Изобщо не сме в сезона на боровинките, но който си има кутии със замразени, може да си го направи :) Естествено малко се губи цвета на сладкиша при печенето на замразените боровинки в тестото, но това са подробности :) Предният път го правих със сушени черни боровинки, които бяха достатъчно сочни, не като червените стафиди :) но замина на гости без документация.
Маслен сладкиш - наслада за небцето и компания за чаша кафе, или чай :) ако следвате съвета ми сутрин ще пиете чаша кафе с него, а следобяд - чаша чай с още три парчета :)
Маслен сладкиш - наслада за небцето и компания за чаша кафе, или чай :) ако следвате съвета ми сутрин ще пиете чаша кафе с него, а следобяд - чаша чай с още три парчета :)
И поредната рецепта с брашното на София мел - този път - микс за кексове. Специален микс за кексове и сладкиши, без да се налага прибавянето на набухватели - сода, бакпулвер, или мая.
Продукти: 240г захар
4 яйца (или 5 малки)
180 г меко масло
280 г брашно пшенично брашно - София мел смес за кекс ***
1 ч.л. бадемова есенция
1 ч.ч. боровинки
1 ч.ч. филирани бадеми
***Ако брашното не е за кекс (с набухвател), към брашното се прибавя 1 ч.л. бакпулвер
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180оС (без вентилатор).
* Тава за печене с размери ~ 33/22 см. се намаслява, или застила с хартия за печене.
* Яйцата и захарта се разбиват с миксер за 5-6 мин. - сместа си увеличава обема и избледнява.
* Прибавя се мекото масло и бие още 2-3 мин.
* Прибавя се брашното и разбърква с миксера на бавна скорост, докато сместа поеме цялото количество.
* Прибавят се есенцията и боровинките; обърква се отново внимателно.
* Сместа се изсипва в тавата за печене и заравнява отгоре.
* Филираните бадеми се поръсват равномерно по цялата повърхност.
* Пече се в загрятата вече фурна за около 40 мин. - пробата с дървено шишче е най-сигурна.
* Изважда се и оставя да се охлади напълно, преди да се извади от тавата (с хартията), или да се нареже, тъй като маслените сладкиши винаги са много крехки :)
Много апетитно изглежда! От къде купувате бадемовата есенция ?
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеВ магазините за подправки, или в големите вериги, при тези продукти- бакпулвер, сода, ванилии.... има и на д-р йоткер. И в Лидъл имаше около празниците
ИзтриванеЕха, Пеп, какъв сладкиш, та това е фантазия! Вълшебен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМерси, Кате :) Няма как да не е, с толкова масло и боровинки :)
ИзтриванеРазкошен сладкиш, Пепи ... звучи и изглежда неустоимо -
ОтговорИзтриванес маслен нежен вкус и фин аромат на боровинка и бадем.
Благодаря, като че най-много изкушения с боровинки има при теб-поздрави!
Защото това са любимите ни плодчета за сладкиши :) Мънички, вкусни, лесно се замразяват. Трудно се берат, но затова пък на пазара има.
ИзтриванеБлагодаяр ти, Диди, хубав петък на теб да е!
Дай насам:)) Съчетава любими продукти, значи е за мен!
ОтговорИзтриванеДавам, Веси :) На който дадох все е х аресал :)
ИзтриванеОсвен да съжаля,че не мога да притичам за чаша чай с теб и този сладкиш,какво друго ми остава,уникален е,мила!
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеСладкишът изглежда прекрасно и ще го направя уикенда. Благодаря за рецептата! Редовно правя някои от Вашите вкуснотийки ииии... прекрасни са!
Какъв размер тава използвате за този сладкиш? Пишете 22/33 - почти квадратна, а на снимката е по-правоъгълна.
Благодаря отново!
Толкова е :) сега ходих да измеря, не 22, а 21 см. е, което не е фатално. Ако нямате с точно такива размери (нормално е), ползвайте някоя с малко по-малки размери - сладкишът ще стане малко по-дебел, но той е маслен и пак ще е сочен. По-добре малко по-дебел да е, отколкото по-тънък.
ИзтриванеПоздрави на Вас!