16 март 2018 г.

Хляб с картофено тесто


       През последните месеци почти всички хлябове, излезли от моите ръце (упс, машината за хляб :wink1: ) са с картофено пюре в тестото. Нещото при него, което пръв забеляза Мише, е че не се троши толкова при рязането му, както при обикновения хляб само с вода; по-вкусен е - и нали е домашен - дори седмица да стои, не изсъхва, не мухлясва, а си е все толкова добър. Разчупен още топъл се вижда, как средата му се разделя на конци, като при козунаците - нещо, което се получава без никакво старание тук. 
Както и другите ми хлябове и този го правя на дълга програма - от 3 часа. Тогава има възможност тестото да е добре втасало с минимално количество мая и добре изпечен. Една много важна забележка - никога не пълнете машината за хляб с максимално количество продукти - когато се изпълни контейнера до стъклото, горната му коричка остава много светла - почти неизпечена. Когато хляба е по-малък, успява да се зачерви добре и отгоре. Предпочитам всяка вечер да слагам хляб да се пече за следващия ден, вместо 1 голям за 2 дни. Всъщност не е толкова малък - 1,2кг е, но ако е 1,4 - самият хляб  се вдига точно до стъклото и   коричката  отгоре  остава съвсем светла.
        Семената са добавка, която също слагам в почти всеки хляб ( смесени белен слънчоглед, бял и черен сусам, ленено семе +- тиквено семе, леко запечени - съхранявам си ги в стъклен буркан), но спокойно може да пропуснете, ако не ги харесвате в хляб. Сварените картофи - и преди съм писала, че са голям  плюс за всеки хладилник :)  дори да се прибереш късно, като отвориш хладилник, има ли сварени картофи, веднага може да измислиш нещо бързо за вечеря - някакъв вид огретен; с пиле, с колбас, със зеленчуци, или каквато и да е запеканка. Та на хляба да се върна :) не мислете, че преди всяко печене на хляб започваме с варенето на картофите - сварявам си  5-6 по-големи обелени и нарязани картофа; отцеждам водата и намачквам фино картофите (с ръчния уред, или с голяма вилица) и прибирам в кутия в хладилника. Издържат седмица, но с това количество имам за 3-4 хляба. 
      Последно :) предпочитам хляба с жива мая. Едно кубче е 42 г и го деля на 8  части и съхранявам в хладилника, всяко парченце завито поотделно в лист фолио за свежо съхранение (или торбичка). Така получавам дребните количества мая за 1 хляб. Хлябът може да се прави и с минимални количества мая - не е нужно на 1 хляб да слагате половин кубче. Със сухата мая не се разбираме - хлябът, приготвен с нея, не ни харесва толкова, но ако съм забравила да купя прясна - правя и със суха.  

Продукти : 
300мл течност (която включва 200 мл вода, 40мл кисело, или прясно мляко и 60 мл олио) 
680 г брашно 
200г сварен, пасиран картоф
1 с.л. захар 
1 ч.л. сол 
6 г жива мая (или 1/2 ч.л. суха мая - 2 г) 
1 с.л. масло

3-4 с.л. семена 


Приготвяне: 
* В контейнерът на хлебопекарната се наливат течностите - предварително затоплени на ~ 40*С. 
* Прибавят се захарта и картофеното пюре.
* Отгоре се изсипва внимателно  брашното, а най-отгоре - солта и семената.
* Включва се на програма Основен хляб и се наглася за хляб   1,4 кг ( нищо, че от заложените продукти хлябът е тегло 1,2кг). Настройва се степен на препичане (Медиум си избирам аз, или DARK )   Програмата е с автоматично заложено време - 3ч. 

* Когато е готов се оставя  в машината за още 10-на мин. , след които се изважда от контейнера и оставя на решетка да изстине. 
* Или всичко това си го замествате в купа по стандартния начин, оставяте тестото да втаса, а по-късно печете във форма и във фурната. 
* След второто премесване и преди второто втасване за печене, машината сигнализира няколко пъти. В този момент могат да се извадят бъркалките, за да не остават дупките отдолу при печене, но аз обикновено ги забравям вътре. 




