2 април 2018 г.

Идеи за боядисване на яйца

            Яйцето е един от символите на Великден и символизира живота и прераждането. Според легендата след чудотворното възкресение на Христос, Мария Магдалена отишла при римския император и се обърнала към него с думите: „Христос Воскресе”. Понеже по онова време било невъзможно да отидеш при такава важна особа с празни ръце, жената носила на император Тиберий яйце. Невярващият владетел отговорил, че ако това е самата истина, то яйцето в ръцете на Мария Магдалена трябва да стане червено. Веднага след изричането на тези думи яйцето се оцветило в яркия цвят. От тогава датира традицията яйцата да се боядисват, а първото винаги трябва да бъде червено. 
       От няколко години се каня да споделя как боядисвам аз яйцата. Техники има страшно много, моите са само  малка част от тях. И въпреки, че си имам любими начини, наближи ли Великден и аз, както много други  хора се замислям за нов  :) Тази година пробвах да боядисам с червено зеле по метода на Йоли и ми хареса как се получиха със суровото зеле.  
       По традиция яйцата се боядисват в четвъртък, или в събота. В динамичното време не всички успяват да боядисат първото (червеното) яйце по изгрев слънце, затова не се притеснявайте, ако ще ги боядисвате вечерта. Аз лично, като един кукумицин, който все се пада в четвъртъците на работа, пак ще стана в 5 и ще ги боядисам. Подготовката е много важна - масата се застила с найлон, после със стари покривки, чаршафи, кърпи, вестници, картони за яйца, марля, или тензух (че кой си пази днес чорапогащниците :) . Въоръжавате се с няколко чифта ръкавици от аптеката, съдове, които после ще може да измиете от боята :) - желателно е стъклени (буркани), или неръждаеми, които лесно се мият после,  а за боядисването с ориз и пластмасови кутийки - от майонеза, от салата, от крема-сирене... всякакви подобни с големина 1/2 от кофичката за кисело мляко. И да бъдат с капачета.  За боядисването с люспи от лук,чесън и хартия може да си помогнете по-рано, като ги нарежете съвсем ситно 1/1 см най-много.  Ножица, памук, ластици, или конци. Боядисването с ориз може да е с друг дребен зърнен продукт  - има пакети с 1/кг булгур в магазините, който е доста дребен и с него се получава идеално, вместо да  мелите ориза в блендер/чопър (трябва да е дребен). Може да се ползват и зърна лимец :) личен опит, тъй като ми носят, а не го ползвам. 
      Яйцата се измиват и сваряват (естествено). Преди варенето ги оставете на стайна температура поне 2 часа. На дъното на тенджерата поставете памучна кърпа и наредете плътно яйцата. Може да сложите лъжица сол (но не и оцет, който разяжда черупката). Включете котлона на средна степен и ги варете 7-8 мин. от момента на завирането. Водата не трябва да кипи силно. Почти винаги се случва да има спукано яйце, но така или иначе салати се ядат всеки ден, пък и аз имам много начини за уползотворяване на сварени яйца.  Тези дни ще ми се наложи да уползотворя и много сурови яйца, почти цяла кора ( бели при това), но това е друга тема. 

