25 октомври 2015 г.

Гужер


или иначе казано Соленки от парено тесто със сирена. Наименованията на различните продукти от парено тесто съм ги "бистрила" тук при профитеролите. Простичко обяснено са соленки от парено тесто със сирене всякакво, които за пръв път правих по рецептата на Ели, но тези соленки си имат наименование - гужери; гужер.  Малки пухкави хапки, които са още по-вкусни, ако се и напълнят с някаква плънка. Пак със сирене например :) Чудесни за закуска, за хапване с чаша вино, или със бира. За пикантност могат да се поръсят с лют червен пипер преди печене, което рядко правя - обикновено поръсвам със семена някакви. 


Продукти за тестото - дозата е за две тави на фурната:

200 мл прясно мляко 
100 мл вода 
150 г масло 
щипка сол 
300 г. сирена - тук са кашкавал, овче сирене, чедър и кефалотири (гръцко твърдо, подобно на пармезан). Каквито и да са сирената - трябва да са твърди. 
5-6 яйца.
 2 чаши  / по ~ 240 мл /  брашно

По желание: 
1 яйце за намазване  
семена за поръсване - мак, ким, сусам 




Приготвяне: 
* Водата с млякото  и  маслото  с щипката сол  се кипват в дълбока и висока тенджерка;
* Отмества се от  котлона. 
* Брашното  се прибавя  на 2-3 пъти  и бърка с дървена лъжица или шпатула , докато започне да се отлепва от стените на съда и се събере на топка. 
* Оставя се  да изстине  и   едно след друго се прибавят яйцата, като след вяко се разбърква добре, докато го поеме - най-лесно е с миксер, но мое и с тел за разбиване на яйца.  
* Прибавят се настърганите сирена и обърква с лъжица. 
* Фурната се загрява на 220* 
* Тавите за печене се застилат с хартия, или намасляват. 
* С шприц или лъжица се оформят топчета върху хартия за печене. 
*  Намазват се с разбитото яйце, поръсват със семената - така връхчетата от шрпицоването се притискат леко надолу и не изгарят при печене. 
* Пекат се в предварително загрятата фурна до зачервяване .
* Оставят  да изстинат напълно. Могат да се напълнят топли - с шприц с тънък накрайник, а могат и студени - като се цепнат през средата. Всякак са вкусни :) Плънката тук е крема сирене с подправки.  



20 коментара:

  1. Чудесни! Правила съм солени еклерчета и е голма вкусотия. Пък и с плънка... Грабвам ти поне няколко, Пепи. :)
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не само солени, но и със сирене в тестото, Гери :)
      Грабвай пълна шепа, бързо се правят :)

      Изтриване
  2. Определено успя да ме "навиеш"...Много са красиви,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  3. предварително се извинявам за лаишкия въпрос, но виждам, че липсва набухвател - само от яйцата ли се надигат така, че чак да се пълнят отвътре? (не съм правила никога такова тесто, но ми изглеждат много вкусни)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, няма набухвател :) пареното тесто няма нужда от него, тъй като яйцата вършат работата, да се появят дупчици в печивата :) Пареното тесто е лесно, пробвай, както виждаш - приготвя се за 5-6 мин., а можеш да правиш от него еклери, толумбички, соленки, пица съм правила. Най-важното при пареното тесто е печенето - в загрята фурна, да може бързо да ги грабне огъня и да се надуят. А ако можеш да пипаш топло - най-добрия начин е и да се пълнят, докато са топли

      Изтриване
  4. Любими още от Ели и страхотни в това ново изпълнение, Пепи,
    чудесен вкус, красива визия и много апетитно представяне.
    Благодаря, поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз, Диди :)
      Хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  5. Отдавна не съм правила нищо с парено тесто. А ти изкушаваш с тези соленки! :)
    Спорна нова седмица, Пепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а днес е ред и на сладки :)
      Поздрави и на теб, Инче!

      Изтриване
  6. They look very good! Hello from Montreal, Canada! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много ги обичам! Но сега чувам това име. Правила съм преди , не знам вече колко години, нямаше още пармезан по магазините.... Благодаря, че ме подсети, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз го чух преди време по Фиеста за пръв път от Жак Пепен. И после започнах да обръщам внимание, а то се оказа, че просто хората си ги наричат с това име. Ама както и да е името -все са вкусни :)

      Изтриване
  8. Merhabalar, ne kadar güzel ve lezzetli olmuş. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  9. С тебе, общо взето, сънуваме еднакво:) Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  10. Интересно наименование имат,Пепи,но както и да се казват бих изяла една тава сам самичка,пък било то натюр или пълнени!С толкова ароматни сирена,че и поръсени с ким-мммм,дайте ми айряна и не ме търсете!Страхотни пухкавелки!Сърдечни прегръдки от мен,другарче мило и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки иза теб, другарче мило! Давам ти кана с айран :) имаме си ние човек у нас, който така ги хапва :) с айранче.

      Изтриване
  11. Здравей, много ни се похапваше нещо солено вкъщи и реших да опитам, въпреки че с парено тесто за 1 път се пробвам. То като цяло стана, но направих половин доза като разделих на две количеството продукти. Сложих 3 яйца обаче, защото ми бяха M и като че ли го разрездих тестото, защото заприлича на смес за кекс по-скоро. Така ли трябва да изглежда? Станаха много вкусни, но не се надуха, не нам дали защото не бях загрял и много добре фурната или по-скоро, защото самите те се поразляха, как мислиш? Пак ще ги правя, защото вкусът им е уникален, но искам и да ги напълня. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и на теб :)
      При печивата от парено тесто фурната трябва да е наистина много добре загряла - 200-220* - кой както си познава фурната, аз загрявам на 200*, за да може да ги грабне топлината отвън. А разливането ти е дошло и от рядката смес - не трябва да е като кексова, а по-скоро като тесто за хляб. Е, не чак толкова твърдо, но като дръпнеш с лъжицата от сместа - тя да се къса - да не се разтича.
      Пробвай пак, но на тези 3 яйца увеличи брашното с 50-70г. - Когато го сипеш във водата, става доста твърда смес. Която после ще омекне с яйцата пък.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...