Продуктите са за 3 порции:
3 дебели свински котлета (много е важно да са дебело отрязани - 2,5-3см. ~ 1,кг са)
1 ч.л. сол (всъщност си знаете как солите пържоли)
2 ч.л. захар (задължително, не се притеснявайте - не сладнят :)
по 3-4 стръкчета пресни риган и мащерка (моите саксии с подправки ми се отблагодаряват :) но ако нямате, ползвайте по 1 ч.л.сухи)
2 с.л. масло с 1 с.л. олио
1 малка глава воден лук
1с.л. масло
съвсееем малка щипка сол :)
100мл. бяло вино
* Котлетите се подсушават с кухненска хартия.
* Солта и захарта се поръсват и втриват добре в котлетите.
* Върху тях се поставят листенцата подправки, завиват се във фолио за свежо съхранение, или торбичка някаква и прибират в хладилника за ~ 24ч.
* Хубаво е, когато ще печете пържоли, котлети, или филета някакви такива, да извадите месото около 2 часа по-рано от хладилника, на стайна температура. Тага печенето /пърженето на месото става равномерно.
* Фурната се загрява на 220*.
* В тиган с дебело дъно (моят е чугунен трепач около 4кг-ов) се загрява маслото и олиото.
* Когато маслото се разтопи се поставят котлетите, на които са премахнати стръкчетата подправки. НСе ги изхвърляйте, после ще ни трябват :)
* Пържат се на средна степен на котлона ( 2/3 от мощността му) - по около 2 мин. от всяка страна - наблюдавайте ги, да не изгорят :) но това запечатване е важно - котлетите хващат приятно зачервена коричка, а вътре месото ще остане сочно. Аз ги обръщах по 2 пъти, от страх да не изгорят :) Към края на пърженето се връщат стръкчетата.
* Запечатаните котлети се прехвърлят взагрятата вече фурна и пекат там ~ 15 мин. засичайте си времето.
* Изваждат се от тигана в чиния, или на дъска.
* Лукът, нарязан съвсеем на ситно, се поставя при мазнината в същия тиган и запържва 1-2 мин. Прибавя се и виното и оставя да къкри. Докато къкри течността ще обере и разтвори всички полепнали парченца от соковете на месото и подправките по тигана, които ще обогатят малкото сос. Да кажем, че сме направили деглазиране
* Когато виното се изпари наполовина, котлетите се връщат в тигана, той се затваря с капак, а котлона се оставя на най-ниската степен (1) за около 10 мин. - напълно достатъчни, да приготвите гарнитурата :) тук е сотирани картофи.
Оха, мойта партия. :))) Метни един, два насам.
ОтговорИзтриванети си сръчна девойка, ще си приготвиш сама, знам си те :)
ИзтриванеЗначи тези котлети изглеждат велико! Поздрави, Пеп!
ОтговорИзтриванеотбележи си да ги направиш, Кате :) Ще ви харесат.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Изглеждат страхотно...
ОтговорИзтриванеЗнаеш, Пепи, че ти се доверявам напълно,
а моите мъже ще ти бъдат благодарни.
Сърдечни поздрави и прекрасни мартенски дни!
Благодаря ти, Диди! Надявам се да ги оценят твоите мъже :)
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Пепи! От години следя блога ти и благодаря за всичко, което научавам. Този път имам "казус" обаче и не виждам друг начин, освен да питам:
Мой чичо, многогодишен ловец, ми даде 3 буркана стерилизирано сърнешко. Месото е ужасно крехко, овкусено със сол и дафинов лист. Не ми се иска просто да изсипя буркана в тавичка и да го стопля. Всички рецепти из нета са за суров дивеч. А аз все пак искам да направя всеки от бурканите специална вечеря и да използвам максимума на вкуса и месото. Как би постъпила? Дай ми съвет. :)
Здравей, ще пиша довечера през компютъра :) че с телефона е трудно тук
ИзтриванеЕто сега :)
ИзтриванеНаистина нямаш много избор за готвене на сърнешкото, щом е сварено. Т.е. избор има, но стандартните - картофи, с ориз, просто месце в собствен сос... но няма как да се усети вкуса на крехкото сърнешко така.
Ето така можеш да го приготвиш, като сложиш всичко заедно в тавата и задушиш за 30-40 мин. под фолио.http://pep-4o.blogspot.bg/2014/11/blog-post.html - копирай линковете,
или по този начин, като телешкото http://pep-4o.blogspot.bg/2017/02/blog-post_24.html - ще се получи добре, убедена съм.
Ето имаш предложения за два от бурканите :)
А както ти хареса повече, ще приготвиш третия буркан :)
Воден лук, banana shallot, or echalion, да много е вкусен :D
ОтговорИзтриване