Дойдох си на думата :) т.е. на слогана на блога. Месце. Заешко. Няма друго такова нежно, нетлъсто и вкусно месо като заешкото, за съжаление - малко използвано от хората около мен и които познавам. По обясними причини - до скоро нямаше почти никъде, сега вече има в големите търговски вериги. Най-любимите ни рецепти със заешко са две - Заек в гърне е готвения, а печен - Най-вкусния печен заек - авторска рецепта
А този заек почти си се готви сам, задуши се, затова и месото му остана сочно и ароматно от с доматения сос накрая (прясно приготвен и затворен за зимата) , който съвсем мързеливо използвах. Същото би се получило, ако вместо бурканче доматен сос се настържат и изварят 3-4 домата с подправките от соса и накрая се прибави в него месото и гъбите.
Продукти за 4 порции:
1 кг заешко месо с кокал (2/3 заек)
5 глави лук
500 мл бяло вино
50-60 мл олио.
300 г гъби (по 150 кладница и печурка)
1 бурканче 400 г готов доматен сос
сол, черен пипер
2 с.л. масло
Приготвяне:
* Лукът се нарязва на едри полумесци и поставя на дъното на тенджера.
* Лукът се нарязва на едри полумесци и поставя на дъното на тенджера.
* Върху него се нареждат нарязаните на едро парчета месо.
* Наливат се олиото и половината от виното, посолява и се включва да се вари - около час, на слаба степен на котлона, да къкри тихо. Вари се докато месото започне да се отделя лесно от кокала. Когато изври течността от тенджерата се прибавя и втората половина от виното.
* Месото се обезкостява и връща в тенджерата.
* Прибавят се нарязаните гъби, доматения сос и задушава под капак 8-10 мин.
Наистина мързеливо .... А в крокпота дали няма да е още по?
ОтговорИзтриванеЩе стане, но лука ще остане суров. Когато правя нещо с много лук там, обикновено първо го задушавам под капак до пълното му омекване - аз не обичам да ми хрупа.
ИзтриванеМайсторка си, думи нямам за този ушко! :)
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, Еви :)
ИзтриванеОхааа! А така! Докажи, че е твоя наградата за Крилцето и кълката :) Разбира се, и на фантастичния Драго, тронът е ваш, няма две мнения. Освен да си грабна една порция и дим да ме няма, друго не виждам какво мога да направя! :)
ОтговорИзтриванеНа кого да доказвам, Зори? :) На когото е трябвало съм доказала :) домашните ми са доволни от разнообразното меню, хората ми вярват и готвят по моите рецепти - това доверие най-много ме радва, защото е от хора на всякаква възраст и от различни краища на света :) ето това е важно. Наградата е от хората, които са опитали и доверили. Благодарността ми изцяло е към тях :)
ИзтриванеА ти си грабвай чиния, да ти е сладко :) За приятели винаги има.
Пепи,с онези чудни хлебчета,дето печеш напоследък как да не затопиш в тази разкошна гозба?!Ухаеща и вкусна е без всякакво съмнение!
ОтговорИзтриванеПрегръдка голяма от мен,другарче мило и нека ти е спорна седмицата и цялата отпочнала вече златна есен!
Благодаря, другарче мило, че пак си ме навестило :)
ИзтриванеС едно типово хлебче замина манджата. Позна какво ще и върви.
Прегръдка и от мен и хубава нова седмица!
Благодаря,Пепи! :) Целувки!
ИзтриванеДърпам цялата тавичка, защото това само аз си го ям, което значи супер рядко:)
ОтговорИзтриване