По средата на зимата сме, а през зимата супите присъстват много често на трапезата ни. Питателни и калорични те ни предпазват от настинки и осигуряват нужната на организма храна. В супите обаче често малките (и не толкова малки) деца побутват зеленчуците, затова най-добрата супа, в която да скриеш много зеленчуци е крем-супата. Гарантирано наситена с ароматите на зеленчуци и гъсти, засищащи с плътната си, кадифяната текстура, обогатени със сметана. "Сметанова супа" е буквалния превод от английски - cream soup и съвсем не означава само сварени и пасирани зеленчуци.
Такава е и днешната крем супа от варива и зеленчуци. Варивата са много полезни, тъй като са богати на белтъчини, въглехидрати и фибри, а бедни на мазнини. В микса за супи на Фамилекс са подбрани червена леща, сух грах (богати на фибри и минерали ) и соя - царицата на варивата, с много голяма хранителна стойност.
И ще я сервираме след едни палачинки от боб мунг, който във вид на кълнове тази зима ми е ценна добавка към салатите. Палачинки, намазани с крема сирене и гарнирани със сушени домати. Които са и едно чудесно и колоритно предястие.
Цветът на супата е малко безличен, но може да го оцветите като добавите повече моркови, още червена леща, или лъжичка куркума :) тя също е една много полезна подправка.
Варивата са пакетирани и предоставени от Фамилекс, които както скоро писах са в компактни опаковки за по едно готвене :) Няма смисъл да търсите как да затворите пликчето, като за едно готвене е достатъчна една такава опаковка от 300г.
Продукти:
Крем-супа с микс за супа (5-6 порции)
1 пак микс за супа Фамилекс (червена леща, грах и соя)
2 моркова
1 малък корен пащърнак
1 чушка
парче праз около 20 см.
1 картоф
30-40 мл. олио
40г масло
сол, черен пипер, чесън на прах,
червен лют пипер, или магданоз по желание
~ 150 мл готварска сметана
Палачинки от боб мунг (5бр.)
100 г боб мунг
1 морков (70-80г)
1 яйце
40 г брашно (2 пълни с.л.)
100мл айран
1/2 ч.л. сода за хляб
1-2 щипки сол
олио за намазване на тигана
2 с.л. масло за намазване на готовите палачинки
за пълнеж:
крема сирене и сушени домати в олио с билки
Приготвяне:
Варивата и за двете рецепти е необходимо да бъдат накиснати предварително за няколко часа.
Затова ги поставяме в студена вода - микса за супа накисваме в 1 л. студена вода, а боба в 2 ч.ч. Оставяме ги така за няколко часа - най-добре от сутринта, до вечерта, когато ще ги готвим, или обратно. Преди готвенето ги изплакваме добре.
Затова ги поставяме в студена вода - микса за супа накисваме в 1 л. студена вода, а боба в 2 ч.ч. Оставяме ги така за няколко часа - най-добре от сутринта, до вечерта, когато ще ги готвим, или обратно. Преди готвенето ги изплакваме добре.
* В тенджера поставяме микса за супа, заедно с едро нарязаните всички зеленчуци, солта и олиото. Варят се, докато омекне и соята - тя се готви най-бавно. Ако искате за по-бързо може да ползвате тенджерата под налягане, но у нас този уред е пенсиониран :) Ако пък имате слоукукър, може да сварите продуктите в него - като ги заложите сутринта, до вечерта те са готови и тогава не им трябва предварителното накисване.
* Зърната боб мунг също се измиват и поставят в 500мл вода да се варят. Достатъчни са им 25-30 мин.
* Отцеждат се и с ръка се претриват, за да изпадат люспите (падат лесно и колкото повече претриете, толкова повече жълти зърна ще останат за палачинките :) След всяко претриване се изплакват със студена вода, за да могат люспите да изпадат с водата.
* Пасират се заедно с яйцето. Прибавят се солта, ситно настъргания морков, брашното и айрана със содата.
* Всичко се обърква добре - сместа е с гъстота на обикновени палачинки, но с дребни жълто-зелени-оранжени парченца.
* Загрява се тигана, намаслява и сипва по черпаче в тигана. Разстила се по дъното му.
* Докато се пекат се виждат появата на мехурчета и щом сместа отгоре смени цвета си и няма сурова се обръща да се пече от другата страна. Печенето е точно както при обикновените палачинки.
* Изваждат се, намазват с масло и крема сирене, гарнират се със сушенте домати и завиват по желание - на руло, или като ветрило.
Продължаваме със супата :) след като са се сварили всички продукти в тенджерата.
* Отцежда се част от водата (~1/4), но не се изхвърля.
* Останалата част се пасира до получаването на еднородна смес (не пасирайте никога вряла супа, изчакайте малко да се поохлади. Много пръска, вярвайте ми :) .
* Прибавя се отделената течност, маслото, черния пипер, чесъна и почти цялото количество сметана. Пасира се отново до хомогенна смес.
* Разпределя се в купички, налива се още струйка сметана и поръсва с люспите лют пипер, или ситно нарязан магданоз.
И ако решите да предложите палачинките като предястие, може да приготвите ароматни хрупкави крутони за крем-супата
Чудесни ппедложения, Пепи.
ОтговорИзтриванеА този микс ми стана много интересен.
Особено за време на пости е много добър, Ил, пробвай :) и палачинките :)
ИзтриванеЗимен разкош - и топлата микс супа, и пълнените палачинки,
ОтговорИзтриванеотново страхотни предложения по мой вкус, Пепи!
Благодаря, хубава, усмихната и успешна нова седмица!
Да, Диди, точно зимен разкош е :)
ИзтриванеБлагодаря ти, хубава и ползотворна седмица и на теб да е :)
Не съм пробвала да приготвям палачинки от боб - мунг, винаги правя кълнове от него.Но обикновено всички видове дребни сортове боб са много вкусни.Този микс от соя, леща и грах виждам за първи път.Много интересно и много удобно предложение.Великолепно претворени бобови култури във вкусни палачинки и крем - супа.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
И аз много го харесвам на кълнове, Ели, може би най-много от него съм изяла тази зима. Но и на палачинките харесахме, вкусни да се нахрани човек с тях, нали са и солени :)
ИзтриванеБлагодаря ти, поздрави и на теб!