29 септември 2011 г.

Вити банички

Банички като банички.  Сигурно има безброй в нета, но тези са си мои и са с  мая.  Което ги прави по-пухкави от тези, с готовите кори, или добрата стара мамина баница със сирене - но без мая в тестото. На вкус наподобяват  месеница (тутманик, масленица), но с повече коричка.
За хора, които не ги мързи да точат в къщи.  Или дори не-можещи да прехвърлят из ръцете си съвсем тънки кори.


Продукти:
350 мл вода 
50 мл. олио 
1 с.л. захар
1 ч.л. сол 
1 с.л. оцет
30 гр. прясна мая за хляб 
около 750 гр. брашно

Още:
400-500-600  гр. сирене (колкото повече-толкова по-вкусно)
1 пак. масло (125гр, което трябваше да е мас. Тестените изделия с мас са несравними, въпреки мисълта, .......... че е мас. Просто има неща - като курабиите и месеницата, които без мас губят своя чар :))))
1 жълтък, 3- лъж. прясно мляко, 2 лъж. олио


Приготвяне: 
*  В малко топла вода се разтваря маята и захарта,  прибавят  се 3-4 лъж.  брашно, разбърква, завива със свежо фолио или влажна мека кърпа  и се оставя за 10-на  минути да шупне.
* Останалото брашно се поставя в дълбока купа, прави се кладенче и в него поставя шупналата вече мая.
* Прибавят се оцета, олиото, водата и  се измесва тесто - по някое време сместа се прехвърля на работен плот или маса, докато се получи мека, но не лепнеща топка тесто.
* Връща се в купата, завива с влажна кърпа или стреч фолио и оставя на топло да втаса (около 15-20 мин), докато удвои обема си.
* Отново леко се примесва и се разделя на 6 топки. icon_idea Тук вече мама точи всяка една от тези топки на голяма, тънка кора, която после завива на баничка, но тъй  като аз не се справям с  тънкото-до-прозрачност точене на голяяяяма кора, аз разделям всяка топка на още две. 
*  Работния плот се поръсва съвсем леко с брашно, а след като кората е готова - разточена (дори тук там да е накъсана) - се поръсва с разтопеното масло, натрошеното сирене и завива на руло.



* Рулото се завива на охлювче, а следващата кора - се увива около него така, че да го обгърне. Ако трябва- се поиздърпва малко с ръце, да се удължи.  И както се сещате - ако тези двете са една кора - тук се получава едно охлювче.
* Така се оформят и следващите топки тесто - на охлювчета; поставят се в голямата тава на фурната :))) около 40/40 см. като се разпределят равномерно (не се допират) 
* Жълтъка се разбива с олиото и млякото и намазват баничките.



* Поставят се в студена фурна, включва се на 100*, след 15 мин.  се увелича на 220* и пече до зачервяване. 
* След като се извадят могат да се напръскат с вода; завият, за да омекнат, а могат  и да не се завият - така онази коричка остава хрупкава :) А какво по-вкусно от топла, препечена коричка  със сирене :))

***По желание - може да се поръсят към края на печенето с малко сирене или кашкавал. 
***Тези вити банички преди години, когато майка ги научи, ги правеше  във вид на триъгълници - кората наляво, надясно.... прегъваше, докато получи триъгълник.. Разбирате, че разлика във вкуса няма, тъй като пак са индивидуални банички със собствено крайче :)
***Тук може да видите на Жоро витите по подобие  щирници 

34 коментара:

  1. Мммм... Пепи :) страхотия са тези банички :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи тези банички ми напомнят на едни баници осморки които се продаваха в моя град като бях малка. Като излезехме на разходка с мами, винаги ми взимаше от тях.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна рецепта, Пепи, обожавам такива неща.
    Прилича ми на месеница, а аз я о-бо-жа-вам.:)))
    Както и да го наречем, прекрасно е предложението ти, благодаря.
    Вероника

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, не знам банички като банички ли са, но веднага ми залепиха погледа за монитора!! Адски апетитно изглеждат - хрупкави отвън - и пухкави отвътре :)и с повечко сирене!! Супер

    Приятна вечер от мен!!

    ОтговорИзтриване
  5. Е, сега съвсем ме довърши :)
    След като току-що хапнах баница
    твоите мога веднага да ги започна!!!!
    Поздравления, Пеп и аз сигурно ще ги деля на повечко топки!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. А, точените неща са ми слабост, тук не отказвам! Много добре изглеждат, ако са пред мен само чинията ще остане,ммммммммммммммм...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Добре, че не сме роднини или пък не живеем наблизо, че сигурно няма да можеш да ме изгониш от вас :)), но затова ще си виновна само ти - с твоите вкусотии, при това майсторски приговени. Тези банички са поредното доказателство за последните ми думи!

    ОтговорИзтриване
  8. Ауууу,Пепи,как грее тази баничка насред маковете,разкошна е,мила!Още в отчетната онзи ден ми хвана окото от раз!
    Супер си ги направила!И аз никога не съм точила чак толкова тънки кори,та идея нямам дали ще се справя,но с твоя метод мисля че бих!