12 коментара:

  1. Пепи,
    интересна публикация.Имаме машина за хляб и много рядко я използваме.Само със суха мая сме правили хляб.Веднъж още в началото пробвахме с прясна, но не стана нищо, явно не сме сложили точното количество.Но в указанията знам,че пишеше само суха мая да се използва.А всъщност можело и с много малко прясна - 1/8 от кубчето 42 грама.Навремето хлябът са го правили почти винаги с други добавки - картофи и други видове брашна.Знам,че това тогава е било от нямане, но сега отново възвръщаме старите традиции.И се е ползвала мая от хмел и от нахут или квас.Много хубаво,че си изпробвала различен начин на приготвяне.Чудесен хляб се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В началото си иска малко натъкмяване на продуктите, количества с програмите, Ели. Не ги слушай в упътванията :) сухата мая е подходяща за печене на хляб с отложен старт. Пробвах и на бърза програма, пак става хляб, но там определено си трябва повече мая, за да втаса добре. А щом може и с малко, няма смисъл да прекалявам с нея :)
      Вади машинката и пробвай, у нас ми е много ценен помощник - ето снощи тесто за хачапури месих - в нея. Почти всяко тесто там, с изключение на пастата.
      Поздрави и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Чудно хлебче, Пепи. Правила съм фокачи с картофи в тестото и много харесвам. Ще сложа и в хляб и за по-лесно в машинката. Ще споделя какво се е получило :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. е ти имаш опит с картофените теста :) пробвай го така хляба.

      Изтриване
  3. Разкошно изглежда, картофеният ти хляб, Пепи,
    с хрупкава коричка и чудесна текстура в средата -
    нарязан или разчупен ... страхотна рецепта и изпълнение.
    Поздрави за теб, усмихнати и вдъхновени пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      С пожелания за слънчево и топло мартенско време :)

      Изтриване
  4. Хлебчето направо вика: "Ела, изяж ме!"
    Пепчо, не е ли малко течността? 300 мл. на 680 г. брашно и картофи. Аз на 500 г. брашно слагам 300 мл. вода и отделно мазнина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Картофа е поел вода от варенето, Иле :) Не е малко, точно е, мерих старателно. Пробвай така някой път.

      Изтриване
    2. Благодаря, Пепи! Още утре ще пробвам.
      Иначе, не съм се усъмнила в прецизността ти. Но казват, че разликата в климата също оказвала влияние при съотношението брашно/течности. Във Варна нямам провал при козунаците, в Чирпанско нямам успех, а правя по една и съща рецепта.

      Изтриване
    3. Да. Това също е вярно. Тук влажността е доста по-ниска.
      Аз друго забелязах малко, след като започнах да ползвам машината - че и околната температура оказва влияние на втасването, макар хляба да е вътре ,в машината - моята машина е на остъклена тераса целогодишно. Сега като работи в студ и мятам една кърпа отгоре - естествено без да покрива процепите за въздух.

      Изтриване
  5. Аз като традиционалист още си меся на ръка, но с твоите рецепти все повече се замислям за такава... машинка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина :) миналата седмица си купих нова. Пак същия модел, защото много харесвам печенето, познавам си машината, с 2 бъркалки е. А мъж ми каза - Ще имаме резервни части за новата. Старата прибрах пак, но ми служи почти всекидневно (понякога и 3 пъти на ден дори) 3 години и 1 месец. Не бих се лишила от този уред :) вярно, сега още ме боли счупената ръка и не мога да меся на ръка, но спестява много време - шегувам се с децата, че козунакът м и не става на такинва конци, на каквито е хляба.
      Последните проби с нея са с картофена супа :) вместо картофено пюре, правя малко повече картофена супа. Тя е основно картофи и моркови. Пасирам една купа и с тази течност правя хляба.
      Днешният е с лилави картофи и семена.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...