11 март 2018 г.

Свински котлети на тиган

само с масло и подправки. Това е положението, пак свинско, оправданието ми е,  че е все още е зима :cold:. Това са едни котлети/може и пържоли, които се приготвят бързо. Като изключим 24 часовото им сухо  "мариноване" в подправки. Приготвят се в тиган с термоустойчива дръжка, тъй като освен на котлона, по някое време тигана се поставя за кратко и във фурната. Ако нямате такъв тиган, ползвайте подходяща  тава (според големината на котлона, или според броя на гладните душици у дома).  Лукът, който съм използвала тук е воден. Да посветя няколко думи на този лук :smile1: Живущите в северозападна България си го имат отдавна по градините - пътувайки в оня край съм го виждала изнесен на сергии по пътищата. Отсам Балкана го има и в много от големите вериги магазини и на пазара и ако до сега сте го подминавали   - купете си някоя глава и пробвайте. Все лук, би казал някой скептик. Ама не е така. Този лук е по-богат на минерали и захари от другия си брат; много крехък,  с по-деликатен и  не толкова лют вкус.  Много подходящ е за разни сосове :ok:
Продуктите са за 3 порции: 
3 дебели свински котлета  (много е важно да са дебело отрязани - 2,5-3см. ~ 1,кг са)

1 ч.л. сол (всъщност си знаете как солите пържоли) 
2 ч.л. захар (задължително, не се притеснявайте - не сладнят :)
по 3-4 стръкчета пресни  риган и мащерка  (моите саксии с подправки ми се отблагодаряват :) но ако нямате, ползвайте по 1 ч.л.сухи
2 с.л. масло с 1 с.л. олио 

1 малка глава воден лук 
1с.л. масло 
съвсееем малка щипка сол :)
100мл. бяло вино 

 Приготвяне:
* Котлетите се подсушават с кухненска хартия. 
* Солта и захарта се поръсват и втриват добре в котлетите. 
* Върху тях се поставят листенцата подправки, завиват се във фолио за свежо съхранение, или торбичка някаква и прибират в хладилника за ~ 24ч. 
* Хубаво е, когато ще  печете пържоли, котлети, или филета някакви такива, да извадите месото около 2 часа по-рано от хладилника, на стайна температура.  Тага печенето /пърженето на месото става равномерно. 
* Фурната се загрява на 220*. 
* В тиган с дебело дъно (моят е чугунен трепач около 4кг-ов) се загрява маслото и олиото. 
* Когато маслото се разтопи се поставят котлетите, на които са премахнати   стръкчетата подправки. НСе ги изхвърляйте, после ще ни трябват :) 
* Пържат се на средна степен на котлона ( 2/3 от мощността му) - по около 2 мин. от всяка страна - наблюдавайте ги, да не изгорят :) но това запечатване е важно - котлетите хващат приятно зачервена коричка, а вътре месото ще остане сочно.  Аз ги обръщах по 2 пъти, от страх да не изгорят :) Към края на пърженето се връщат стръкчетата. 
* Запечатаните котлети се прехвърлят взагрятата вече фурна и пекат там ~ 15 мин.  :smile1:засичайте си времето. 
* Изваждат се от тигана в чиния, или на дъска. 

* Лукът, нарязан съвсеем на ситно, се поставя при мазнината в същия тиган и запържва 1-2 мин. Прибавя се и виното и оставя да къкри. Докато къкри течността ще обере и разтвори всички полепнали парченца от соковете на месото и подправките по тигана, които ще обогатят малкото сос. Да  кажем, че сме  направили деглазиране :wink1: 
* Когато виното се изпари наполовина, котлетите се връщат в тигана, той се затваря с капак, а котлона се оставя на най-ниската степен (1) за около 10 мин. - напълно достатъчни, да приготвите гарнитурата :) тук е сотирани картофи



10 коментара:

  1. Оха, мойта партия. :))) Метни един, два насам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ти си сръчна девойка, ще си приготвиш сама, знам си те :)

      Изтриване
  2. Значи тези котлети изглеждат велико! Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. отбележи си да ги направиш, Кате :) Ще ви харесат.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Изглеждат страхотно...
    Знаеш, Пепи, че ти се доверявам напълно,
    а моите мъже ще ти бъдат благодарни.
    Сърдечни поздрави и прекрасни мартенски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! Надявам се да ги оценят твоите мъже :)
      Поздрави и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване

  4. Здравей, Пепи! От години следя блога ти и благодаря за всичко, което научавам. Този път имам "казус" обаче и не виждам друг начин, освен да питам:
    Мой чичо, многогодишен ловец, ми даде 3 буркана стерилизирано сърнешко. Месото е ужасно крехко, овкусено със сол и дафинов лист. Не ми се иска просто да изсипя буркана в тавичка и да го стопля. Всички рецепти из нета са за суров дивеч. А аз все пак искам да направя всеки от бурканите специална вечеря и да използвам максимума на вкуса и месото. Как би постъпила? Дай ми съвет. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, ще пиша довечера през компютъра :) че с телефона е трудно тук

      Изтриване
    2. Ето сега :)
      Наистина нямаш много избор за готвене на сърнешкото, щом е сварено. Т.е. избор има, но стандартните - картофи, с ориз, просто месце в собствен сос... но няма как да се усети вкуса на крехкото сърнешко така.
      Ето така можеш да го приготвиш, като сложиш всичко заедно в тавата и задушиш за 30-40 мин. под фолио.http://pep-4o.blogspot.bg/2014/11/blog-post.html - копирай линковете,
      или по този начин, като телешкото http://pep-4o.blogspot.bg/2017/02/blog-post_24.html - ще се получи добре, убедена съм.
      Ето имаш предложения за два от бурканите :)
      А както ти хареса повече, ще приготвиш третия буркан :)

      Изтриване
  5. Воден лук, banana shallot, or echalion, да много е вкусен :D

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...