10 ноември 2018 г.

Ориз със спанак и заливка

         Спанак с ориз и месо, или без, често хапваме у дома. Ястие, на което никой не повдига носле :) и отказва. Наскоро   във Фейсбук страницата си споменах, , че когато видя  хубав, чист спанак,  купувам по-голямо количество - 2-3 кг, измивам, бланширам и си замразявам - много е удобно да си имам винаги под ръка, било за бързи вечери, било за банички, печен със сирена, крем-супа от спанак, или просто за гарнитура с масло.   Нещо като да имаш сварени картофи в хладилника - винаги можеш да забъркаш нещо за 20 мин. 
       Тук е момента да си дам непоисканото мнение за историята с татул в пакетите със спанак през последната седмица. Този плевел съвсем не вирее по това време на годината. Дори да вирее, той избуява доста по-бързо от дребния спанак и няма как да не се забележи. А за перфектно изглеждащите ниви на фермера няма какво да кажа. Малко са хората, на които   нивите изглеждат така. Ясно е, че някой подлива вода на човека, но риторичния ми въпрос е друг - тези хора, които са готвили спанака - как го измиват, или не го мият? Изсипани в леген/купа  листата  се разпръскват. На татула листата са доста изрязани, за разлика от гладките елипсовидни на спанака. Случвало ми се е да има дребни тревички, но те са видимо различни. 
       Връщам се на спанака ми с ориз и заливка :) Който всъщност си е набързо сготвен ориз, изсипан в тавата (или индивидуални форми, идеални  за пренасяне на обяд  на следващия ден) и запечен със заливка от яйца, кисело мляко и кашкавал. 
Продукти за 4-5 порции: 
1 чаша от  250 мл ориз 
500г спанак - пресен, или замразен 
2 лъжици масло и 60 мл олио 
2-3 стръка пресен лук, или малка глава лук 
5-6 стръка пресен джоджен (или 1 ч.л. сух) 
бульон 500 мл (месен при мен е почти винаги) и  250 мл вода (ако няма бульон - само 750 мл вода) 
сол на вкус - ако бульонът не е солен 

2 яйца 
200 г гъсто кисело мляко 
300 г кашкавал 
1-2 щипки сол
1 равна с.л. брашно 

Приготвяне
* Оризът се измива на течаща вода (в цедка) докато спре да пуска бяла вода. Отцежда се. 
* Лукът се почиства и нарязва на дребно. 
* Заедно с ориза  се запържват в олиото, докато ориза стане стъклен - вижда се, как става прозрачен :) 
* Прибавя се измитият и нарязан спанак (ако е замразен се прибавя към края на готвенето на ориза), разбърква 1-2 минути и налива  предварително загретите до кипене бульон и вода (или само вода). 
* Посолява се на вкус (ако бульонът е безсолен, солта е 1 ч.л.) и оставя да къкри, докато ориза поеме водата - през това време се разбърква само 2-3 пъти. 

* Фурната се загрява на 220*.
* Когато е готов се отстранява от котлона, прибавят се маслото и джоджена. 
* Разбърква се и се прехвърля в тавата/формите за печене. 
* Яйцата се разбиват с киселото мляко; кашкавалът се настъргва и прибавя към млечната смес, заедно с брашното и щипката сол. 
 
* Оризът се залива със сместа.
* Тавата/формата  за печене се поставя във фурната - на средна с кара, или по-високо и  запича до зачервяване на заливката - когато фурната е загрята са необходими около 10 мин. 


8 коментара:

  1. на това му викам фалшива дроб сарма, защото няма нито дроб, нито мЕсо, но става разкошно. Все на това налитат домашните :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и така може :) Ама у нас почитателите на дроб-сармата сме само аз и Жул :) та по-добре да не я споменавам пред тях ;)

      Изтриване
  2. Пепи,
    спанакът е чудесен за ястия, супи и салати през цялата година, но особено през зимата.Нещо повече салатите приготвени със спанак са много по - хранителни и вкусни.Аз засявам спанак в парник, но и в сандъче на остъклена тераса.Издържа на студ и през цялата зима почти може да берем.Така,че можеш да се възползваш от тази идея, така ще имаш пресен спанак за всичко през зимата.А тази вегетарианска запеканка е прекрасна и много лесна за приготвяне.
    Поздрави и леки и спасителни предстоящи пости !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеята за саднъчето е страхотна, Ели, дори терасата да е малка. Но пък зимата няма много желаещи да стоят на нея. Със сигурност ще се възползвам. За готвене определето ще купувам, но много обичам спанак в салата и така ще мога да си имам просен.
      Поздрави на теб и леки пости!

      Изтриване
  3. Още едно страхотно предложение, Пепи,
    много вкусно, апетитно и наистина удобно...Благодаря !
    Сърдечни поздрави, хубави и вдъхновени есенни дни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Без да искам, имах предложение за първия ден на постите :)

      Изтриване
  4. Ммда пратиш утре за обяд една порция:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...