(на горните снимки шарените.) 
Парче памук  се раздърпва малко - иначе е доста дебел слоя - да се получи   ок 6/10см. и се накапва с различни цветове бои - ползвам малка кафяна лъжица, иначе се оливам с количествата :)  Топлото сварено яйце се поставя на памука и завива добре. Поставя се някъде по  покритата вече маса :) и оставя за 3-4 мин. През това време се завиват  останалите.  Когато са престояли достатъчно в памука се развиват,  а в самия памук може да се използва още веднъж за друго яйце - но да се има предвид, че цветовете стават малко по-избледнели. Получават се с прекрасни, преливащи цветове, всяко уникално със своя десен :)) 
Вместо памук може да се използва и кухненска хартия - тогава боите се накапват отвън, след като е завито яйцето, но цапането там е повече. 
Тези яйца определено могат да се подготвят от предната вечер. Както вече писах - люспи лук -   жълт, бял и чесън се нарязват съвсем ситно, заедно с бял лист хартия (принтерна, да кажем). Поставят се в дълбока купа. Измитите  и мокри яйца се потапят в люспите и овалват. Поставят се в средата на  парче марля /тензух с размери ок 10/10см.  Краищата на марлята се вдигат нагоре и яйцето завързва стегнато в нея (или хваща здраво с гумена ластичка) 
Така завити се поставят в тенджера с вода и боя - аз слагам 2 капсули на 500мл. вода и 2 лъжици оцет. След завирането се варят 6-7 мин. Отново се варят на средна степен на котлона. изваждат се,  краищата се срязват, яйцето освободава от всички налепени по него хартии и люспи. Вече ги правя само в зелена и в червена боя - със зелената боя (на горната снимка) най-много ги харесвам. На долната се виждат и в червена и в синя боя. Останалата след варенето им боя я използвам за боядисване на другите яйца  - едноцветни, или с памуци. 
Такива завързани яйца, с листенце, в тензух/дамски чорап/ много  правехме преди години - това беше разнообразието - избират се дребни листа, но с по-изрязани, ръбести форми :) магданоз, роза, кервиз/целина... Поставят се на яйцето, то се завива в тензуха /или  чорап, завързва и така се сварява. 
Боядисване на яйца с ориз (или друга ситна зърнена култура :) 
на първата снимка горе и на тези двете тук
За тях отново ползвам боя от капсулите, но разредена със съвсем малко вода - 1 капсула в 2 лъжици вода, за да е по-наситена. Много удобни са и другите бои - течните, на които им клъцвате само връхчето и накапвате от тях. 
Сварените яйца се подсушават и охлаждат за 5-6-на мин. 
Както вече писах - пластмасови купички, кутийки, или чашки с капаче.  Пълнят се до средата с ориз, или булгур (ако не е дребен, пуснете го за малко в блендера, но булгура е достатъчно дребен).  Върху него се накапват няколко капки от боята (половин лъжица) и се разбърква, за да се оцвети равномерно- тук внимателно, защото ориза/булгура трябва да се оцвети, но не и да плува в боя :) ако изтървете повече боя и виждате, че на дъното има течност - сложете още ориз. В ориза се поставя яйцето, кутийката се затваря и разтръсква енергинчно - но не толкова енергично, да не се изпочупят, защото белите яйца без друго са с тънка черупка. Преценете си силата :) и започнете от леко разтръскване, като увеличите. След 1-2 яйца вече сте хванали степента на силата :) Внимавайте с капачето - кутията да е добре затворена, защото пръснатия по земята ориз се събира лесно с прахосмукачка, но оцветява :) личен опит. 
Изважда се яйцето, почиства от зърната и е готово. Преди следващото капвате само 2-3 капки на ориза и ползвате отново. 
След като боядисате в една кутия с ориз, може да поставите яйцето в кутия с друга боя - стават много пъстри - на първата снимка е лилаво-зелено-червеното, а тук долу е ей това, дето съм го заградила с оранжев молив :) 
Последно - да кажа, че яйцата тук е най-добре да са бели. 
А тук са боядисвани с булгур, вместо с ориз - няма разлика, по-тъмното е от тъмните яйца. Наистина хубаво е за боядисване яйцата да са бели. 
Боядисани с червено зеле 
Парче червено зеле (около 1/2кг) се нарязва на едро и смила  фино в блендера, заедно с 3-4 лъжици вода (може на 2-3 пъти да смелите, ако е малък) 
На дъното на широка купа се поставя от смляното зеле, нареждат се яйцата и се покриват отново със зелето. Оставят се така да престоят - тези са престояли 30 мин, бих ги подържала още малко, но упражнението се случи сутринта преди работа и нямах повече време. Изваждат се и почистват със салфетка. Много е лесно, но пак е важно яйцата да са  бели. 
Декупаж със салфетки 
Тук съм аматьор отвсякъде :) но с мерак правя и по няколко такива яйца. Важното е да се сдобиете с хубави салфетки, с дребни цветя по тях. Лепят се с белтък; малко е пипкаво, покрай изрязването, но през това време може да си пуснете филм. Тук съм писала как ги правя  тези със салфетките. 
Яйца с кристали през последните 2-3 години не правя, тъй като винената киселина разяжда черупката и стават крехки. А кой не иска неговото яйце да е борак :) 

От опитите  си с естествени бои ще споделя: Боядисват се, макар и не в ярки цветове успешно с отвари от: 
 лук (жълт и лилав, за да се получи по-добро червено), 
в гранофурин (лекарството за мазане на афти) - за зелен цвят; 
в куркума - за жълт цвят; 
в семена от копър - за кафяв цвят 
в сварено червено цвекло - за розово-червен цвят. 

Надявам се да допълня публикацията  :smile1:

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...