30 май 2012 г.

Пилешки хапки с топено сирене

    

 Едни любими у нас пилешки хапки. Видимо - гарнирани и с любимото картофено пюре на баба, но за него по-късно. 
      Много пъти съм  писала, че точните продукти при мен съвсем не са точни, а по-скоро ориентировъчни; видите ли знака "~" да знаете, че нищо не съм теглила на кантар. Но и повечето от "манджите" не изискват това.  Понякога на шега  казвам на приятелка, че на това му се казва "творчество и индивидуализъм". Ако ще си говорим за десерти, там работата е друга и долу-горе се стремя да ги спазвам.  Но за десерти избягвам да говоря, се видяло. 
     Тук положението е следното - пилешките хапки обикновено винаги включват пиле, топено сирене и горчица. В отделни случаи - като горната снимка има и лук, а в други - бяло вино. 

Затова предложението отново е ~ ~, ако решите да го опитате - изберете си как да бъде. И задължително започнете с избора на голям тиган. Ако нямате такъв, а количеството месо е килограм - направете го на две части. Целта е хапките месо да се готвят свободно в тигана.



Продукти: 

1  кг. пилешки гърди  
1 ч.л. едро смлян черен (шарен) пипер
1 ч.л. червен сладък пипер, щипка-две мащерка или риган
3-4 с.л. зехтин/олио 
3-4 с.л. соев сос 

2 глави лук*
1 с.л. масло
щипка захар, щипка сол, щипка мащерка или риган (която подправка  е при месото) 

100 мл. бяло вино 
250 гр. топено сирене 
2 с.л. горчица 



Приготвяне: 
* Месото се нарязва на кубчета, смесва с подправките, зехтина и соевия сос, покрива се със свежо фолио/капак  и прибира в хладилника за  час.  (тази част аз ясъкращавам на 15 мин., тъй като поставям  месото във вакумираща кутия, в която месото по-бързо се маринова) 
*** Ако ще го правя с лук,  започвам от него
* Нарязва се на кръгчета, посолява и претрива с ръце, за да се разделят. 
* В тиган се поставя маслото, лука и запържва за две-три минути. Прибавя се  и отцедената марината от  месото  и готви, докато се изпари (не повече от 3-4 мин. е). Последно се прибавя и  захарта и мащерката/ригана, разбърква се и прехвърля в чиния.
* В същия тиган се поставя месото. Тук пържене е силно казано, тъй като то е сочно от мариноването, затова - хапките месо се готвят, докато течността се изпари. 
* Прибавя се готовия лук, топеното сирене, нарязано на парчета; налива се виното, в което е разбъркана горчицата  и готви на тих огън за около 5-6 мин.  Докато алкохола се изпари, а сиренето се разтопи в него. 

     Готовото ястие може да се сервира  с гарнитура по избор, но на нас повече ни хареса (освен с гарнитурата  :smile1:хапките  да бъдат поставени върху  препечени филии хляб, които да поемат част от соса. 

Наздраве! :drinks:


17 коментара:

  1. Наздраве, Пепи !
    И аз много трудно пиша грамаж на ястия :)
    Но пък там е чарът - един път от едното повече, другия път - от другото!
    Чакам за пюрето на баба :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Наздраве я.Много бира пие това вкусно чудо!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам рецептите от този род- хапки с вино, без вино,кавърми. Тези хапки ще са следващите изпробвани. Онзи ден се наситихме на пилешката кавърма и просто беше божествена.
    Поздравления и ще очаквам следващата вкусотия!

    ОтговорИзтриване
  4. Ей , Пепчо, този модел не го бях виждала в комбинация с препечена филийка, но вече ми харесва;)
    Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  5. ооо, Пепи това си е вече изкушаващо! На кого му пука за точните продукти, като гледам само какво има в чинията! Ех, защо не съм на тази маса...

    ОтговорИзтриване
  6. Ето как ще оползовторя едно топено сирене у дома,много ми харесва гозбичката ти,Пепи!
    Сочна и вкусна е както винаги!
    Филийка и пюре няма да се полага,защото от понеделник сме семейно на 90 дневната,но по-важното ще присъства :).
    И никаква бира :( .Блазе ви!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ехааа, Роси, ама ти пак ли ? Аз още се каня за пръв опит, а ти вече втори. ХвалА на теб и фемилито, че сте задружни в това начинание. В неделя вечер сядаме и го обмисляме и у нас това. Без девойката, че тя без друго е тапициран скелет.
      Прегръдка и хубави почивни дни на вас!

      Изтриване
  7. Ох, Пепи... ако знаеш какво ми причиняваш по това време... Но и ти не си виновна... то влиза ли се в твоя блог посреднощ... Ястието ти звучи изглежда и със сигурност е много вкусно, точно така с картофено пюре, а и като виждам каква салатка има там от страни... ох не искам повече да мисля... Наздраве!

    Прегръдки, Пепи и лека нощ от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дааа, видях те по кое време пишеш, Вени :)
      А без салатка не може - сега излизат хубавите слънчеви зеленчуци, трябва да си наваксаме заради зимните гумени :)
      Хубав и слънчев ден на теб да е!

      Изтриване
  8. Рано е за наздравица, но ме грабнаха хапките, а за пюрето ще чакам с нетърпение, Пепи! Прегръдки и спорен ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на теб, Еви!
      Ти наистина рано (за наздравица) си минала през блога :)

      Изтриване
  9. Това ястие кара стомаха ми да плаче:) Искам и аз филийка поела от соса... поне нея ми метни, да ме съжалиш:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вятъра духа насам, Даре :) По-добре метни две филета в тигана, а пре зтова време потърси сиренца в хладилника :)

      Изтриване
  10. Е,това много ми хареса-и с това пюре-чудничко...
    Приятне ден,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и нали сме в новата седмица - приятна да е и на теб, Живе!

      Изтриване
  11. Ех Пепи....отново чудесно предложение!Слънчев и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, НАнита!
      Хубава и усмихната седмица на теб да е!
      Добре си се завърнала, усещаше се липсата ти :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...