24 април 2018 г.

Качамак с пръжки

      
       Ястие от миналото, приготвяно преди десетилетия  от недоимък с царевично брашно; през последните години - модерно. Когато бяхме малки и аз съм го хапвала - баба редуваше тестените закуски :) само че тя го правеше от царевично брашно, а сега като са казали - от царевичен грис да е. Полента при италианците, мамалига при северните ни съседи. Този вариант с царевичния грис май повече го харесвам, защото пареното тесто от царевичното брашно още повече утежнява и без друго тежкото, блажно ястие :) Много питателно,   приготвя се бързо и не еза хора с висок холестерол. Обикновено го правя, когато нямам нищо готово да си нося за обяд на работа и го предпочитам пред мазните банички, или икономично намазани принцеси.  Ако ще правите качамак, или полента - търсете фин царевичен грис. Харесвам го в по-кашест :) вид, не да става за рязане, когато изстине. Но ако искате да е такъв, твърд - намалете водата с половин чаша. 

Продукти за 2 порцци: 
Ползвам мерителна кана :)  
75мл  фин царевичен грис и още 75 мл царевично брашно  - общо 150 мл. 
600 мл вода  (но в повечето случаи гледам да сложа 1/4 част бульон) 
щипка-две сол 
2 с.л. масло 

~ 300/400 г много шарено свинско месо (суров бекон)

1 с.л. червен пипер 

Приготвяне: 
* Месото се нарязва на ситни кубчета, с големина ок 1,5см., по възможност еднакви, за да се сготвят еднакво. 
* Посолява се и се запържва на средна степен на котлона. В повечето случаи добавям 2-3 лъжици вода, за да не е на сухо месото, докато започне да се отделя мазнината. 
* Пържи се, докато се зачерви месото, съда се отмества от котлона и се прибавя червения пипер.
* Водата (500мл) се кипва в тенджерка заедно с щипката сол. 
* В останалите 100мл вода се изсипват брашното и царевичния грис и разбъркват, докато брашното се разтвори. 
* Изсипва се във врялата вода при непрекъснато бъркане. Степента на котлона се намалява до слаба и продължава да се бърка - около 7-8 мин, докато сместа се сгъсти добре. 
* Прибавя се маслото, разбърква и разпределя в 2 чинии. 
* Отгоре се изсипват готовите пръжки и залива с по 2-3 лъжици от мазнината. 

Това ястие го обожавам топло :) 


8 коментара:

  1. Елате в Родопите да се научите как се прави качамак.Тук е неговото царство.Опитайте и коментирайте.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да приемем, че животът съществува и извън Родопите и хората също са се хранили с качамак. :) Много ми харесва този вариант , защото наличието на царевичен грис го прави по-пухкав. Опитайте и коментирайте.
      И Родопите харесвам и често ходим там. Дори този петък се отправяме към Кормисош.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Пепи,
    моята баба е от Добруджа.Тя правеше качамака като го бъркаше с една точилка и го режеше с конец.А аз правя по същия начин като теб понякога качамак.Или поставям гриса в студена вода и бъркам докато заври.Но истински качамак се прави в чугунена тенджера с обло дъно и се реже с конец.Изсипва се наведнъж брашното във врялата вода, правят се няколко дупки, от тях като започне да клокочи каша се бърка с точилката.Ей така го правеше моята баба качамака.Много бедни са били хората и така са се прехранвали, но царевичното брашно не разваля зъбите и не съдържа глутен затова е много полезно.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, това за рязането с конеца за пръв път го чувум. Иначе за тенджерата и баба така го правеше - дебнехме я как ще прави дупките в брашното и ще изклокочи от там водата. Даваше ни да бъркаме, но за кратко, защото си бяхме бавни. Ех, спомени...
      Поздрави и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Оле, Пеп, невъзможна си просто! Е, толкова пък апетитно да си го приготвила, че няма накъде повече. Страхотна си. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш да го направиш, Бонбон, нали :)

      Изтриване
  4. Ей така най-обичам качамака - с пръжки и сиренце мммммм :))))

    ОтговорИзтриване
  5. в сиренето и месото е истината, нали :)
    Радвам се да те видя, Кро!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...