Вместо на руладини може да се завие едно голямо руло, с плънка не само в средата и да се изпече за по-дълго време,но така имаме повече фина коричка по месото. Избрала съм месото да бъде от врат, тъй като е сочно и крехко, но може да бъде шарено от плешка, или бут, а ако обичате по-сухо месо - от филетата. Месото, нашарено с мазнина остава сочно и не изсъхва по време на печене. А сладко-киселят вкус на кайсиите му приляга много добре.
Руладини от свинско месо със сушени кайсии печен лук
Продукти за 4 порции:
~ 1,2 кг цяло парче свински врат
любима подправка за печено месо ( моята е смес от кимион, черен и червен пипер, сол, маааалко кориандър, чесън на прах/гранули)
4 глави лук
~250 г сушени кайсии
150 мл бира
2-3 лъжици брашно
2-3 лъжици олио
за гарнитурата: Задушени броколи и моркови с масло
1 глава броколи ~ 600г
~ 200 г дребни моркови
60г масло
сол
1-2 скилидки чесън/или чесън на гранули
Приготвяне:
* Месото се изрязва с нож на голям лист, с дебелина около 1,5 см. Лесно се прави - притиска се с лявата длан отгоре, а с дясната и с остър нож започва да се изцепва от него месо, с дебелина ~ 1,5 см. и така се върти по парчето месо, докато свърши. Получава се един голям лист месо, който е подходящ за голямо руло, но за нашите руладини се разделя на 3-4 части.
* Покрива се с парче свежо фолио и начуква - не толкова да изтънее още, колкото да се окрехкоти месото.
* Подправя се и прибира в хладилник за няколко часа ( при мен се случи за 36 часа)
* Някъде през това време се приготвя печеният лук - в парче фолио се завиват почистените глави и пекат във фурната, докато омекнат - около 60 мин. на 180*. Може да си изпечете повече глави лук, защото има една салата от печен лук, овкусен само с оцет, олио и сол, която като малка много обичах и докато зимата не си е отишла може да опитате.
* Месото се изважда от хладилника. Разстила се върху лист свежо фолио (по-малко цапащо е)
* В единият край на всяко парче се нареждат ред кайсии (по една тези, които виждате на готовите са за мен и са по две) и парчета от печения лук.
* Завива се на стегнато руло и "зашива" с клечки за зъби или завързват с конец).
* Така оформените рула се овалват в брашно, изтръскват от излишното и запържват/запечатват в олиото за по минута-две отвсякъде.
* Изваждат се - направо в плик за печене (или в тава).
* Налива се бирата, завързва се плика (или завива тавата с фолио, но ако е в тава ще трябва още толкова количество вода)
* Пече се в загрятата вече фурна на 170* около 90 мин.
* Изважда се и оставя за 10-на мин., преди да се извади от плика и нареже.
През това време се приготвя гарнитурата:
* Морковите се почистват, нарязват и поставят в около 1,5 л. подсолена вода да се варят.
* Морковите се почистват, нарязват и поставят в около 1,5 л. подсолена вода да се варят.
* Главата броколи се накъсва на розички. Поставят се във врящата вода 10 мин. след като морковите са се варили.
* Варят се заедно още 4-5 мин и отцеждат.
* В тиган се запържват маслото и фино счуканите/пасирани скилидки чесън за минута.
* Прибавят се зеленчуците и запържват за 2-3 мин. - докато поемат добре маслото и аромата на чесън.
Следва позиционирането в чинията :) 2-3 парчета от руладините, 2-3 лъжици розички и няколко моркова за цвят :)
Да ви е сладко!
Да ви е сладко!
За мен броколи, моля ..., чудесна рецепта, Пепи,
ОтговорИзтриванецветна ароматна и убедена съм, че руладините са страхотни -
ще се оценят подобаващо у дома!
Благодаря, поздрави и хубава нова седмица!
Щом е за теб - веднага давам чиния с броколи, Диди :)
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубава нова седмица!
Изглежда доста апетитно, а и е много здравословно да се гарнира със задушени зеленчуци. Много ми харесва и определено мисля да се опитам да изненадам семейството. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за мнението за зеленчуците :) Нищо, че блога е с доста месо, зеленчуците много често присъстват на масата ни - най-малко като салата.
ИзтриванеЩе се радвам да споделите резултата.
Пепи, поздравления, за систематизирането на рецептите! Голям труд и безсънни часове :) !
ОтговорИзтриванеОт тези прекрасни чинийки за мен само зеленчуците :)
За теб винаги, Бети :)
ИзтриванеМного среднощни часове да, но съм доволна. По-прегледно е за търсенето в категории така.
Ето това много би ни се харесало заедно с гарнитурата,Пепи,много ми допада комбинацията месце и сладка нотка в пълнежа!Прекрасна идея!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти допада, Роси! Много го харесахме и ние.
ИзтриванеЧудесно ястие за Новата година се получи! Благодаря, бъдете здрава!
ОтговорИзтриванеМоля :) Живи и здрави през новата година!
Изтриване