19 април 2018 г.

Крем-супа от аспержи със сметана

       Нали вече си имам собствени добиви от аспержи, разширявам асортимента на "манджите" у нас с този зеленчук. Първите бяха слаби, но гледам, че все по-дебели  излизат следващите и им се радвам май повече, отколкото на всеки добиван от мен зеленчук до сега. Утре ще напиша повече за моите земеделски неволи, обещала съм. До сега съм правила само тази крем-супа от аспержи със сладък картоф - защото аспержите бяха купени и исках освен кадифена, супата да е и леко сладникава. Собственото производство обаче реших да пробвам   сурово :) и много ми харесва техния по-сладък вкус, отколкото на купените. Дори в зелена салата нарязвам сурови и много добре се вписват  в нея. Сега, не знам дали ще си имате домашни, за да опитате разликата между купените и младите, прясно откъснати от градината, но ви уверявам, че не се отглеждат трудно; имате ли някаква градинка - не се притеснявайте да засадите. На втората година плододават, а след третата обещават  растящите аспержи да бъдат като за реклама в  земеделско списание;D  
Продукти за 4 порции: 
400 г зелени аспержи 
1 картоф ~ 300г 
200 мл течна готварска сметана 
300 мл вода 
сол на вкус 
~ 60 г масло 
1 с.л. с връх препечено брашно 

яйца (пъдпъдъчи, но те за жалост не са собствен добив ;D ), люспи лют пипер за гарниране 
настърганото пекорино преди сервиране е чудесна добавка, но след като се настърже в топлата супа няма кой да  се суети да я снима ;D  

Приготвяне
* Аспержите се  подрязват в основата  ~ 2см. бялата, твърда част. Ако са млади - не се белят; ако са по-големи - белят се в основата.  Нарязват се на парчета с големина 3-4 см.
* В тенджера се кипва водата с обеления и нарязан на едро картоф. 
* Вари се около 15 мин - до омекването на картофа. 
* Прибавят се нарязаните   аспержи, а 3-4 мин. след като отново заври супата с тях се налива сметаната.  Посолява се на вкус. 
* Оставя се да ври на  слаб огън за 10-на мин, като се разбърква от време на време. 
* Изваждат се няколко парчета от сварените аспержи - връхчета и се нарязват - аз ги върнах накрая в готовата супа :nyam::nyam: за да се вижда от какво е. 
* Тенджерата се отмества от котлона и оставя да се  охлади за 3-4 мин., след които се пасира.  Ако са по-стари аспержите, ще останат малко власинки (фибри) от аспержите. Може да прецедите. 
* В тиган, или касерола се загрява маслото. Онези отделени нарязани връхчета от аспержите се добавят при маслото, заедно с лъжицата брашно и запържват заедно за минута. Наливат се 3-4 черпака от топлия бульон и бърка енергично, за да се разтвори брашното. Налива се при готовата, пасирана супа.  
* Сервира се с варено яйце и поръсва с лют, или черен пипер по желание.


6 коментара:

  1. Чудесна крем - супа Пепи, аспержите допълват пролетното меню идеално.Аз обаче ще очаквам с голям интерес твоя публикация относно отглеждането на тази култура.Засяхме миналата година аспержи и дори не знам дали ги има все още в градината.Но бяха станали малки хубави растения с височина 10 - 15 см.Дано са се запазили.
    Чудна е крем - супата, записвам я за проба.Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те са с много дълбоки корени, Ели и няма къде да идат :) Зимата се изрязват, за да зимуват. Дано са се запазили, надявам се да те изненадат приятно, когато идеш при тях :)
      Ей сега започвам публикацията, все ще я завърша тия дни.
      Поздрави и много усмивки и за теб в почивните дни!

      Изтриване
  2. Много пролетно, свежо и елегантно предложение, Пепи -
    определено ми харесва и снимките са много изкушаващи.
    Поздравления за идеята, рецептата и собствения добив...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :) Пролетта се усеща дори в моя блог, нали :)
      Прегръдки за теб!

      Изтриване
  3. Много ти се радвам на градинката! И да знаеш, че аз още търся семенца за кокичета, не съм забравила:). Супата е чудесна. Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хехе, Кате, не търси семенца :) Може би наистина няма.
      Градинката и мен радва, благодаря ти!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...