29 март 2018 г.

Мляко с ориз на фурна


или сутляш по турски.  Това е едно различно мляко с ориз от южните съседи - нещо средно между познатото ни на всички (за жалост от детските градини ;D) мляко с ориз и крем карамел.   Нещо простичко и лесно, но ужасно вкусно и дори аз не мога да си отговоря на въпроса "Защо, аджеба, до сега го пренебрегвах"   :nyam::nyam:. За компенсация на пропуска след първата доза преди 5 дни, днес направих двойна.  

Продуктите са: 
1,2 л. прясно мляко 
1 ч.ч. ориз (чашата е от 250мл.)***
2 ч.ч. (същите) вода 
1 ч.ч. (същата, 250мл) захар 

100 мл прясно мляко 
2 равни ч.л. нишесте - 20 г  (натурално - царевично, или пшенично) 
3-4 жълтъка 

50 г краве масло 

захарта може да намалите, но на мен така сладко ми е много добре :) 


Приготвяне: 
* Водата се кипва и в нея се изсипва добре измитият ориз. 
* Оставя се да ври на средна степен на котлона, докато ориза набъбне и поеме тази вода. 
* През това  време се разбиват жълтъците с нишестето и онези 100мл прясно мляко :) 
* В друга тенджера се загрява  млякото (1,2л) със захарта до кипене. 
* Когато водата в ориза се абсорбира, към него се прибавя врялото прясно мляко и разбърква - сместа продължава да ври. 
* Степента на котлона се намалява и в нея се прибавя  при непрекъснато бъркане  сместа с яйцата и нишестето  - тъй като тя е малко, варенето на ориза продължава и виждаме как млякото в тенджерата  вече се е превърнало в сос :) 
* Тенджерата се отмества веднага от котлона; прибавя се маслото и разбърква. 
* Сместа в разпределя в чаши, купички , гърненца - каквото имате :) под ръка, но трябва да знаете, че после трябва да ги съберете в тава за печенето на водна баня във фурната.  Сместа се разпределя внимателно и с черпак - тъй като ориза е по-тежък и пада на дъното, преди всяко вземане с черпак разбърквайте. 
* Готовите напълнени съдчета се поставят в тава; налива се вода и тавата се поставя в предварително загрята на 170*  фурна. Тавата се поставя в горната част на фурната - при мен е по средата, фурната е голяма. Пече се около час - сами ще прецените, до получаването на златиста коричка отгоре на крема. 


*** Гъстотата на десерта в края зависи много от вида на ориза и млякото, което използвате. Моят ориз е средна хубост, но български, произведен тук наоколо, бисерен, с който готвя от години. Но има ориз, който набъбва доста - като "балдо" напр. В такъв случай или намалете малко ориза, или увеличете прясното мляко, жълтъците, захарта и маслото. Млякото също е от значение - тук съм го правила с магазинско, 2%, но домашното е доста по-гъсто - и пак стигаме до намаляване на ориза.  В крайна сметка, първия път е малко да си нагласите продуктите, вторият - вече си ги знаете по колко. На захар опитвайте - преди да разсипете по чашките и ако трябва - прибавете още захар. В крайна сметка готовия десерт трябва да има вкус на нещо средно между мляко с ориз и крем-карамел. 


5 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...