    Хубава вечер пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  9. Не можеш да се справяш ли? -
    Не зная как изглеждат мамините ти, но тези вити банички са много пухкави, апетитни и с коричка... голямо изкушение, Пепи.
    Чудесна рецепта,
    поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Перфектни са, Пепи! Въпреки обилната вечеря ми се прииска да си отчупя едно голямо парче... Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи,страхотни са!Направо са неустоими!Пак огладнях и ако са пред мен,не знам как бих спряла!Чуднички неща правиш!
    Поздрави и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи, така харесвам такива банички. МММММмммм....
    Обикновено правя банички с готови кори, по-рядко - с дърпани. Записвам си твоята рецепта.
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  13. Леле, какъв интерес предизвика тази баничка :))

    Рони, да, горе съм писала - то си е тестото за месеница, но в по-хрупкав вида :) Благодаря ти!

    Деси, от същото тесто можеш да си направиш осморките. Виж при Жоро, мисля, че имаше някакви осморки всъщност ...

    Мина, ами сиренцето облагородява тестото :))

    Лека нощ, Дани, Лека нощ, Жани :))

    Инче, не бих отказала да си ми наблизо :) Нямаше да мисля за сладкишите.

    Еликсирче, знаеш, че маковете много приятно ме изненадаха и не мога да им се нарадвам още :) Та си ги показвам наляво-надясно. Благодаря ти за изненадата!

    Станислава, и аз рядко, но всеки път си казвам, че си струва труда.

    Благодаря, Бети, поздрави и на теб и хубаво утре !

    Марианка - благодаря ти! Това е нещо, което всеки може - с повечко желание :)

    Зори, Дианка, хубави почивни дни! Диди, може да изтънявам кората, но такава голяма и тънка, че да застеле цялата маса ....ами не мога :)

    Евка, бих почерпила с удоволствие :) следващия път :) Хубав петък и още по-хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Позастудя времето и дойде времето на баничките. Аз, разбира се, съм изкушена, макар точенето да не е моята стихия, но , ако почерпиш, няма да откажа:) Поздрави, Пеп, страхотна си я направила!

    ОтговорИзтриване
  15. Пепи, голямо изкушение е тази вита баничка! И с коричка и пухкава! Чудесна е!

    Хубав уикенд!
    Сърдечни поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Разкошна баничка, със такава една хрупкава коричка ммммм..........
    Поздрави Пепи!

    ОтговорИзтриване
  17. Олеле, невероятна баничка!!! Колкото и да ми се иска да я направя за закуска на домочадието, се притеснявам, че ще се изкуша и ще си разваля диетата... Остава ми само да я сънувам...
    Поздрави и приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  18. Ооооо, не! Не се издържа при теб!
    Т...тттттова изглежда фантастично. Приемам, че дразниш лично мен, защото знаеш, че съм пристрастена към такъв род неша.

    ОтговорИзтриване
  19. Пепи,колкото пъти ги покажеш,толкова пъти съм щастлива и аз,че ти влязоха в употреба,пък и наистина стоели много добре на снимка!

    Прегръдка и хубави почивни дни,мила!

    ОтговорИзтриване
  20. Гуинет, вярно е, сега по хладното повече върви баничката :)

    Миленка, Пипилота, благодаря!

    Илианка, само като за теб :) Точено, тестяно... все любими неща. Пък и със сиренце :)

    Роси, фотогенични са :)

    Лека нощ и хубави почивни дни, мили дами!

    ОтговорИзтриване
  21. Казваш , че и да се скъса, проблемът е никакъв.Хм, това ми харесва.Тестото с мая не ми се точи най- успешно. Все някоя шупличка бухва и се пука, хайде готова дупката.
    Страшна си , Пепи, нали знаеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен, Вили. Но пък дупчиците се залепват :))
      Петък, на занималнята?

      Благодаря и поздрави, Вили!

      Изтриване
  22. Тези вити банички изглеждат невероятно! От много време им се каня! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зорница, в почивните дни, а? Че е студено сега навън и човек има повече време за в къщи :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  23. Боже колко вкусно изглеждат!!!! Така ми застърга стомаха, че ще полудея:)))
    Имаме кифлички все още, ама обезателно ще ги направя тези баници. Моите са подобни и задължително с мас, ама ще следвам този път твоята рецепта стриктно:)И най-важното - ще ги опитам, макар да не трябва да ям такива храни:Р Хихи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, щом ядете тестени с мас - не се и замисляй. Прави ги с нея.
      И малко да ядеш, ей!

      Изтриване
  24. Стават страхотни, наистина, но на мен повече ми харесаха с масло:)

    ОтговорИзтриване
  25. С най-добри чувства - отбелязвам само, че в рецептата на 2 места е споменато да се добави захарта, и никъде - цялото количество вода. Начинаеща съм и малко объркващо ми изглежда да гадая. Поздрави, Ади

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) оправих го. Водата в кладенчето при брашното, няма къде другаде.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...