15 април 2018 г.

Рулца от тиквички с козе сирене

       Или "рулца от тиквички по Радневски", както ги нарича един млад мъж, който ни ги приготви първия път. Не, че не съм хапвала рулца от печени на скара тиквички, но плънката обикновено смесвах с крема-сирене, топено сирене, не знам какво сирене....  - каквото имам. Тук обаче, съвсем семпла от козе сирене и копър само - много ми хареса и няколко дни по-късно му върнах жеста ,като ги посрещнах с такива в къщи :) Вече е и топло, дългото въртене край котлона  става досадно, затова може да се възползвате от идеята и да ги приготвите както за предястие, така и за лека вечеря с голяма купа салата  :nyam::nyam: това е само идея, да, може да ги напълните с каквито сирена искате и ще разберете каква е  Вашата любима плънка от сирена за тях.
Това е рецептата ми  за рулца от патладжани със сирена в доматен сос,  където рулцата от патладжани могат да се превърнат в рулца от  тиквички :) 


За това количество, което се вижда на снимката - чиния с d28 см са необходими: 
2бр. средни тиквички ~  600 г 
~ 2-3 с.л. олио 
щипка сух риган 

200г козе сирене 
5-6 стръка пресен копър
скилидка чесън 

Приготвяне
* Тиквичките си измиват, почистват от дръжките и опашките и нарязват на тънки ленти по дължината, без да се белят. 
* Посоляват се леко и оставят за 2ч. да "се изпотят" -  така излиза водата от тях и се пекат (или пържат, когато пържим тиквички) по-бързо. 
* Отцеждат се добре от пусната вода - която не е малко, 2 тиквички ми пуснаха над 100мл вода. 
* Пекат се на предварително загрята скара от двете страни до зачервяване - преди поставяне на скарата всяка лента тиквички се намазва с четка с олиото. 
* Сиренето се намачква заедно с фино пасираната скилидка чесън и ситно нарязания копър. 
* В единият край на лентата се поставя по чаена лъжица от сиренето и завива на рулце. Ако са дълги лентите се срязват на две и от една ленат имаме 2 рулца :) при мен почти всички са срязани на две. 
* Покрити с фолио за свежо сърханение (стреч) може да се съхраняват до 24ч. в хладилника, без опасност от омекване, или прекалено овлажняване заради сиренето. 
 

4 коментара:

  1. Чудни пролетни и много вкусни рулца.Много често ги правя с различен пълнеж.
    Христос Воскресе ! Мир и здраве в твоя дом Пепи !
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Воистина Воскресе! Здраве и благополучие и в твоя дом, Ели!
      Като един не-любител на тиквичките :) май само хард вкуса на козето сирене ме накара да ги харесам толкова много :) Виж, на патладжани не устоявам.
      Поздрави и хубава седмица на теб!

      Изтриване
  2. Разкошно пролетно предложение, Пепи - много апетитно изкушение.
    чудесно съчетание на любими продукти...и определено по мой вкус.
    Благодаря, поздрави за теб, вдъхновени и усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Радвам се, че точно ти оценяваш това ми безмесно предложение :)
      Прегръдки за теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...