29 май 2020 г.

Миди с масло и вино

       Гръмотевици, градушка, или дъжд :) лятото е почти факт. А какво е лятото без море и черни миди :) И нищо, че сме посред сушата, пред последните години мидите са харесвани най-после от всички. Ето няколко начина, по които ги хапваме :)  а любимите на мен са  миди с узо и  миди саганаки.  Когато и да се сдобия с миди обаче не пропускам да направя и тези, най-простичките - задушени за бърже :) с масло, вино, девесил и чесън. Което всъщност изчерпва рецептата.  Продуктите са съвсем на око :)  

За ~1 кг черни миди трябват още: 
няколко стръка девесил, или копър, или магданоз (с всяка от подправките е вкусно, но предпочитам девесила)
60-70мл бяло вино 
3-4 скилидки чесън
1  лимон 
60-70г масло 

* Мидите се почистват от водораслите и ако има ушички :) белите твърди образувания по тях. Водораслите обикновено стърчат от мидите и ако не искате да хрупате камъчета, на всяка една се издърпват и отстраняват. Ако има отворени миди се изхвърлят - те са умрели и не е желателно да ги ядете. 
* Измиват се хубаво - тук аз ги слагам в тенджерата, в която ще варя и здраво разтръсквам с ръце, а после измивам обилно  със студена вода.  Тенджерата, в която ще се варят трябва да е достатъчно голяма - като сложите мидите, да има още толкова свободно място. 
* В тенджерата  при мидите се налива виното, поставят  се листата подправка и котлонът се включва да се варят.  
* Когато заврат, те започват да се отварят - тогава се прибавят грубо пасираните скилидки чесън и   нарязаният на кръгчета 1/2 лимон.  Готвят се около 6 до 10 мин - за това време всички миди се отварят. 
* Отцеждат се в гевгир (бульонът е хубав и може да ползвате за всяка рибена супа). Връщат се в тенджерата,  прибавя се  маслото и разбъркват, докато са горещи.  Може да се гарнират с останалия половин лимон. 

Сядате около тях, наливате си чаша бира, или бяло вино и нападате :) 


2 коментара:

  1. Сигурна съм, че твоите са чудесни, че лятото на морето си поръчах в един ресторант, при това на висока цена, и бяха повече от ужасни, все едно поднесени направо в морска вода, без никакъв вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. онази вечер, като ги хапвахме с приятели това коментирах, че последните на морето (тук в БГ) които ни сервираха бяха само стоплени с китка магданоз вътре. Почти сурови, гадост...
      Направи си, Веси.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...