17 февруари 2017 г.

Свински руладини със сушени кайсии и печен лук

      Руладините настрани, но мога да кажа, че правя много, много вкусни броколи с масло  На бас, а  :wink1:  Идеята за тези рулца от свинско месо със сушени кайсии печен лук е съвсем тривиална - преди 10 дни ги хапвахме на вечеря  в един ресторант. Авджи Стоев  естествено отдели сушените плодове, но това не попречи да ги приготвя в къщи - той и тук си ги отдели. Затова  пък младите хора много харесаха новия вкус със месото. Бих ги направила в предните почивни дни, но купените кайсии се оказа  вкусни :girl_haha: и свършиха още преди да е свършил работния ден, в който ги купих. 
      Вместо на руладини може да се завие едно голямо руло,  с плънка не само в средата и  да се изпече за по-дълго време,но така имаме повече  фина коричка по месото. Избрала съм месото да бъде от врат, тъй като е сочно и крехко, но може да бъде шарено от плешка, или бут, а ако обичате по-сухо месо - от филетата. Месото, нашарено с мазнина  остава сочно и не изсъхва по време на печене.  А сладко-киселят вкус на кайсиите му приляга много добре. 

 
Руладини от свинско месо със сушени кайсии печен лук 

Продукти за 4 порции: 
~ 1,2 кг цяло парче свински врат 
любима подправка за печено месо ( моята е смес от кимион, черен и червен пипер, сол, маааалко кориандър, чесън на прах/гранули)

4 глави лук 
~250 г сушени кайсии 

150 мл бира 

2-3 лъжици брашно 
2-3 лъжици олио 

за гарнитурата: Задушени броколи и моркови с масло 
1 глава броколи ~ 600г 
~ 200 г дребни моркови 

60г масло 
сол 
1-2 скилидки чесън/или чесън на гранули  
Приготвяне: 
* Месото се изрязва с нож на голям лист,  с дебелина около 1,5 см. Лесно се прави -  притиска се с лявата длан отгоре, а с дясната и с остър нож  :girl_prepare_fish: започва да се изцепва от него месо, с дебелина ~ 1,5 см. и така се върти по парчето месо, докато свърши. Получава се един голям лист месо, който е подходящ за голямо руло, но за нашите руладини се разделя на 3-4 части. 
* Покрива се с парче свежо фолио и начуква - не толкова да изтънее още, колкото да се окрехкоти месото. 
* Подправя се  и прибира  в хладилник  за няколко часа ( при мен се случи за 36 часа) 
* Някъде през това време се приготвя печеният лук - в парче фолио се завиват почистените глави и пекат във фурната, докато омекнат - около 60 мин. на 180*. Може да си изпечете повече глави лук, защото има една салата от печен лук, овкусен само с оцет, олио и сол, която като малка много обичах и докато зимата не си е отишла може да опитате. 
* Месото се изважда от хладилника. Разстила се върху лист свежо фолио (по-малко цапащо е) 
* В единият   край на всяко парче се нареждат ред кайсии (по една :girl_haha:  тези, които виждате на готовите са за мен и са по две)  и парчета от печения лук. 
* Завива се на стегнато руло и  "зашива" с клечки за зъби или завързват с конец).  
* Така оформените рула се овалват в брашно, изтръскват от излишното и запържват/запечатват в олиото  за по минута-две отвсякъде. 
* Изваждат се - направо в плик за печене (или в тава).  
* Налива се бирата, завързва се плика  (или завива тавата с фолио, но ако е в тава ще трябва още толкова количество вода) 
* Пече се в загрятата вече фурна на 170* около 90 мин. 
* Изважда се и оставя за 10-на мин., преди да се извади от плика и нареже.  
През това време се приготвя гарнитурата:
* Морковите се почистват, нарязват и поставят в около 1,5 л. подсолена вода да се варят. 
* Главата броколи се накъсва на розички. Поставят се във врящата вода 10 мин. след като морковите са се варили. 
* Варят се заедно още 4-5 мин и отцеждат. 
* В тиган се запържват маслото и фино счуканите/пасирани скилидки чесън за минута. 
* Прибавят се зеленчуците и запържват за 2-3 мин. - докато поемат добре маслото и аромата на чесън. 
Следва позиционирането в чинията :) 2-3 парчета от руладините, 2-3 лъжици розички и няколко моркова за цвят :)
Да ви е сладко! 





10 коментара:

  1. За мен броколи, моля ..., чудесна рецепта, Пепи,
    цветна ароматна и убедена съм, че руладините са страхотни -
    ще се оценят подобаващо у дома!
    Благодаря, поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом е за теб - веднага давам чиния с броколи, Диди :)
      Поздрави и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Изглежда доста апетитно, а и е много здравословно да се гарнира със задушени зеленчуци. Много ми харесва и определено мисля да се опитам да изненадам семейството. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за мнението за зеленчуците :) Нищо, че блога е с доста месо, зеленчуците много често присъстват на масата ни - най-малко като салата.
      Ще се радвам да споделите резултата.

      Изтриване
  3. Пепи, поздравления, за систематизирането на рецептите! Голям труд и безсънни часове :) !
    От тези прекрасни чинийки за мен само зеленчуците :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За теб винаги, Бети :)
      Много среднощни часове да, но съм доволна. По-прегледно е за търсенето в категории така.

      Изтриване
  4. Ето това много би ни се харесало заедно с гарнитурата,Пепи,много ми допада комбинацията месце и сладка нотка в пълнежа!Прекрасна идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада, Роси! Много го харесахме и ние.

      Изтриване
  5. Чудесно ястие за Новата година се получи! Благодаря, бъдете здрава!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...