър Димков е ученик на Петър Дънов и е участвал в събиранията на неговото Бяло братство (каква логика за продължението ;D , но на долните снимки се виждат кръговете от ритуалите) 
 ще споделя няколко снимки  от това магнетично място Рила, където това лято имах щастието да отида два пъти, да се кача на най-високия връх  на Балканите :yahoo: 

да погледна отгоре, от високото :) да слезем почти бегом надолу, за да изпреварим мъглата и дъжда :)


да погледна Седемте Рилски езера отгоре :yahoo:  


и четвърт от планините на България от там :) 


да снимам на фона им японец, чието лице грееше там горе, а той нас да снима 


да се убедя в правилната форма на Бъбрека 


да се порадвам на хората, излязли  като нас сред природата  и пълзящи като мравки нагоре, нищо, че много планинари негодуват срещу построяването, ползването на лифта.......... никъде не видяхме едно боклуче, всеки си събираше в раницата, а лифта е възможност  красотата на Рила да бъде споделена и видяна от много хора, които не биха тръгнали от равнината за 2 дни, да се качат и разгледат нагоре......  
 Да разясня на Мише, че Близнакът е близнак, заради формата си :) в което така и не повярва 

че леда на Окото не става  да си правим снежни топки :) да споделим пътя си с куче, което ни хареса от хижата още :)  да се убедя в чистотата на водата на Сълзата и да пробвам (безуспешно ) да заведа милото на хребета над него :) да се полюбуваме отгоре на върха над Бъбрека, който до преди 30 мин. се извисяваше високо над нас  докато отдъхваме да разгледаме красотата на Източна Рила и езерния циркус над Трилистника.... 

  
да споделя част от сандвича си с рибките в Близнака да разсъждавам защо Рибното е така тревясало в единия си край :)  да се проврем през пътеките край клека, докато слизаме към Долното езеро..... 


да убедя Мише, че догодина можем да видим и Урдини езера 


да се опитваме да познаем имената на върховете около нас, докато слизаме обратно в ниската земя :) 


и да не забравя пак и пак  да благодаря на ходещият цяла зима из горите авджи Стоев, който след една разходка до Попово езеро ми подари обувките без право на мрънкане, връщане или замяна в магазина :)  
 да се порадвам на красотата на Мальовица  отблизо 


и да повъздишам :stop:, защото Мише твърдо отказа да вървим нагоре........


но пък през 10 минути питаше дали го снимах тук  и там 


да забравя за предупреждението за змии и да ровя в тревата за боровинки да посинея от радост по тях :) 


а Мише хитро обира по-високите и  ароматните горски малини :) 


Едни такива детски радости..... и красоти, които ми напълниха очите и душата. 
С обещание да се върнем там :) на високото. Така и така обувките ми са готови за път :smile1: 
 Който не е ходил в Рила -  да събира багажа идното лято и да заминава. Е, може и в Пирин, или в Родопите, но някак си Рила ги отмести на заден план в рошавата ми кратунка. 


27 коментара:

 1. Зеленината на Рибното са водорасли, може би защото е по-ниско и водата му е по-топла от на другите. Виждала съм ги нацъфтели.
  Обувките винаги готови :) и у нас е така.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И Мише така обясни, но тъй като бяха в различни цветове - можеше да уловя по-отблизо на снимката... - не му повярвах много. Явно сте прави :) бяха като интересен шарен килим - от зелено, до златистокафяво.

   Изтриване
 2. И сега един въпрос - а може ли в Рила през септември, Пепи? :)
  Браво за планинарството, чудно сте постъпили. :)
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Може, разбира се, Гери :) ама отпуска няма. Ако можеш - тичкай. И имай предвид, че снимките на езерата са в делничен ден, през почивните ще бъде като в градския парк :)
   Поздрави и на теб!

   Изтриване
  2. Е, страхотно! :)
   Значи може да се пробваме, макар още да липсват такива хубави обувки... ;)
   Благодаря, Пепи!

   Изтриване
  3. Много е важно да си с удобни обувки, които да не са с изкуствена пързаляща се някаква подметка. На езерата има едни доста хлъзгави места, което ми напомня, да ти поръчам да си вземете по щека - нагоре поемат тежесттта, а на връщане са като спирачка :) за коленете. Като ги пилзваш, ще видиш удобството им.

   Изтриване
 3. Пепа, страхотна разходка и чудесни снимки!
  Сокът правя вече няколко години и съм много доволна. Дано не изпусна бъза на село тази година, че се очертава ходене чак след две седмици.
  Успешна нова седмица!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Няма да го изпуснеш, Ина, той си зрее и омекна (ти знаеш), но си стоят зрънцата на китката.
   Спорна да е и твоята седмица!

   Изтриване
 4. Много ви се радвам, Пепи, много сте готини планинари и двамката! :) Удоволствието и радостта блестят в очите ви. Пожелавам ви догодина още върхове да покорите! На Мише кажи, че Мальовица идеално му приляга не само за бекграунд ;)
  Аз колко оревах на моето мило за катерене на върхове тази година, но още не се навива. Дори заплашвам, че догодина, ако не се мръдне заминавам сама на Ком-Емине, което отдавна плануваме, но все не се получава, та да видим кое ще ме огрее другото лято.
  Прегръдки от мен и щастлив септември!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Досаждай, досаждай :) дано да ти съгласи. Аз съжалявам, че доста години се дърпах, пък то колко хубаво било в планината, зарежда те за седмици напред. На мен би ми прилегнала Мальовица отгоре :) но ще изчакам следващото лято, че сега ще се подготвят за сезона.
   Прегръдка и от мен и честита есен :)

   Изтриване
 5. Много разходки за новите обувки! Благодаря за снимките, не съм ходила в Рила.
  Сиропа приготвих и аз миналата година и съм планувала тази събота и неделя да повторя. Хубава седмица от мен ,Пепи!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Непременно да отидеш, Наталка, много е красиво!
   Хубава нова седмица на теб!

