За някои хора основно - за нас гарнитура. Този път към едно руло от млечно телешко със сушени кайсии. Приготвям ги на два котлона едновременно на единия тиган, на другия - тенджера за бланширането на зеленчуците. Ако обичате много хрупкави зеленчуците, може да избегнете бланширането им и да приготвите направо в тиган, но ние не ги харесваме толкова хрупкави и балнширам, макар и за кратко. Ползвам домашни пилешки, или зеленчуков бульон. Пилешкият е ясно как се прави, но ще споделя за зеленчуковия - след като бланширам зеленчуците, които ми трябват, във водата прибавям още - парче от глава целина или зелени стръкчета, пащърнак, стрък праз, стръкове магданоз. Когато се сварят ги изваждам от водата и увеличавам степента на котлона на мах, за да може да изври голямо количество от водата - пр. от 1л. да останат ~ 200мл.
Продуктите са за 1 средноголям тиган от 28см. от който се получава гарнитура за 5-6 порции. Пиша какви зеленчуци съм използвала тук, но може да прибавите още тиквичка (този път си я намерих забравена в хладилника, когато приключих) , млад зелен фасул, глава воден лук, пащърнак.
250 г гъби (печурка)
300г моркови (3бр)
3бр. чушки (сиврия ползвам, че е по-крехка)
1 малка глава броколи (ок 300г само розички)
200г замразен грах
аспержи :) по желание. При мен са първите 6 собственоръчно отгледани, с които много се гордея.
1-2 щипки сол (на вкус)
3 с.л. соев сос
2 с.л. олио и 3 с.л. масло
2-3 стръка копър
100 мл бульон (пилешки, или зеленчуков)
сок от половин лимон
Приготвяне:
* Всички зеленчуци се почистват и нарязват. Младите аспержи нямат нужда от белене - отчупва им се само парче 2-3 см. в основата (което белее). Стъблата на броколите може да запазите и приготвите на крем-супа от броколи, или млечна салата с броколи.
* В тенджера се кипва 1,5л. вода с щипка сол и сока от половин лимон.
* В заврялата вода се поставят морковите и варят 5-6 мин. Изваждат се в чиния с решетъчна лъжица. Ако ще се слага зелен фасул и пащърнак - тук е момента, заедно с морковите.
* Изчаква се водата да заври отново и се поставят чушките, броколите, (тиквичките евентуално ) , аспержите и граха. Тук заради аспержитеи броколите може да се сложат и 1-2 лъжици лимонов сок. Варят се 3-4 мин. от момента на завирането и се изваждат при морковите.
* През това време, на другия тиган се задушават гъбите - не ги мийте, ако са пресни и хубави, само ги почистете с четка. Иначе поемат много вода и вместо да се задушат и запържат набързо, ще се варят в собствен сос :) Нарязаните гъби се поставят в тигана, заедно с олиото и 1 лъжица масло.
* Запържват се за кратко - колкото да си сменят цвета и се прибавя соевия сос. Ако се слага лук - тук е момента, заедно с гъбите.
* Задушават се 3-4 мин под капак - през това време соевия сос се изпарява.
* Прибавят се бланшираните зеленчуци, заедно с бульона и останалите 2 лъжици масло. Посолява се на вкус - ако трябва.
* Готвят се 2-3 мин. на силна степен на котлона, като се разбъркват внимателно. През това време бульона се изпарява :) и нашите зеленчуци са готови.
* Тиганът се отстранява от котлона и поръсват със ситно нарязания копър.
Много апетитно, цветно и красиво предложение, Пепи,
ОтговорИзтриванечудесна комбинация със свеж и запазен цвят на зеленчуците.
Благодаря,поздрави за теб,усмивки и вдъхновени пролетни дни!
На броколите успявам да запазя цвета само, когато ги правя с млечен сос :) бланширани за 2-3 мин. но сложа ли ги в тигана, макар за още малко - вече не са тревисто зелени :) Но пък и не са ми хрупкави така.
ИзтриванеБлагодаря ти, Диди, хубава седмица на теб!
Пепи,
ОтговорИзтриванеправя зеленчуците обикновено на пара - леко хрупкави и със запазен цвят.Много вкусни стават.Задушени в малко вода на бавен огън също са вкусни и здравословни.Твоят вариант на приготвяне с бланширане също е интересен.Правила съм и така - по подобен начин .Красиво и вкусно предложение.
Поздрави и усмивки
Ще пробвам на пара, Ели, много рядко се сещам да приготвя зеленчуците на пара. А тези, домашните, са много млади, крехки и свежи :) аз дори ги харесвам сурови да ги хрупам.
ИзтриванеПоздрави и много усмивки и на теб!