   Изтриване
 6. Ходила съм там и наистина е уникално! А сиропчето е чудно!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. и на Мальовица е много красиво. Ама отгоре. Подготвила съм се теоретично по въпроса, езера, Рилския манастир.... само красоти от там се виждат. Ама не стигнахме горе.

   Изтриване
 7. И сок имам, и на езерата бях миналото лято;)
  Едни гърди съм пред теб, Пепчо. Което означава, догодина Пирин за теб, а за мен Стара планина за разнообразие;)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. ама на Мечит при мечките не ходи :))) Ти си в изгодна стартова позиция, Марте, с има-няма 200км си по-близо. ЗАвиииижд :)))))На Пирин искам само Кременските езера да видя отгоре. Това ми е една от планинските мечти :)

   Изтриване
 8. Пепи, мога само да цъкам и за езерата, и за сокчето, явно едното върви с другото, затова ще ги гледам само на картинка аз, дето викат "който се бои от мечка не ходи в гората" Ама ти верно ли се качи там горе? (тук припадам:)), че и с дъждове ме стряскаш...
  Май съм чувала, че през септември не е много удачно, само август, ама аз какво ли разбирам:))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. а, материала за сокчето е бран в село, Веси, не в планината. Качих се и още как. Ще кача и Мише там, обещала съм му :) Не знам кога е удачно, то ние бяхме там първите дни от август и такъв дъжд валя единия ден, че на следващия още се пързаляха камъните и пясъка по пътеките към Мусала.

   Изтриване
  2. Пишете че сте правили сироп от ниския бъз, тревистия когото в скоби наричате Sambucus Nigra. Вероятно имате предвид Sambucus Ebulus- този е нискостебления бъз или бъзуняк. И оказа се че и от двата вида се прави сироп от плодовете но никой никъде не пише каква е разликата ( ако има такава) в свойствата им. Ако сте наясно- моля пояснете. Прочетох много писания в интернет по тази тема и подозирам че объркването на тези два вида е голямо ( добре поне че не намесват и червения бъз ! ) даже погрешно според мен цитират и Димков, който има предвид дървесния бъз S. Nigra за направата на сироп.
   Успех на всички.

   Изтриване
  3. Да, объркала съм двете латински наименования, защото сравнявахме с половинката неговата и рецептите от нета, където наистина правят и от дървесния бъз такъв сироп, затова съм добавила кози бъз. Сега ще го оправя горе. В неговото копие на рецептата (преписвана от негова книга 62-а година издание от библиотеката на село), Димков пише за плода на "бъзов храст" - там няма латинско наименование. А в друга една книга е написано "полски бъзуняк" Хубаво, че червения бъз е малко познат, да :) макар и той да е лековит, но в коренната си част, за отвари за промивки.
   Но в съвременна книга срещнахме обобщено "чудодейните свойства на узрелите семена на бъза", , което ме кара да мисля, че двата вида бъз са омешани из рецептите и всеки прави който е разбрал.

   Изтриване
 9. Адмирации, Пепи,
  Вълшебно място, Вълшебни снимки и Вълшебно излъчване...
  Благодаря за удоволствието, поздрави и усмихнат септември!

  ОтговорИзтриване
 10. Разкошни снимки от едно найстина величествено място. Зареждащо...малкият беше още по памперс когато го качихме на езерата...еххх лети времето.
  За сиропа...да разбирам, че не е подходящ за обикновена консумация, в смисъл да го сервирам на децата с вечерята, разреден с вовда примерно?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. А не, този сироп не е за пиене като сокче :) Такъв имам тук в блога, пиши горе в търсачката бъз и ще го намериш. Но той се прави рано през лятото от свирчовината, когато е цъфнала.

   Изтриване
 11. Пепи,докато изчета до края и забравих за какво ставаше дума в началото на публикацията,толкова ме прехласна с тези красоти из Рила.
  Все съм си мислела,че бъзака е отровен,а то било само за залените зрънца.Чуден,здравословен еликсир ти е измайсторил Мише,нека сте здрави като скалите на Рила!
  Аз си мислех,че само моя иска да го снимат на всяка керемидка,ама имало и други :) .
  Преди години си спомням,че по пътеката към хижа Мальовица и ние брахме боровинки,там да не повярваш,че не бяха ги изтарашили,колкото народ я върви тази пътека всеки ден.
  Ама и ние само до хижата,после по една леща и айде обратно.
  Страхотна разходка е била,а и времето-супер!
  На Рилските моя и госпожицата (ама беше по-малка) доста се пънаха да тръгнат ли,но групата ги подхвана под ръка и се качиха поне до Бъбрека :)
  Продължавам нататък.....

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. ооох Роси, успокои ме, че не само моя се кипри за снимки. Аз все го сравнявам с тати, щото той, милия, където се снима и бързо се нарежда - отпред дори :) ама то явон си е мъжка заложба.
   Чудно време случихме, да, много се радвах, че не ни валя дъжд.

   Изтриване
  2. Моля ти се,аз мислех,че госпожицата с нейните селфита е в мания,обаче се оказа,че имало далеч по-тежки случаи,направо ми се овидя да го снимам където му хрумна :)

   Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...